DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Godišnja nagrada VPŽ Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina: „Genijalci iz Slatine“ nastavljaju stoljetnu tradiciju obrtništva

Zovu ih i „genijalci iz Slatine“. Industrijsko-obrtnička škola Slatina čuva tradiciju obrtništva ovoga kraja gotovo 100 godina. Naime, čine to još od 1922. kada je osnovana „šegrtska škola“. Danas su njihovi učenici ponos grada Slatine i Virovitičko-podravske županije. Uz svoje profesore, među ostalim, izumili su dijagnostički pisoar za rano otkrivanje raka prostate.

Upravo je taj projekt ocijenjen kao jedan od najboljih prijavljenih u sklopu natječaja „Poduzetnici budućnosti“, a Hrvatska udruga poslodavaca nagradila ih je s 25.000 kuna. Svojim su rukama izradili CNC laser, vertikalne glodalice i 3D printer te solarnu klupu koja služi za punjenje mobilnih uređaja. Učenici redovito ostvaruju izvrsne rezultate na državnim natjecanjima, nerijetko su među najboljih tri u Hrvatskoj.

Ipak, kruna svega bila je osnivanje Centra izvrsnosti novih tehnologija u sektoru strojarstva Virovitičko-podravske županije koji se nalazi u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina. Centar je jedan od osam hrvatskih međunarodnih centara izvrsnosti. Naravno, prepoznali su i trenutak pa su u vrijeme koronavirusa izrađivali zaštitne vizire, koje su posebno koristili zdravstveni djelatnici na području Virovitičko-podravske županije.
(www.vpz.hr/Foto: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button