DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina i HZZ u Slatini predstavili mjere aktivne politike zapošljavanja

Jučer je u Slatini Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica u suradnji s Gradom Slatinom pripremio predavanje na kojemu je rukovoditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja Danijela Lukač, predstavila  uvjete za korištenje mjera poticanja zapošljavanja za poslodavce i nezaposlene osobe iz programa aktivne politike zapošljavanja HZZ-a s ciljem povećanja stope zaposlenosti, usklađivanja ponude i potražnje na tržištu rada kao i informiranja sudionika na tržištu rada.

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma tražilo se mjesto više budući da su se predavanju odazvale brojne uglavnom nezaposlene osobe sa slatinskog područja, ali i potencijalni poslodavci koje je na samom početku pozdravio  predstojnik Područnog ureda HZZ-a u Virovitici Hrvoje Belobrk.

– Izuzetno sam sretan i zadovoljan što vas vidim u ovako velikom broju iz razloga što vidim da smo počeli mijenjati ono što je najbitnije, a to je ono da svi vi nezaposleni shvatite da ste upravo vi kapital. Svatko od vas je velika vrijednost s onim znanjima koja imate i koja ćete tek steći. Budite hrabri i koristite mjere koje vam HZZ pruža kako bi u narednom traženju posla, poslodavac izabrao baš vas jer ste mu vi ukazali na prednosti koje mu donosite putem mjera HZZ-a. Znamo da se situacija na tržištu rada promijenila stoga se zahvaljujem i svim poslodavcima koji su se odazvali te ćemo i vama nastojati što više pomoći, – istaknuo je predstojnik Belobrk zahvalivši se na dobroj suradnji Gradu Slatini i gradonačelniku Denisu Ostrošiću kojemu je potom prepustio riječ.

 – Mi smo u protekloj godini nastojali usmjeriti sredstva što konkretnije u ono što se događa u Slatini, tako da smo više od 800.000 kuna dali kroz poduzetničke mjere slatinskim poduzetnicima, a ove godine smo za tu namjenu pripremili 1,5 milijun kuna koje ćemo plasirati kroz tri faze što će se svakako odrazi i na zapošljavanje. Kao i Hrvatski zavod za zapošljavanje i Grad Slatina stoji vam na raspolaganju otvorenih vrata jer nam je u interesu da vas aktiviramo i da zajedno promijenimo situaciju u Slatini, a mislim da su se neke stvari počele događati, ohrabrujemo sve one koji žele ovdje nešto pokrenuti ili uložiti i pokušavamo sve zajedno povezati da nam u konačnici ljudi ostanu ovdje, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

Na početku predavanja kojemu su prisustvovali i Blaženka Bajan, rukovoditeljica Odjela tržišta rada i Renato Poldrugač, Viši stručni savjetnik za zapošljavanje Odsjeka aktivne politike zapošljavanja iz Područnog ureda Virovitica, zatim voditeljica Ispostave u Slatini Elizabeta Falat Ileš, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, i ravnateljica GRAS-a Teodora Fišer, rukovoditeljica Danijela Lukač istaknula je izmjene u odnosu na 2019. godinu, pa su tako u mjeri Obrazovanje i osposobljavanje uvedene podmjere kao što su Obrazovanje zaposlenih, Obrazovanje nezaposlenih za završetak osnovne škole i stjecanje prvog zanimanja, kao i Aktivacijski program, a povećani su i iznosi subvencije, odnosno troškova pojedinih mjera, dok su ukinute mjere Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva.

Potom je nazočnima detaljno obrazložila Mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a u 2020. godini koje su razvrstane u 7 kategorija:

  1. Potpore za zapošljavanje

1.1. Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo

  1. Potpore za usavršavanje
  2. Potpore za samozapošljavanje
  3. Obrazovanje i osposobljavanje

4.1. Obrazovanje nezaposlenih

4.2. Obrazovanje zaposlenih

4.3. Osposobljavanje na radnom mjestu

4.4. Obrazovanje za završetak osnovne škole i stjecanje prvog zanimanja

4.5. Aktivacijski programi

  1. Javni rad
  2. Potpore za očuvanje radnih mjesta

6.1. Potpore za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva

  1. Stalni sezonac

Obrazovanje nezaposlenih je jedna od mjera koje Zavod provodi već dugi niz godina kojoj mogu pristupiti svi nezaposleni u evidenciji HZZ-a ukoliko prođu liječnički pregled za određena zanimanja, a nakon završenog obrazovanja polaznici dobivaju verificirano uvjerenje od strane Ministarstva što im povećava šanse za zapošljavanje. Obrazovanje je u potpunosti besplatno, a za vrijeme trajanja obrazovanja nezaposlene osobe imaju pravo na novčanu pomoć za svaki dan proveden na obrazovanju u iznosu od 80 kuna, te plaćene putne troškove u iznosu od 2 kune po kilometru do maksimalnog iznosa od 1.400 kuna.

U mjeru besplatnog obrazovanja od ove će godine moći biti uključene i one osobe koje su zaposlene, ali su se prijavile u Zavod kao tražitelji zaposlenja, no sami će morati snositi putne troškove i nemaju pravo na dnevnicu.

Isto tako pokrenut je Aktivacijski program koji djeluje s ciljem osposobljavanja nezaposlenih osoba za stjecanje praktičnih znanja i vještina potrebnih za njihovo aktivno uključivanje na tržište rada, a kroz čiju provedbu taj neposredni kontakt s nezaposlenima, tako reći na njihovom kućnom pragu, pokazuje dobre rezultate.

Na području Virovitičko-podravske županije tijekom 2019. godine u programe aktivne politike zapošljavanja bilo je novouključeno ukupno 1.089 osoba, a i u prvim mjesecima ove godine već je pokazan zavidan interes.

Mjere su dostupne na web stranicama HZZ-a: www.hzz.hr i mjere.hr, a sve informacije zainteresirani mogu dobiti kod svojih savjetnika u ispostavama HZZ-a.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button