Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
NASLOVNICAUDRUGE

Glasnici istine u Pakracu trčali ˝Fokinom stazom˝

Članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, Goran Draksler, Robert Knapić i Božidar Smokrović, a uz logističku podršku predsjednika ZUiČ HVIDR-a VPŽ i Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mate Bubaša, istrčali su Memorijalnu utrku u Pakracu u spomen  na pogibiju zamjenika zapovjednika pakračkog 76. samostalnog bataljuna Marijana Kulhavija – Foku i šest Bjelovarčana: Ivana Bedekovića, Antu Ćurića, Franju Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša.

Ovu je Memorjalnu utrku koja se trči svake godine 29. prosinca, prije dvadeset godina pokrenuo počasni član Glasnika istine Zagrepčanin Duško Štrbac inače rođeni Pakračanac i branitelj grada Pakraca.

S obzirom na ovogodišnju epidemiološku situaciju te uvođenje međužupanijskih propusnica, Glasnici istine su odlučili na ovaj način odati  počast poginulim  hrvatskim braniteljima nekoliko dana ranije, odnosno 22. prosinca.

Prije same trke, u dvorištu kompleksa Janković, odnosno ispred pakračke HVIDRA-e sudionike Memorijalne utrke pozdravili su predstavnici Grada Pakraca, gradonačelnica Anamarija Blažević, predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić te Fokin nećak Matija Kulhavi kao i sestra Duška Štrbca, Dragica Štrbac Vogrinec.

Potom su na mjestu pogibije hrvatskih branitelja kod Pakračkih vinograda simboličnim paljenjem svijeća odali dužnu počast.

Start ove utrke, duge 11 kilometara i jedne od najdugovječnijih memorijalnih utrka u Hrvatskoj,  je ispred Fokine kuće u Pakracu, a cilj kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju na 655 m n/v , koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika u kojemu su se odlučivale sve napadne akcije na Pakrac i okolicu.

Glasnici istine dugogodišnji su sudionici  obilježavanja obljetnica vezanih za Domovinski rat, na području nekadašnje pakračko-lipičke bojišnice što je prepoznato od strane Grada Pakraca koji im se zahvalio 2018. godine uručivanjem priznanja – Pečat Grada Pakraca.
(mf/izvor: Glasnici istine, pt)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button