DOGAĐANJANASLOVNICAPOLITIKARADIO EMISIJE

Gornji Miholjac i jezero Javorica teme gostovanja gradonačelnika u programu Radio Slatine

U sklopu redovnog informiranja lokalne javnosti gradonačelnik Denis Ostrošić danas je zajedno sa Marinom Kokorićem  pročelnikom Upravnog odjela za razvoj grada gostovao u programu Radio Slatine. Naglasak emisije bio je na Gornjem Miholjcu, slatinskom prigradskom naselju i novostima vezanim uz njega.  

Jedan od najvećih projekata veznih uz ovo naselje svakako je bio gradski projekt izgradnje novog mosta preko Čađavice kojim je itekako olakšan život stanovnicima dijela mjesta zvanog Baranja, ali i svim ostalim poljoprivrednicima kojima imaju njive u  tom dijelu Gornjeg Miholjca. Koncizne podatke vezane uz izgradnju tog mosta naveo je pročelnik Kokorić. Na inicijativu GO UHDDR Grad je spremno podržao izgradnju i postavljanje spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu mjesta. Upravo na toj lokaciji grad ima u planovima daljnje uređenje tog parka. Prošle godine radilo se i na stalnom održavanju cesta i putova, a prema riječima gradonačelnika još tijekom ove godine asfaltirat će se ulica Kneza Domagoja u dužini od 260 metara. U skladu s trenutnim mogućnostima prilično posla odradilo se i na sanaciji zvonika, a istog ove godine očekuje obnova krovišta. Velik broj mještana, posebice mladih, aktivno sudjeluje u radu Streljačkog kluba, pa je u planu rekonstrukcija struje i rasvjete na prostoru streljane u vrijednosti 12.000,00 kuna. Strijelci su prošle godine dobili i klima uređaj i hladnjak. Iako su neki već odrađeni još podosta je ostalo poslova za odraditi vezanih za mjesno groblje i njegov okoliš. Što se tiče situacije sa centralnim mjestom svih društvenih zbivanja sa Mjesnim domom grad će ove godine krenuti u prikupljanje i izradu projektne dokumentacije za njegovo gotovo kompletno preuređenje, a sredstva za isto pokušat će se tijekom 2022. i 2023. godine povući iz EU fondova. Dosta planiranih aktivnosti, požalio se gradonačelnik, nije odrađeno, a sve zbog toga što je na državnoj razini do daljnjega  stopiran projekt Regeneracije malih gradova u koji se Slatina aktivno uključila pripremom brojnih projekata.

Odgovorio je i gradonačelnik na prozivanja odnosno dopis zaprimljen tijekom proteklih dana s optužbama za neodržavanje i nebrigu za akumulacijsko jezero Javorica. Javno je tako opovrgnuo te natpise da Grad ne čini ništa na održavanju jezera i njegove okolice. Nekoliko je puta naglasio da jezero od svoje izgradnje nikad nije bilo predviđeno za kupanje, a da je isto većim dijelom u vlasništvu Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i tek manjim dijelom nekoliko parcela u vlasništvu Grada. Prošle godine postavljene su i nove drvene klupe kako na jezeru, a tako i na više lokacije pokraj prilazne ceste. Što se tiče nagrđenog izgleda okoliša i sam je gradonačelnik osudio očito vandalsko ponašanje pojedinaca  koji su  devastirali dio infrastrukture oko jezera,ali i drvene kućice na lokacijama slatinskih izletišta Bunarić, Javorica i Stublovac, a upravo će se u smjeru rekonstrukcije tih objekata krenuti u što skorijem vremenu.  Što se tiče budućeg željenog izgleda Javorice pozvao je gradonačelnik još jednom sve da jedan od najvećih projekata Grada Slatine planiranu  izgradnju Turističko-rekreacijskog centra  i njegov zamišljeni konačni izgled mogu pogledati na web stranici Grada u rubrici Multimedija. U ovoj godini vezano za taj rekreacijski centar, kako je izvijestio pročelnik, grad je proračunom predvidio sredstva u visini od milijun i pol kuna za izradu pojedine projektne dokumentacije. Inače prva faza tog željenog budućeg slatinskog turističkog bisera predviđa izgradnju pješačko-biciklističke staze u dužini od 3.000 metara.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button