Home / DOGAĐANJA / Gledajući 2018. na 2017.: Na području Virovitičko-podravske županije broj zaposlenih porastao za 9 posto

Gledajući 2018. na 2017.: Na području Virovitičko-podravske županije broj zaposlenih porastao za 9 posto

Službeni podaci FINA-e za Virovitičko-podravsku županiju, prikazuju pozitivne gospodarske pokazatelje. Naime, u samo godinu dana, u odnosu 2018. na 2017. godinu, broj zaposlenih, kod 1.219 poduzetnika u Virovitičko-podravskoj županiji, porastao je za 9 postotnih poena, te je na kraju prošle godine iznosio 8.884 zaposlenih.

Poduzetnici su u 2018., imali ukupne prihode od 4,6 milijardi kuna, odnosno 14,3 posto više nego godinu ranije. Neto dobit je u odnosu na 2017. godinu bila 80,5 posto viša odnosno 144.6 milijuna kuna. Izvoz je povećan za 33,5 posto, a suficit izvoza nad uvozom predstavlja 702,4 milijuna kuna. Od poduzetnika s područja Virovitičko-podravske županije, koji imaju središte na našem području, najveće prihode ima Marinada iz Slatine. Prema dobiti vodeći je Radlovac Orahovica, a najveći izvoznik je Contorte iz Virovitice.

Prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 4.103 kune što je, ne puno, ali 5,7 posto više u odnosu na 2017. godinu i još jedan od pokazatelja pozitivnih pomaka. Najviše je poduzetnika u Virovitici (418), Slatina ih bilježi 211, a potom slijede: Pitomača (156), Orahovica (81), Suhopolje (48). Najviše zaposlenih je u Virovitici (3.496), Slatini (1.680), Orahovici (1.068), Pitomači (926)… Najviše prihoda se ostvaruje u Virovitici, kao središtu županije, čiji su poduzetnici inkasirali 1.7 milijardi prihoda…

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, istaknuo je kako i Virovitičko-podravska županija daje nemjerljiv doprinos u pozitivnim pokazateljima. Županija tako sufinancira kreditne linije poduzetnicima, plaća poduzetnicima smještaj u Poduzetničkom inkubatoru, pokrenula je sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite, a VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, samo je u prošloj godini provela 194 projekata za male i srednje poduzetnike, što se i osjeća u poduzetničkoj klimi na području cijele Virovitičko-podravske županije.

Osim toga, VIDRA je provela i niz EU projekata za naše gospodarstvenike diljem županije, od Orahovice, Pitomače, Slatine, Virovitice… Županija prati trendove samozapošljavanja i kontinuirano nadopunjuje mjere za samozapošljavanje kroz subvencioniranje prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici. Trenutno posluje poduzetnički inkubator u Virovitici, a završeni su poduzetnički inkubatori u Slatini, Orahovici i Pitomači, te će i oni predstavljati značajan vjetar u leđa nastanku novih poduzetničkih ideja, jer radi se o novih 48 kompletno uređenih poslovnih prostora koji će biti na raspolaganju novim poduzetnicima potpuno besplatno. Tu su i mnogobrojni europski projekti, a sve to doprinosi povećanju broja zaposlenih i pozitivnim pokazateljima – podcrtao je župan Igor Andrović.
(www.vpz.hr, fina.hr/Foto: Ilustracija: Kristijan Toplak)

x

Check Also

Grad Slatina otvorio novu telefonsku liniju za prijavu komunalnih problema

Grad Slatina potpisao je Ugovor o posebnim tarifama s tvrtkom Skynet Telekomunikacije d.o.o. o uspostavi ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org