DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Suradnja slatinskih GLOBE škola – Obilježen Svjetski dan voda čišćenjem vodotoka potoka Javorice

Globovci slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića te Srednje škole Marka Marulića Slatina obilježili su Svjetski dan voda mjerenjem karakteristika tla i vode na potoku Javorici.

Ciljevi GLOBE programa su mjerenja i opažanja u okolišu te suradnja među školama. Tako su učenici u sklopu integriranog dana obišli obližnji potok Javoricu sa svojim mentorima gdje su mjerili fizikalno-kemijske parametre potoka Javorice, odnosno temperaturu, pH vrijednost, prozirnost, količinu otopljenog kisika i dr., te čistili vodotok potoka.
Na obali potoka našli su veću količinu smeća koje su pokupili te pozvali tvrtku Slatina kom da adekvatno zbrine skupljeni otpad. Osim smeća u potoku su našli čak i stari bicikl koji je neki neodgovorni građanin bacio u isti.

Mjerenjem fizikalno-kemijskih parametara uvidjeli su da je potok dosta onečišćen (povećana je koncentracija nitrata, nitrita i fosfata) te je smanjena koncentracija kisika.
Učenici u sklopu GLOBE projekta pod nazivom „Naša jedina gradska tekućica zove u pomoć“ i inače mjere fizikalno-kemijske parametre na jezeru Javorica te na potoku na dva mjesta.
Pri tom su ustanovili da jezero Javorica nije onečišćeno dok je potok onečišćen u znatnoj količini, uz pretpostavku da na tu činjenicu utječe jedino ljudski faktor.

Globovci slatinskih škola stoga mole sve građane grada Slatine da postanu ekološki osviješteni te da im učenici budu za primjer kako se brinuti o jedinoj gradskoj tekućici, a ovim su primjerom htjeli ukazati na važnost svih voda za život na Zemlji i apelirati na njihovo očuvanje.
(mf/Izvor: OŠ Eugena Kumičića Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button