DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Gostovanjem filmske ekipe u Slatini predstavljen novi hrvatski film “Dnevnik Pauline P.”

Danas su u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Slatina organizirane dvije školske projekcije novog hrvatskog filma „Dnevnik Pauline P.“.

Tako su u Kinu Slatina ovaj novi dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca, nastalog prema istoimenom romanu autorice Sanje Polak, imali priliku pogledati učenici razredne nastave, te 5. i 6. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina i učenici 5. razreda Osnovne škole Suhopolje, po popularnoj cijeni od 2,80 eura.

Projekciju filma jučer su imali učenici OŠ Eugena Kumičića Slatina, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina film će imati priliku pogledati i ostale škole s područja susjednih općina, rekla nam je ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac koja je prije početka projekcije pozdravila učenike i njihove nastavnike, a dobrodošlicu im je zaželio i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Drago mi je što ste zainteresirani za ovaj film jer film je inače jedna doista čarobna stvar te bi češće trebali dolaziti u kino, – pozvao ih je gradonačelnik Ostrošić koji je za film bio osobito vezan kao voditelj filmske družine Bapatuljak koja je snimila desetak filmova, što za Lidrano, što za ostale medije filmskog stvaralaštva.

– Osim što je film „Dnevnik Pauline P.“ veseo, prpošan i izuzetno zanimljiv učenicima, još je jedna dobra strana istoga. Naime u sklopu filma je napravljen i metodički priručnik koji će nastavnicima pomoći djecu pripremiti za gledanje filma, ali i na razgovor poslije projekcije gdje će moći usporediti film s pročitanom knjigom koja je sastavni dio njihove lektire, – rekla je ravnateljica Fabric Fabijanac.

Film se temelji na Paulininom dnevniku, a ona iz kritičke perspektive i uz komične situacije, govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji. Naslanjajući se na predložak poznate školske lektire, film na topao i duhovit način progovara i o školskim dogodovštinama, naravno iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu sve moguće.

Dakle, film prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3.c razreda Paulinu P., koja je nepopravljivi individualac, sposobna u svakom trenutku reći svoje mišljenje i naći rješenje za svaku situaciju. Otvorenog srca i bez trunke straha, ponekad odlučna, a ponekad samodopadna, Paulina svoj dnevnički život ispunjava svakodnevnim školskim i obiteljskim zgodama i nezgodama, maštarijama i za njezinu dob neuobičajenim duhovitim kritičkim osvrtima na stvarnost oko nje.

Da je ova vedra obiteljska komedija s elementima fantastike djeci bila doista zanimljiva svjedočio je smijeh koji je tijekom projekcije često odjekivao kino dvoranom.

Budući da ih je ova priča o Paulini P., snažnoj, emotivnoj i duhovitoj protagonistici spomenutog filma i svojega života, vrlo zaintrigirala imali su pregršt pitanja za goste projekcije, a ponajviše za mladu glumicu Katju Matković koja je utjelovila Paulinu. Osim nje u Slatini su danas gostovali i glumica Ramona Ivanda (Nikolina), redatelj filma Neven Hitrec i producent filma Jure Bušić.

Kroz pitanja se moglo zaključiti da su mnogi učenici mogli svoje životne priče poistovjetiti s protagonistima filma te su i sami poželjeli postati glumcima, a nisu im promakli ni animirani elementi i kolažni ritam filma. Na trenutak su mogli osjetiti čari „zvjezdane prašine“ dok su se na pozornici ispred filmskog platna fotografirali s filmskom ekipom koja je pak kroz druženje s posjetiteljima projekcije željela približiti svoj film široj publici, osobito djeci i mladima kojima je u prvom redu i namijenjen.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button