NASLOVNICAPOLITIKA

GO HDZ-a i utemeljitelji HDZ-a Slatina obilježili 102. obljetnicu rođenja prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana

Na današnji dan, 14. svibnja 1922. godine rođen je hrvatski povjesničar, akademik HAZU, državnik i državotvorac, odnosno prvi predsjednik moderne, nezavisne, suverene, demokratske Republike Hrvatske, te prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman.

U hrvatskoj povijesti postoji mnogo velikana, ali Franjo Tuđman neprijeporno je najveći među njima. Danas se prisjećamo 102. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, čovjeka koji je oživotvorio tisućljetni san hrvatskog naroda o vlastitoj slobodnoj Domovini.

Tuđman je u srcu hrvatskog naroda čvrsto ukorijenjen, zlatnim slovima upisan kao tvorac naše slobode i neovisnosti. On je položio zaglavni kamen na kojem počiva suvremena Hrvatska, te je kao veliki strateg, vrsni diplomat i vrhovni vojni zapovjednik bio na čelu kolona hrvatskih branitelja koji su samoprijegornom žrtvom, pod njegovim mudrim državničkim vodstvom, obranili mladu hrvatsku slobodu i demokraciju.

Franjo Tuđman bio je časnik, povjesničar, disident, politički i ratni pobjednik, ali prije svega vizionar i idejni otac sveobuhvatnog političkog programa koji je ujedinio hrvatski narod i dalekovidno mu trasirao put prema slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj ponosnoj članici NATO-a i EU-a.

S osobitim pijetetom i dubokom zahvalnošću prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne hrvatske države danas su se prisjetili predstavnici utemeljitelja HDZ-a Slatina predvođeni potpredsjednikom GO HDZ-a Slatina Markom Bilandžijom i članom Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Claudiom Balićem, te mu odali počast paljenjem svijeća i molitvom ispred biste dr. Franje Tuđmana postavljene na platou ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice u Slatini.
Obilježavanju 102. godišnjice Tuđmanovog rođenja nazočio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button