DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine obilježili Međunarodni dan gastroshize

Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine ponovno su večeras osvijetlili zgradu Gradske uprave zelenom bojom i tako obilježili Međunarodni dan gastroshize.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a javlja se kod novorođenčadi. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Pravi uzroci ovakvom stanju su još uvijek nepoznati.

The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Fondaciju je osnovala Meghan Raunen 2009. godine u spomen svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30. 7. 2009. Zelena boja predstavlja službenu boju gastroshize jer se prva stolica takve boje kod oboljelih beba smatra prvim korakom željenog napretka.

Osvjetljavanjem raznih znamenitosti zelenom bojom želi se povećati svijest o gastroshizi, ali i pružiti podrška oboljelima, roditeljima i liječnicima.

Hrvatska i Grad Slatina će ove godine sudjelovati treći puta, a interes za osvjetljavanjem pokazalo je još 33 gradova i općina.

Za emocionalnu i informativnu podršku, budući (i sadašnji) roditelji djeteta s gastroshizom, mogu se javiti volonterima u The Global Gastroschisis Foundation:

  • margareta@averysangels.org (Hrvatska),
  • marija@averysangels.org (Hrvatska i Crna Gora).

tks (Izvor:TZ Grada Slatine/Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot