NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

GLOBE GRUPA OŠ JOSIPA KOZARCA

Obljetnica rođenja Charlesa Darwina

Povodom rođendana tvorca Teorije evolucije prirodnim odabirom Charlesa Darwina, koji je rođen 12. veljače prije 212 godina, Globe grupa Osnovne škole Josipa Kozarca pod vodstvom dipl. ing. biologije Brankica Safin uredila je prigodni pano, a učenik 7.c razreda Karlo Martinović pripremio je iznimno dobru i poučnu  prezentaciju pod nazivom „Charles Darwin, otac moderne biologije“.

Prema riječima voditeljice Safin, učenici su u sklopu nastave povijesti odlučivali o kojoj će povijesnoj osobi napraviti prezentaciju pa se Karlo, koji je član Globe grupe i ljubitelj prirodoslovlja, odlučio za Darwina.

„Mi svake godine na određeni način obilježimo Darwinov rođendan, pa će tako ove godine Karlova prezentacija biti prikazana članovima Globe grupe i učenicima njegova razrednog odjela, a stavljanjem na web-stranicu škole učinili smo je dostupnom svim učenicima škole i široj javnosti.“

O autoru prezentacije Karlu Martinoviću voditeljica Globe grupe ima samo riječi pohvale. „Karlo je veliki zaljubljenik u prirodoslovlje, on je i natjecatelj iz biologije, ima široko znanje o živom svijetu, a misli se i profesionalno baviti time, pa je nekako bilo i logično da se opredijeli za Darwina i njegovu teoriju evolucije. O Darwinu se inače malo govori, neke zemlje čak su i zabranile teoriju evolucije u okviru plana i programa kurikula biologije. Zato mi se to što mi radimo čini prilično entuzijastično i rijetko. Darwin je jedan od najpoznatijih i najvećih znanstvenika u povijesti, a mi se zalažemo za bioraznolikost u prirodi i za različitost razmišljanja o životu. Djeca moraju imati pred sobom sve moguće informacije, a za što će se oni odlučiti, o čemu i kako razmišljati, to će oni sami odlučiti tijekom života. Zalažemo se za slobodu misli i slobodu djela za dobrobit zajednice i čovječanstva uopće,“ ističe Brankica Safin. 

Karlova prezentacija bavi se životom i radom te rezultatima istraživanja velikog znanstvenika. Donosi i neke vrste živih i izumrlih životinja otkrivenih ili znanstveno opisanih tijekom Darwinova putovanja, kao i neke zanimljivosti.  

Na školskom panou naslovljenom „Sretan rođendan Charles Darwin!“ izložene su različite ilustracije i misli o teoriji evolucije, a ističe se „Prirodna selekcija – sila koja upravlja borbom za preživljavanje“. Na „kraju“ panoa Darwinova teorija dovodi se u vezu s aktualnom pandemijom koronavirusa i zajedničkim traženjem odgovora na tu ugrozu.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


Danas, 12. veljače, rođendan je Charlesa Darwina (1809. – 1882.). Tvorac je Teorije evolucije prirodnim odabirom (selekcijom), čovjek koji je individualno razvijao svoje ideje a takvi su u povijesti ljudskog roda, rijetki.  Trebalo mu je 20 godina da objavi te ideje ali je ipak uspio!

Poput sile koja upravlja borbom za preživljavanjem.U čast Charlesu Darwinu, GLOBE grupa naše škole izradila je plakat na panou a učenik Karlo Martinović (7.c) pripremio iznimno dobru i poučnu  prezentaciju koje prilažemo u nastavku.

PPT: https://drive.google.com/file/d/1G6noyON28Qy7FLZLDij1gKBtHdv_H-0O/view?usp=sharing

Veliki biolog T. Dobzhansky je napisao: „Bez evolucije, u Biologiji ništa ne bi imalo smisla!“

GLOBE – voditelj: Brankica Safin, dipl. ing. Biologije

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button