DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina i Društvo „Naša djeca“ Slatina dobili Povelju za uspješno provedenu Naj-akciju 2022. godine

Na adresu Grada Slatine stigla je Povelja kojom je nagrađena uspješno provedena NAJ –AKCIJA 2022. godine odnosno Eko projekt – Uključimo prirodu kojim je poboljšan i uljepšan život djece u Slatini, a istu je dodijelio Središnji koordinacijski odbor akcije gradovi i općine – prijatelji djece.

Projekt je tijekom protekle godine provelo Društvo „Naša djeca“ Slatina dok je prijavu na natječaj Naj – akcija 2022. podnio Upravni odjel za razvoj Grada Slatine.

Tim povodom gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u nazočnosti koordinatorice akcije „Grad Slatina – prijatelj djece“ Marije Fumić, primio je predsjednicu i tajnicu Društva „Naša djeca“ Slatina, Ivanu Strupar i Tamaru Dorić koje su ih ukratko upoznale s provedenim aktivnostima u sklopu projekta.

Naj – akcija dodjeljuje se gradovima i općinama koji sudjeluju u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ od kojih se očekuje da u okviru svoje ukupne planirane godišnje aktivnosti odabere, osmisli i provede novu aktivnost koju u toj godini ocijeni najpotrebnijom i najkorisnijom za djecu.
Kriteriji za provedbu Naj – akcije obuhvaćali su zajedničko sudjelovanje odraslih za djecu i aktivnu participaciju djece u Naj – akciji.
Isto tako ideja je trebala biti originalna, posebna, nova i različita od postojećih aktivnosti za djecu, te da je projekt namijenjen svoj djeci ili što većem broju djece, ili s opravdanim razlogom samo određenoj skupini djece: prema dobi, prema ugroženosti, ili samo posebnim potrebama djece, da ima visoku kvalitetu sadržaja i načina izvedbe te prepoznaje i udovoljava aktualnim ili specifičnim potrebama ili problemima djece u gradu/općini, odnosno nešto što bitno poboljšava uvjete i način života djece u toj životnoj sredini.

Projekt DND-a Slatina pod nazivom „Eko projekt – Uključimo prirodu“ zaslužio je Povelju ostvarivši kriterije kroz realizaciju cilja projekta kojim se željelo vratiti djecu prirodi i tradicijskim igrama, potaknuti kretanje, istraživanje prirode, aktivnu participaciju djece i roditelja, izradu igrački od prirodnih materijala, naučiti saditi i čuvati drveće i cvijeće te naučiti djecu brinuti o ekologiji i čuvanju prirode oko sebe.

– Posebnost ove akcije bila je podizanje svijesti o okolišu i svijetu koji nas okružuje te važnosti njegova očuvanja koje se uči od malih nogu.
Osim toga spomenuti projekt poticao je aktivnu suradnju djece i roditelja kroz kreativne i edukativne radionice na očuvanje naše prirode kao i aktivno provođenje slobodnog vremena u prirodi te izradi eko igračaka i instrumenata na stari tradicijski način, – istaknula je predsjednica DND Slatina Ivana Strupar te se zahvalila na suradnji koja je ostvarena sa svim bitnim dionicima lokalnog društva vezanim za zaštitu okoliša, od vrtića i škola, Pučkog otvorenog učilišta Slatina, Grada Slatine te raznih institucija i udruga.

– Prije svega zahvalila bih se djeci i njihovim roditeljima koji su vrlo rado prihvatili stare igre jer je ustvari i glavni cilj bio potaknuti njihovu aktivnu participaciju. Isto tako želim se zahvaliti i svim volonterkama koje su si zaista dale truda u osmišljavanju sadržaja svake pojedine radionice te kako tu tematiku približiti djeci. Puni smo ideja, volje i elana te nastavljamo dalje s novim sadržajima, – zaključila je Strupar te dodala kako DND Slatina u ovoj godini planira nastavak ovoga projekta ali pod novim imenom Priroda i Društvo „Naša djeca“, i s još sadržajnijim radionicama.

– Dogodio se „skok“ generacije te se našim vrijednim volonterkama pridružilo i nekoliko mladih koje su također izvrsne animatorice te su u naš rad unijele određenu svježinu i nove ideje što su djeca rado prihvatila, – dodala je tajnica Tamara Dorić, ujedno voditeljica i koordinatorica nagrađenog projekta koji je sama i osmislila.

Razgovaralo se i o ostalim aktivnostima Društva „Naša djeca“ Slatina čiji je rad procvjetao preseljenjem u novi prostor EPIcentra Sequoia uz pomoć Grada Slatine, među ostalim o nedavno održanom dječjem dočeku Nove godine koji je, prema riječima predsjednice Strupar, na neki način podigao Slatinu s obzirom na veliki odaziv djece koja su svoje dojmove potom prenijela svojim ukućanima te im unijela radost i veselje ne samo u novogodišnju noć već najavila radosnu i uspješnu cijelu Novu 2023. godinu.

– Drago mi je što ste tako uspješno uspjeli vratiti iz zaborava jedan lijep običaj koji se pomalo izgubio i vjerujem da je Slatina imala prvi doček Nove godine u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire, a zaista je bilo lijepo i razigrano. Osim toga subote su sada postale veselije u našem gradu s obzirom na broj mališana koji s nestrpljenjem iščekuju nove radionice i druge sadržaje koji im kroz vaša zajednička druženja čine život radosnijim i ljepšim, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić zahvalivši se Društvu „Naša djeca“ Slatina na svemu što čine za boljitak najmlađih sugrađana Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button