NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine obilježavaju Međunarodni dan gastroshize

Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine ponovno će u subotu, 30. srpnja, u večernjim satima osvijetlili zgradu Gradske uprave zelenom bojom i tako obilježiti Međunarodni dan gastroshize.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a javlja se kod novorođenčadi. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Pravi uzroci ovakvom stanju su još uvijek nepoznati.

The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Fondaciju je osnovala Meghan Raunen 2009. godine u spomen svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30. 7. 2009. Zelena boja predstavlja službenu boju gastroshize jer se prva stolica takve boje kod oboljelih beba smatra prvim korakom željenog napretka.

Osvjetljavanjem raznih znamenitosti zelenom bojom želi se povećati svijest o gastroshizi, ali i pružiti podrška oboljelima, roditeljima i liječnicima.

Hrvatska i Grad Slatina će ove godine sudjelovati treći puta, a interes za osvjetljavanjem pokazalo je još 33 gradova i općina.

Za emocionalnu i informativnu podršku, budući (i sadašnji) roditelji djeteta s gastroshizom, mogu se javiti volonterima u The Global Gastroschisis Foundation:

margareta@averysangels.org (Hrvatska),

marija@averysangels.org (Hrvatska i Crna Gora).
(mf/Izvor: TZG Slatine)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button