NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina 17. studenog priprema koncert – TRIO JONGEN

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina u četvrtak, 17. studenog 2022. godine priprema koncert na kojemu će nastupiti TRIO JONGEN – Renata Penezić-flauta, Žarko Perišić-fagot i Marina Matolić-klavir.

Koncert će se održati u suorganizaciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u koncertnoj dvorani škole s početkom u 19.30 sati.

PROGRAM

 Ivan Božičević (*1961): Tisuću borova, jedan Mjesec za flautu.fagot i klavir

-Adagio – Ciaconna

-Fluente

Željko Brkanović: Vocatio iz Stuttgarta za flautu, fagot i klavir
(1937-1918)

-Allegro moderato

-Andante triste

Ivan Božičević (*1961): Spiritual Mountain za flautu, fagot i klavir

– Energico

– Como campane

– Fluente

Tomislav Uhlik (*1956): Djevojčica iz moje ulice za flautu, fagot i klavir

– Lento – Allegro molto

Astor Piazzolla: La Muerte del Ángel za flautu, fagot i klavir
(1921-1992)

– Allegro-Lento y Expresivo-Allegro

TRIO JONGEN

Vrhunsko muziciranje s posebnim senzibilitetom

Tako su kaštelani imali priliku poslušati vrhunske hrvatske glazbenike te uživati u majstorskom muziciranju punom senzibiliteta.

D.P., Portal grada Kaštela

Trio Jongen u sastavu Renata Penezić-flauta, Žarko Perišić-fagot i Marina Matolić-glasovir jedinstveni je ansambl na ovim prostorima koji njeguje prozračno i filigranski razigrano muziciranje u pravom duhu francuske duhačke škole. Virtuozi na svojim instrumentima,solisti u orkestrima te profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ujedinili su svoje umijeće i ljubav prema zajedničkom muziciranju kako bi publici predstavili ovaj zanimljiv spoj instrumenata i boja.

RENATA PENEZIĆ diplomirala je na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi Fedje Rupela. Kao dobitnica stipendije Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) magistrirala je u razredu Andrása Adorjána na Hochschule für Musik u Kölnu.

Već na trećoj godini studija postala je solo flautistica Zagrebačke filharmonije.

Uz djelatnost u orkestru podjednako uspješno razvija karijeru solistice i komorne glazbenice, surađujući s hrvatskim i inozemnim glazbenim umjetnicima i ansamblima. Gostovala je u Europi i na Dalekom istoku, a svestranost i širinu interesa potvrđuje izuzetno širokim repertoarom, od rane do suvremene glazbe. Članica je ansambla Musica Viva od njegova osnutka 1998. godine.

Redovito snima za Hrvatski radio, a ostvarila je i više zapaženih nosača zvuka, od kojih je Božićni koncert s ansamblom Musica Viva 2006. dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe.

Dobitnica je nagrade ‘Milka Trnina’ za 2008. godinu.

Vodeći hrvatski skladatelji posvećuju joj svoja djela. Uspješnu pedagošku djelatnost razvija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje djeluje kao izvanredni profesor flaute. Održava seminare iz flaute u zemlji i inozemstvu. Članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih flautističkih natjecanja. Voditeljica je i utemeljiteljica, uz Tamaru Coha-Mandić, Zagrebačkog ansambla flauta.

ŽARKO PERIŠIĆ – fagot, rođen je u Splitu, studij fagota usavršava u klasi prof. Marijana Kobetića (Zagreb), prof. Milana Turkovića te prof. Richarda Gallera (Salzburg).Vrlo brzo postaje fagotist u orkestru Izraelskog Radija u Jeruzalemu, te nastupa i kao solist sa brojnim orkestrima i komornim ansamblima u Izraelu.

Od rujna 1996. god. prelazi na mjesto solo-fagotista u Salzburškoj Komornoj Filharmoniji, Camarata Salzburg te surađuje kao predavač na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu .Osnivaĉ je duhačkog kvinteta “Sinergija 5”, a od 2001. postaje solo-fagotist i član Umjetniĉkog vijeća “Vojvođanskih Simfoničara” u Novom Sadu. Koncertno djeluje sa mnogim ansamblima u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te sudjeluje na snimanjima nosača zvuka sa brojnim orkestrima ( RTV Novi Sad, Komorna Filharmonija iz Salzburga.) U komornoj glazbi surađuje s brojnim umjetnicima od kojih treba izdvojiti: Zyprien Katsaris, Werner Hink, Hanna Wienmeister, Thomas Kakuska, Franck Stadler, Bernie Heinrichs, Clara Dent, Mate Bekavac, Jasminka Stančul, Alexandar Janiczek, Johannes Hinterholzer. Povremeno djeluje i kao dirigent te predavač. (Salzburg, Novi Sad, Dubrovnik, Sarajevo)

Djeluje kao profesor za fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Sarajevu a od 2005. godine i kao solo fagotist simfonijskog orkestra HRT – a u Zagrebu. Solistički nastupa i uz eminentne hrvatske orkestre i ansamble. Član je ţirija brojnih natjecanja i festivala (Izola, Solun, Varaţdin, Groţnjan, Novo Mesto, Kaštela…) Stalni je fagotist i kontrafagotist ansambla za suvremenu glazbu OENM Salzburg, a povremeno nastupa uz Klangforum, Beč. 2006. Osniva Duo Pfagottiano sa kojim održava preko trideset solističkih nastupa, te od 2010. godine ponovo pokreće rad ansambla Zagrebački puhački trio. Sa ZPT nastupa na najvažnijim festivalima u Hrvatskoj, a gostuje u Crnoj Gori, Austriji i Kanadi. Sudjeluje kao fagotist Zagrebačkog puhačkog ansambla (puhački kvintet) te je član ansambla Cantus s kojim nastupa na najvažnijim festivalima u Hrvatskoj i u Europi. 2013. osniva Puhački ansambl Grožnjan koji djeluje u sklopu međunarodnih ljetnih seminara HGM u Grožnjanu, a osim nastupa u Hrvatskoj, ansambl nastupa na nekoliko koncerata i u Austriji, na festivalu puhača u Bad Goisernu.

MARINA MATOLIĆ, rođena u Županji. Školovanje te studij klavira započinje u Osijeku u klasi prof. Damira Sekošana te nastavlja u Zagrebu gdje diplomira u klasi prof. Jurice Murai. Postdiplomski studij završava u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Brojni koncerti, natjecanja, nagrade i gostovanja obilježila su njezin glazbeni put. Surađuje sa brojnim domaćim i stranim vrhunskim glazbenicima s kojima nastupa na koncertima i seminarima, te je osnivačica mnogih komornih ansambala s kojima koncertira u zemlji i inozemstvu. Kao umjetnički suradnik – pianist osvaja mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Službeni je umjetnički suradnik na brojnim hrvatskim festivalima, seminarima i natjecanjima. Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umj. savjetnik i predavač. Osim toga, djeluje i kao zborovođa dječjih zborova te pjevačkog zbora KBC Zagreb. Producira i izvodi mjuzikle za djecu. Članica je brojnih glazbenih udruga.
(mf/Izvor: Glazbena škola Milka Kelemena Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button