DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina nabavio novi uređaj za Odjel fizikalne i rehabilitacijske medicine Doma zdravlja u Slatini

U travnju 2024. godine ostvarena je još jedna hvalevrijedna suradnja između Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine koji je za potrebe Odjela za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu u Slatini nabavio BTL-6000 Super Inductive System Elite uređaj vrijedan 37.500 eura.

Tim povodom danas (srijeda) je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić u pratnji pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka posjetio Odjel fizikalne i rehabilitacijske medicine u sklopu Doma zdravlja u Slatini gdje im je srdačnu dobrodošlicu zaželio ravnatelj Doma zdravlja VPŽ dr. Ivica Fotez. 

– Još smo jednom proširili i povećali tu našu suradnju koja je dugogodišnja. Ako se prisjetimo skorih nekakvih vremena, to je bila pomoć pri izgradnji terapijskog bazena, pri izgradnji nadstrešnice, pomoć pri dolasku specijalista raznih specijalnosti u našu ustanovu, te pomoć pri nabavi opreme za ambulantu za oftalmologiju. Dakle, to je nešto što kod nas traje i ja se doista zahvaljujem na razumijevanju. Ovo je sada zadnja konkretna pomoć koja nam je došla, – istaknuo je ravnatelj Fotez te ih upoznao s funkcijom i prednostima koje pruža novonabavljeni uređaj.

– To je uređaj tzv. SIS, super induktivni sustav, odnosno to je magnetoterapija visoke indukcije. To je uređaj koji je, možemo reći, skup, dakle trideset sedam i pol tisuća eura s PDV-om je vrijednost tog aparata koji je u potpunosti isfinancirao Grad Slatina, uređaj koji baš nije dostupan u fizikalnim terapijama u našoj okolici. Ono što ja znam, to je aparat koji ima KBC Šalata u Zagrebu. Njegova posebnost je u tome što je to magnetoterapija koju pacijent doživljava i osjeća da dobiva nekakve impulse jer kod svih drugih magnetoterapija koje su klasične, vi nemate nikakav osjećaj da nešto se vama tu čini.
Ovdje evidentno imate osjećaj da se nešto radi, iako rade svoj posao i ovi aparati koje ne osjećate, a najveća prednost ovog aparata je analgezija, odnosno smanjenje boli preko tzv. zatvaranja vrata boli koji se može koristiti gotovo kod svih stanja naših pacijenata.

Jedna specifičnost i posebnost samog aparata je u tome što pospješuje cijeljenje koštanoga tkiva nakon prijeloma, što pospješuje cijeljenje mišićnog tkiva nakon ruptura, što pospješuje resorpciju hematoma, dakle krvarenja koja su posljedica ili traume ili nekih drugih bolesti, naravno, neće se internističke bolesti, ako imamo koagulopatije, tu liječiti, to definitivno, ali one koje su povezane u sindromu prenaprezanja i nekakvih trauma apsolutno se može koristiti.

Nekih velikih kontraindikacija, osim pacemakera, naravno tumorskoga tkiva ili nekakve akutne upale, kao što je i kod drugih elektroprocedura se ne smije koristiti, ali za sva druga stanja se može.
Bitno je da je beskontaktan, a uz dijagnozu i nekakav intenzitet se određuje, i na taj način onda pacijent može biti, ajmo reći sam, jer nikad nije sam, uvijek je pod nadzorom fizioterapeuta, ali ovdje nije nužno da fizioterapeut, kao recimo kod ultrazvuka ili nekih drugih procedura, fizički mora biti uz njega, a što nama uvelike pospješuje protočnost i funkcionalnost, te iskoristivost kapaciteta, jer ako se prisjetimo da gotovo 120 ljudi dnevno prođe ovdje kroz fizikalnu terapiju, a imamo samo 4 fizioterapeuta, plus djelatnika koji su nam na stažu, nam definitivno olakšava pružanje usluge, – pojasnio je dr. Fotez te dodao kako je aparat nabavljen zbog dobrobiti korisnika, odnosno svih žitelja s područja grada Slatine, ali i šire.

– Nama je primarno cilj pružiti što kvalitetniju uslugu našim korisnicima, tj. pacijentima, a s druge strane solidna smo nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, i da studenti dolaze kod nas na vježbe, da jednostavno završetkom svoje edukacije mogu biti ponosni i reći da su imali priliku vidjeti i isprobati najnovije čudo tehnike. Možemo tako reći, jer to je jedno među zadnjima novim tehnologijama u pružanju zdravstvene zaštite koja je u smjeru fizikalne terapije, odnosno rehabilitacije, – zaključio je ravnatelj Fotez zahvalivši se još jednom Gradu Slatini na ovoj hvalevrijednoj donaciji.

Zadovoljstvo nabavom ovoga uređaja izrazio je i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić naglasivši kako će Grad Slatina i dalje voditi brigu o svojim sugrađanima i njihovom zdravlju te biti na raspolaganju za nova ulaganja u zdravstveni sustav s ciljem kako bi Slatinčanima i svim žiteljima koji gravitiraju prema Slatini zdravstvena usluga bila što dostupnija i kvalitetnija.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button