DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina po deveti put bila domaćin Međužupanijskoj smotri mladih gudača

Danas je u Hrvatskom domu u Slatini održana 10. međužupanijska smotra mladih gudača, a kojoj je domaćin po 9. put bila Glazbena škola Milka Kelemena.
Nakon četiri godine pauze ovogodišnja je smotra izazvala, ne samo pozitivne reakcije, već oduševljenje svih sudionika koji su se zaželjeli ovakvih susreta budući da se ova smotra inače organizira svake dvije godine, a pandemija ju je zaustavila na još dvije godine.

Na samom svečanom otvorenju nakon pozdravnih riječi ravnatelja Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Antonija Brzice u ime škole domaćina, riječi dobrodošlice uputili su prof. violine u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek Josipa Erhardt koja je ujedno i dugi niz godina voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća za violinu i violu za istok Hrvatske, zatim zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement kojemu je ujedno pripala čast proglasiti Smotru otvorenom.

U Slatini su tako danas boravila sveukupno 32 sudionika iz 8 glazbenih škola, mladih glazbenika već sasvim solidnih virtuoza na violini i violi, a po prvi puta i na violončelu, koji su bili u pratnji 14 profesora i glazbenih pedagoga.  
Ponajbolji mladi glazbenici pristigli su iz 5 slavonskih županija, odnosno iz Belišća, Našica, Osijeka, Požege, Slatine, Slavonskog Broda, Valpova, Vinkovaca i Virovitice, a na klaviru ih je pratilo i nekoliko korepetitora.

Izbor skladbi bio je slobodan, a sudionici su svoje umijeće muziciranja predstavili kroz 5 kategorija. Prve tri, A, B i C bile su za učenike osnovnih glazbenih škola dok su preostale dvije, D i E bile namijenjene učenicima srednjih škola.

– Čast nam je što je Smotra organizirana po deveti puta u Slatini, te da su svi veseli i radosni, što dokazuje da smo kao škola dobri domaćini. Smotra je zamišljena kao susret između učenika, ali i profesora, te kao odlična razmjena iskustava jer sami učenici imaju priliku čuti kako njihovi vršnjaci napreduju u svojim instrumentima i ujedno im služi kao jedan putokaz kako treba dalje napredovati, – istaknuo je ravnatelj Brzica te naglasio kako je slatinska glazbena škola na ovogodišnjoj Smotri imala tri predstavnice čime je ujedno obilježen i svojevrstan jubilej jer se u toj školi violina uči već punih 20 godina.

Budući da je Smotra festivalskog karaktera učenicima i nastavnicima je omogućeno da nakon svakog nastupa dobiju stručni savjet od strane prof. Josipe Erhardt koji će im poslužiti da eventualno nešto poboljšaju u svojoj izvedbi, a isto tako mogli su dobiti i pohvalu, što je uvijek lijepo čuti i odličan je poticaj za daljnji rad.  

– Mislim da je to jako pohvalno, na jedan ležeran način porazgovarati s učenicima i potaknuti ih na još kvalitetniji rad jer kada netko sa strane sluša njihovu izvedbu to možda drugačije čuje. Uvijek je lijepo razmijeniti iskustva i s kolegama i s učenicima, bilo da se radi o pohvalama ili različitim savjetima, a vjerujem da je svima korisno jer svi mi uvijek težimo boljem, – istaknula je prof. Erhardt.

Cjelodnevni program 10. međužupanijske smotre mladih gudača protekao je u ležernom tonu budući da nije bilo pritiska kao što to inače biva kod mladih glazbenika kada je riječ o natjecateljskim susretima, a ujedno su za svoje izvrsno muziciranje bili i više nego zasluženo nagrađeni priznanjima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button