DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Glazbena škola Milka Kelemena večeras ugostila duo Batinica-Adžaga Merčep

Večeras je slatinska GŠ Milka Kelemena a uz potporu Ministarstva kulture i medija RH ugostila u svojoj koncertnoj dvorani duo Ana Batinica, flauta i Elizabeta Adžaga Merčep, klavir.

Bio je ovo jedan ugodan koncert namijenjen ljubiteljima klasične glazbe odnosno onima koji vole ovakav vid opuštanja, a stigao je u Slatinu baš kao naručen – na kraju radnoga tjedna.

Duo Batinica-Adžaga Merčep večeras je na svome koncertu u Slatini izveo skladbe P. Gaubera, S. Barbera, G. Enescua, G. Tudora i E. Burtona.

Publiku je na početku koncerta, u ime ravnatelja škole Antonia Brzice, pozdravila učiteljica tambure Martina Tepeš, koja je također po završetku zahvalila publici na dolasku.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)


Ana Batinica (Šibenik, 1989.) magistrirala je u klasi prof. Renate Penezić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u rodnom Šibeniku u Glazbenoj školi „Ivan Lukačić“u klasi prof. Makse Špoljarića, a istovremeno je pohađala satove flaute i kod Danija Bošnjaka.

Kao dobitnik Erasmus stipendije, studirala je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Mateja Zupana.

Aktivno se usavršavala i nastupala na majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Grčka) kod eminentnih profesora.

Već od početka studija stječe profesionalna orkestralna iskustva i djeluje kao stalni suradnik orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a surađuje i sa Zagrebačkom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Cantus ansamblom, Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a te ansamblom HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Sudjelovala je i na Ossiach orkestralnoj akademiji koju vode članovi Bečke filharmonije nakon čega je pozvana na suradnju s „PurPur“ orkestrom mladih koji je pod pokroviteljstvom Europske unije.

Kao solist je izvela „Koncert za flautu i orkestar“ Jacques Iberta s orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Aluna Francisa, Mozartov „Koncert za flautu i harfu u C-duru“ sa Zagrebačkim orkestrom mladih, te „Gemeinhardt suitu“  za piccolo, flautu i alt flautu  Roberta Smitha uz Simfonijski puhački orkestar OSRH.

Osobito ju zanimaju i instrumenti srodni flauti, poput piccolo flaute s kojom je također nastupala na ciklusima „Virtuoso“ ,„Mladi za mlade“ i „HR Projekt“ i  „Musica appassionata“.

Članica ZF od: 2012. g.

NAGRADE:

Rektorova nagrada (2008.), Rektorova nagrada (2010.), Dekanova nagrada, 1. nagrada na 4. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale ‘Giovani Musicisti’ u Trevisu, 1. nagrada na  50. Državnom natjecanju učenika i studenata.


Elizabeta Adžaga Merčep rođena je u Zagrebu 1994.

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, gdje je radila kao vanjski umjetnički suradnik na puhačkom odjelu, a trenutno predaje klavir i komornu glazbu na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

Godinu 2015./2016. studirala je u klasi prof. Martina Hughesa na Universitat für Musik und darstellende Kunst u Beču u sklopu Erasmus programa, a svoju poveznicu s Bečom nastavila je u listopadu 2018. godine kad je položila prijemni za postdiplomski studij iz komorne glazbe u klasi prof. Stefana Mendla (Wiener Klavier Trio).

Sudjelovala je na brojnim natjecanjima i osvojila: na Međunarodnom natjecanju „Zlatko Grgošević“ prvu nagradu i nagradu kao najmlađi apsolutni pobjednik natjecanja (2006.), na „EPTA“ međunarodnom natjecanju u Osijeku treću nagradu u A kategoriji (2007.), a na Međunarodnom natjecanju „Citta di Gorizia“ u Italiji (2009.) drugu nagradu. Na Međunarodnom natjecanju „Chopin Golden Ring“ u Sloveniji (2012.) osvojila je treću nagradu, a na međunarodnom memorijalu „Jurica Murai“ (2016.) te na Državnim natjecanjima u Dubrovniku drugu nagradu (2007., 2009., i 2011., 2015.).

U komornim ansamblima, zapaženi su uspjesi s violinistom Martinom Krpanom, uz brojne nastupe i državna priznanja. Na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji (2010., 2011., 2013., 2014.) osvaja prve i apsolutne nagrade u kategoriji dua, trija i kvinteta. S flautisticom Anom Batinicom) primila je diplomu za najboljeg korepetitora u sezoni 2014./2015. u Ciklusu mladih glazbenika (Vinko Lesić), a ponajviše se ističe suradnja s glasovitim, svjetski priznatim basom Alexeiem Tanovitskim s kojim je otvorila festival „Pasionska baština“ u Zagrebu, te festival „Papandopulijana u Tribunju 2017. Članica je trija Marginal, ženskog trija s flautisticom Marijanom Bačelić i violončelisticom Tonkom Javorović. Kao laureatkinja ciklusa „Vinko Lesić“ i dobitnica nagrade za najbolju izvedbu hrv. skladatelja, nedavno je dobila priliku održati recital u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu. Od solističkih nastupa još se mogu izdvojiti koncerti sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, te sa St. Petersburg State Symphony Orchestra u ruskoj palači Belosselsky-Belozersky.

Sudjeluje na mnogim festivalima i koncertima diljem Hrvatske, Europe i Sj. Amerike, održava recitale solo i u komornim ansamblima te u više navrata snima za HRT. Ističu se festivali kao što su Samoborska glazbena jesen, Festival sv. Marka, Pasionska baština, Papandopulijana, Majstori svirači te mnogi drugi. Pohađa majstorske tečajeve uglednih klavirskih pedagoga kao što su: Natalia Trull, Pascal Nemirovski, Naum Grubert, Grigory Gruzman, Noel Flores, Emanuel Krasovsky, Siavush Gadijev, Ruben Dalibaltayan, Martin Hughes i mnogi drugi.

Elizabeta je bila stipendistica grada Zagreba od 2011. do 2017. godine te je članica Rotaract kluba Zagreb-Sesvete.


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button