NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Godine rada i truda nestale u 20ak minuta: Led uništio 25 hektara vinograda vinarije 4B iz Lukavca

Nakon olujnog nevremena koje je noćas zahvatilo područje Grada Slatine i prigradskih naselja kao i veći dio Virovitičko-podravske županije pitali smo naše čitatelje da nam se jave sa fotografijama šteta od tuče. Nekima je led oštetio automobile ili polupao par crijepova. Nažalost opet će najveće štete podnijeti poljoprivrednici.

Jedna od takvih tužnih priča koje još jednom potvrđuju sve rizike proizvodnje pod otvorenim nebom dolazi nam i iz vinarije 4B d.o.o. uz Lukavca:

„U kasnim jučerašnjim satima pogodilo nas je nezapamćeno  olujno nevrijeme, padao je  led veličine oraha, koji je sve pred sobom uništio. Trenutno smo u velikom šoku i van sebe, i pitam se što se to s prirodom događa?

Nadam se da će nam netko pomoći jer se nećemo moći s ovim nositi. Vidimo da od uroda neće biti ništa. Očekujemo da će nam pomoći država, Županija i Općina, kako bi se što lakše izborili s ovim problemima, jer je sve teže u poljoprivredu a pogotovo se nositi s tim nepogodama.

Koliko pamtim, ovo je najveća šteta koju smo doživjeli.

Površina na kojoj je nastalo oštećenje je cca 25 Ha, stradale su nam sve sorte vinove loze, Graševina, Frankovka, Pinot crni, Pinot sivi i Traminac.

Štete još uvijek zbrajamo, ali ih procjenjujemo na 95%. Uložili smo previše napora, truda i rada i sve to izgubili u 20-ak minuta.“ (mk)

Vanja Janjić dipl.ing.el.
Direktor
4B d.o.o.


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button