DOGAĐANJANASLOVNICA

Grad Slatina dobitnik zlatne nagrade i priznanja „GLOBALLOCAL“ za poticanje razvoja poduzetništva u 2021. godini

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić danas je u pratnji pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Marina Kokorića, u Dubrovniku primio Međunarodnu nagradu i priznanje „GLOBALLOCAL“ koje je Grad Slatina zaslužio zahvaljujući aktivnostima za poticanje razvoja poduzetništva u 2021. godini.

Naime, Grad Slatina je dobitnik ZLATNE NAGRADE I PRIZNANJA ZA LOKALNE ZAJEDNICE ZA KREIRANJE DOBROG AMBIJENTA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI „GLOBALLOCAL“ za 2021. godinu.

Osim spomenute 3. po redu dodjele internacionalnih nagrada i priznanja za zajednice i institucije „GLOBALLOCAL“, u Dubrovniku se od 20. do 23. listopada ujedno održava niz svečanosti, odnosno 8. dodjela nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i istočnoj Europu „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ za 2021., zatim Međunarodni program ocjenjivanja kvalitete i promocije najkvalitetnijih prehrambenih proizvoda „SIMBOL KVALITETE – NAJBOLJE ZA VAŠE ZDRAVLJE“, te 8. regionalni summit poduzetnika srednje i jugoistočne Europe „300 NAJBOLJIH“ 2022. i CBS – Croatia business summit.

Zahvalivši se na nagradi gradonačelnik Denis Ostrošić predstavio je aktivnosti Grada Slatine kao primjer dobrog slučaja iz prakse na predavanju pod nazivom „Uloga lokalnih i regionalnih zajednica te poduzetničkih potpornih institucija u razvoju poduzetništva prima nagradu“ u sklopu kojega je istaknuo kako je Grad Slatina u prošlom mandatnom razdoblju pokrenuo pozitivne promjene koje su, vjerojatno već svima primjetne.

– Za uspješan, dugoročno održiv rast i kvalitetan razvoj svakog grada potrebno je napraviti ravnotežu između gospodarskih i društvenih interesa, između ulaganja u komunalnu ili prometnu infrastrukturu i kulturu, sport i turizam, između zaštite okoliša, pametnih rješenja i dodatnih potreba ili obrazovnih programa. Grad Slatina kontinuirano pronalazi načine za umrežavanje i razvoj u svim segmentima društva, od gospodarstva, poduzetništva, obrazovanja, do pitanja vezanih uz djecu, mlade, neprofitnih organizacija…

Jedan od pozitivnih pokazatelja razvoja i uspješnosti naših nastojanja su svakako i podaci da od 2017 do danas postoji trend rasta broja zaposlenih osoba i pada broja nezaposlenih osoba.

Grad Slatina u proteklom razdoblju u značajnoj je mjeri poticao razvoj malog i srednjeg poduzetništva s ciljem stvaranja bolje poduzetničke klime na području grada.

Tako je iz Programa za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine kroz 2021. godinu ukupno dodijeljeno preko 750.000,00 kuna bespovratnih potpora za 56 gospodarskih subjekata, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako su ciljevi koji su ostvareni navedenim Programom jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, ostvarenje praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, smanjenje broja nezaposlenih osoba, poboljšanje uvjeta za korištenje raspoloživih financijskih resursa, bolje korištenje poduzetničke prostorne i komunikacijske infrastrukture za realizaciju poduzetničkih pothvata, osiguranje tehničkih preduvjeta za razvoj i primjenu digitalnog poslovanja (e-poslovanje), podizanje razine poduzetničke klime, te rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama.

Tijekom svog izlaganja gradonačelnik je nazočne upoznao kako je Grad Slatina također u proteklom razdoblju sufinancirao svoje poduzetnike Programom mjera potpora poduzetnicima Grada Slatine uslijed epidemije COVID-19 tzv. COVID mjerama kojima je ublažio posljedice COVID krize isplativši onim najugroženijim poduzetnicima preko 72.000,00 kuna. Na spomenute COVID mjere prijavilo se 26 gospodarska subjekta. To su bili oni poduzetnici kojima je u tom razdoblju rad ograničen ili obustavljen Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Provedbom projekta „Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu Poduzetničke zone „Turbina 2“ u Slatini stvorili su se preduvjeti za dolazak novih poduzetnika u novouređenu poduzetničku zonu. Ukupna ulaganja u 2021. godini u projekt iznosila je 9 milijuna kuna, a rezultat projekta su izgrađene istočne i zapadne prometnice u zoni, ukupne duljine 1375 m, s postavljenom javnom rasvjetom i hortikulturno uređenim zelenim pojasom.

U isto vrijeme u 2021. godini ulagalo se u izradu projektne dokumentacije za izgradnju prometnica u poduzetničkoj zoni Turbina 3 u Slatini kako bi se moglo krenuti i u njezinu izgradnju. Projekt je prijavljen na Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema. Cilj projekta je izgraditi prometnu infrastrukturu u poduzetničkoj zoni Turbina 3 u Slatini ukupne duljine 1800 m kako bi se stvorio preduvjet za razvoj povoljnog poduzetničkog okruženja i povećanje poduzetničkih aktivnosti, postigao održivi gospodarski razvoj te time utjecalo na povećanje radnih mjesta, smanjenje nezaposlenosti i smanjenje iseljavanja stanovništva Grada Slatine te ukupni pozitivni učinak na cijelu lokalnu zajednicu kroz povećanje kvalitete života u Slatini.

