DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina i Hrvatska matica iseljenika pripremaju obilježavanje 30. obljetnice TASK FORCE-a

Na inicijativu slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića u Gradskoj upravi Grada Slatine održan je sastanak na kojemu se sastala radna skupina, a čiji su sudionici razmotrili i isplanirali obilježavanje 30. obljetnice TASK FORCE-a.
Na tu ideju došlo se iz razloga što je prvi Task Force održan 1992. godine u Voćinu nedaleko Slatine, a nekolicina sudionika bili su i mladi iz Slatine.

Projekt TASK FORCE pokrenula je mladež iz Kanade koja je okupila mlade iz svijeta i domovine, još u vrijeme ratnih zbivanja, kako bi pomogli ratom porušenom Voćinu, a potom i drugim mjestima diljem Hrvatske.

Tako je u sklopu volonterskog programa „TASK FORCE 1992.“ u organizaciji tadašnjih ministarstava RH (Iseljeništva, Obnove i Obrane) te Povjereništva Općine Podravska Slatina i Mjesne zajednice Voćin organizirana prva akcija obnove pod nazivom „Žuljevi za Hrvatsku“, a koju je u teško stradalom Voćinu tijekom Domovinskog rata predvodio direktor projekta obnove Nik Vidak iz Kanade.
U akciji koja je trajala mjesec dana tijekom srpnja i kolovoza 1992. godine, sudjelovalo je četrdesetak mladića i djevojaka iz iseljene Hrvatske (Kanade, Australije, SAD-a, Švicarske i drugih zemalja) koji su se pridružili hrvatskoj mladeži slatinskog kraja te zajedno radili na čišćenju mjesta, krčenju ruševina, uređenju uglavnom javnih objekata, ali i razrušenih obiteljskih domova kako bi vratili život u ovo mjesto podno Papuka i pomogli obnovu Hrvatske.

Želja ovih mladih ljudi bila je upoznati se s tadašnjim zbivanjima u Hrvatskoj i „iz prve ruke“ osjetiti što su sve preživjeli stanovnici ovoga područja jer im je nezamislivo bilo onakvo zvjerstvo nad 45 nevinih žrtava koje su četnici ostavili iza sebe u gotovo potpuno razrušenom Voćinu.

Bilo je to mjesec dana mukotrpnog rada, ali i upoznavanja i druženja mladih u voćinskom kampu gdje su za njih organizirana razna predavanja, glazbene večeri, projekcije filmova, kazališne predstave i sportski susreti te putovanja kroz koje su se mogli upoznati sa Slavonijom i Hrvatskom, našom kulturom i tradicijom.

Sve to s „lica mjesta“ pratila je novinarska ekipa tadašnjeg Hrvatskog radija Radio stanice Podravska Slatina, te su se svakodnevnim izvješćima javljali Oliver Jukić i Igor Fazekaš, a na kraju je izdan i TASK FORCE BILTEN čiji je urednik bio Denis Ostrošić, a glavna i odgovorna urednica Jadranka Srdoč.

Hrvatska matica iseljenika od 1995. godine tradicionalno organizira volonterski program TASK FORCE u kojem mladi iz domovinske i iseljeničke zajednice sve do danas rade na očuvanju okoliša, preuređivanju zapuštenih dijelova hrvatske prirodne baštine, spomenika, kulturno-povijesnih zanimljivosti, što je dovelo do transformacije projekta u TASK FORCE ECO HERITAGE.

– Uključivanje mladih je prirodna nužnost, jer oni potječu iz Hrvatske i nastojat će pridonijeti očuvanju prirodnog okoliša i bogatstva te ga bolje upoznati, – istaknula je voditeljica projekta TASK FORCE Nives Antoljak iz Hrvatske matice iseljenika s kojom su na radnom sastanku u Slatini uz već spomenute, Denisa Ostrošića i Olivera Jukića razgovarali i, također tadašnji sudionici akcije „Žuljevi za Hrvatsku“, Ivona Balić i Vladimir Jelenčić.

Tijekom sastanka dogovorena je mogućnost obilježavanja 30 godina projekta u Slatini i Voćinu, s ciljem da se NE zaboravi, da se podsjeti domaća i javnost diljem svijeta na požrtvovnost i angažman mladih u onim ratnim i poratnim vremenima te zbivanjima u proteklom mirnodopskom razdoblju i njihovu aktivnost koja i nadalje pomaže obnovu Hrvatske.

– Na taj način bismo se zahvalili našim mladima diljem svijeta koji su do sada bili uključeni u ovaj projekt i okupili ih ponovno u mjestu gdje je sve započelo. Vjerujem da bi im bilo drago vidjeti kako je sve sada obnovljeno, – istaknuo je gradonačelnik Denis Ostrošić te naglasio kako bi poziv za sudjelovanje u programu obilježavanja 30. obljetnice bio upućen akterima od prije 30 godina, ali i svima onima koji su se uključili u razne druge akcije u sklopu Task Force-a sve do danas.

Na sastanku je predloženo održavanje obljetnice u lipnju ove godine kroz trodnevni program od 24. do 26. lipnja. 

Prvoga dana predviđeno je okupljanje te svečano obilježavanje obljetnice uz prezentaciju sačuvanih materijala i prezentaciju presjeka Eco Heritage Task Force-a kad je ona bila u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, te podjelu Zahvalnica.

Sljedećeg dana planirano je par sati volonterskog rada za sudionike, a potom i odlazak u Voćin uz druženje, razgledavanje i zajednički ručak u organizaciji Općine Voćin dok je u nedjelju, posljednjeg dana programa, predviđeno sudjelovanje na svetoj misi u crkvi sv. Josipa u Slatini.
(Mihaela Feldi/Foto: Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button