Na području Grada Slatine također djeluje i Gradska razvojna agencija Slatine koja služi kao potporna institucija koja stoji na raspolaganju poduzetnicima, a Osnivač joj je Grad Slatine te se financira iz proračuna Grada Slatine. Prilikom COVID krize poduzetnicima koji obavljaju djelatnost na slatinskom području kod prijava na mjere ublažavanja posljedica epidemije Gradska razvojna agencije Slatine pružala je besplatne konzultantske usluge.

Na području Grada Slatine nalazi se sedam izgrađenih i opremljenih poduzetničkih zona gdje poduzetnici razvijaju svoje poslovne djelatnosti, a Grad Slatina im putem raznih oslobađanja od komunalne naknade, komunalnog doprinosa itd… nastoji olakšati poslovanje. Također Grad Slatina sufinancira kupnju zemljišta u poduzetničkim zonama ovisno o djelatnosti koja se želi pokrenuti te poduzetnicima nudi zemljište za već od 1kn/m2.

Gradonačelnik je predstavio i neke od značajnijih slatinskih projekata:

Jedno od najprepoznatljivijih simbola Slatine je mamutovac Sequoia. Jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj te je među najstarijima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još od 1967. godine. Grad Slatina je proveo projekt EPIcentar SEQUOIA Slatina s ciljem uspostave posjetiteljskog centra, hostela kapaciteta 32 ležaja i restorana kako bi na održiv način povećao broj posjetitelja i razvio javnu svijest o važnosti održivog upravljanja prirodnom baštinom i time potaknuo društveno-gospodarski razvoj Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije. Projekt je vrijedan 20.748.816,66 kn, dok EU sufinanciranje iznosi 16.454.065,49 kuna.

Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina koje uključuje u sustav vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na širem području grada Slatine projekt je ukupne vrijednosti preko 226 milijuna kuna. Rekonstrukcijom postojećeg te gradnjom novog kanalizacijskog sustava bit će riješena gotovo kompletna odvodnja grada Slatine i prigradskih naselja, a izgradit će se i kilometri novog vodovodnog sustava. Nova infrastruktura bit će dostupna svim građanima i poduzetnicima grada Slatine.

Grad ulaže i u infrastrukturu koja povećava kvalitetu života njegovih stanovnika što je vrlo bitno za ostanak radnika na području Grada Slatine.

Dogradnja zgrade jaslica Dječjeg vrtića Zeko započela je u studenom prošle godine te su jaslice upravo dovršene ovih dana, a projektom se doprinijelo povećanju kapaciteta i stvaranju još boljih uvjeta za boravak onih najmlađih u novim prostorima Dječjeg vrtića Zeko Slatina.

Rekonstrukcijom zgrade Društvenog doma u Radosavcima stvoreni su bolji uvjeti za život lokalnog stanovništva. Projekt se provodio iz Programa ruralnog razvoja putem Lokalne razvojne strategije LAG-a Marinianis, a istim je osiguran odgovarajući prostor stanovnicima naselja Radosavci za kvalitetno organiziranje slobodnog vremena, kulturnih, društvenih i edukacijskih aktivnosti. Vrijednost projekta iznosila je 729.998,44 kuna.

Grad Slatina brine i za osjetljive skupine u društvu, nezaposlene radno sposobne žene i starije i nemoćne osobe te već 2. put provodi projekt u sklopu programa ZAŽELI kojim zapošljava 21 ženu iz skupina teže zapošljivih koje se brinu za 126 starijih i nemoćnih osobe na našem području.

Uz velike projekte koji su u pripremi i provedbi Grad Slatina također nastoji pomoći svojim građanima kroz različite oblike sufinaciranja od kojih je posebno naglasio: sufinanciranje nadstandarda hitne medicinske pomoći, sufinanciranje specijalističkih pregleda u Domu zdravlja Slatina, sufinanciranje sigurne kuće, pomoć roditeljima njegovateljima, sufinanciranje kupovine prve nekretnine za mlade obitelji, sufinanciranje prehrane učenicima osnovnih škola, subvencionirani boravak djece u vrtiću i jaslicama, božićnicee i uskrsnice za umirovljenike, sufinanciranje prijevoza studenata, stipendije za studente.

Također, Grad Slatina uključio se u akciju „Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu“ te uz pomoć svojih sugrađana, institucija, udruga i tvrtki gradi kuću sedmeročlanoj obitelji u mjestu Sibić kod Petrinje.

Grad Slatina ulaže u transparentno poslovanje i slobodan pristup informacijama. Na web stranici Grada slatine omogućen je uvid u sva plaćanja iz Proračuna Grada Slatine bez ikakvih ograničenja, registracije ili procedura.

– Čvrsto vjerujem da ćemo realizirati započete i planirane projekte, da ćemo nastaviti razvijati i brojne druge ideje i da će se naši mladi, kako oni koji upravo stasaju, tako i veći dio onih koji su, nažalost, iz Slatine iz nekog razloga otišli, vratiti i da ćemo, uz ogroman trud već u bliskoj budućnosti doista moći reći da je Slatina grad koji ponovno raste, grad koji se razvija i naš je ponos i dika, grad uspješnih učenika i studenata, rodni grad skladatelja Milka Kelemena, grad prvoga hrvatskog pjenušca i stoljetne divovske sekvoje te svega onoga što svim zainteresiranima otkriva druga strana očekivanja.

Zajedničkim snagama stvarajmo i nadalje uvjete kako bi naša Slatina bila sve poželjnije mjesto za život i mladima i onim starijima, ugodno za stanovanje i poželjno za uspješno poslovanje,- zaključio je gradonačelnik Ostrošić kojemu je između ostalih pripala čast uručiti laureatima nagrade i priznanja „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ i „GLOBALLOCAL“.
(mf/Izvor: Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button