DOGAĐANJANASLOVNICA

Glasnici istine trčali u čast svećenicima ubijenim u Domovinskom i II. Svjetskom ratu

U nedjelju, 8. listopada, održana je 9. Memorijalna utrka Vukovar-Tovarnik koja se održava u čast jedinom ubijenom katoličkom svećeniku u Domovinskom ratu, kao i ostalim svećenicima, njih 662, likvidiranim tijekom i nakon 2. Svjetskog rata. Utrku su i ovaj put organizirali Maraton klub “Hrvatski Sokol” iz Osijeka i Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Prije samoga starta pored “Križa mučenika” kod Dunava, uz redovnu molitvu maratoncima i ostalim sudionicima utrke, obratili su se Antun Ivanković i Damir Černić (predsjednik Maraton kluba “Hrvatski Sokol”) , te s nekoliko uvodnih rečenica i napomena o značenju ove utrke najavili start.

Sudionici utrke, kao i svake godine, bili su i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” predvođeni Zlatkom Miloševićem iz Nove Bukovice, Mariom i Andrejom Krznarić također iz Nove Bukovice. Zlatko i Mario su  predvodili utrku od samoga starta s mosta “Jean – Michel Nicolier” pa sve do ulaska u groblje u Tovarniku. Ostali trkači koji su istrčali svih 27 km bili su: Ivan Nikolić iz Nemetina , Franjo Mandić iz Osijeka, te Ivica Vučković iz Velike Kopanice. Dionicu do Vukovarskog groblja istrčao je i Damir Černić, kao i Antun Ivanković zadnjih nekoliko kilometara pred ulazak u Tovarnik. Sudionica utrke bila je i Marijana Zoretić 72-godišnja Hrvatica iz Čikaga rodom iz Lovasa, kojoj je jedan rođak nakon pada Vukovara 1991. godine likvidiran na Ovčari. Sudionici utrke, kao i svake godine, bili su učenici osnove škole iz Tovarnika, tako da je ukupno, s njima, trčalo oko 40-etak trkača.

Tijekom utrke okrjepne stanice odlično su funkcionirale, a u Sotinu su trkači zastali ispred križa, podignutog na spomen ubijenih mještana od strane četnika 1991. godine, zapalili svijeću i pomolili se, te nastavili trčati srijemskim putevima, “maženi” laganim povjetarcem na njihovoj 27 kilometara dugoj utrci sve do ulaska u samo groblje u Tovarniku. Trkače je na groblju dočekao velik broj mještana, a Andreja Krznarić (hrvatska vojnikinja) s predsjednikom Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika zapalila je svijeću uz koju je odana počast svim žrtvama u Domovinskom ratu iz Tovarnika.

Nakon tog čina, svi nazočni uputili su se do groba mučki ubijenog vlč. Ivana Burika od strane velikosrpske agresorske vojske, te uz molitvu članova obitelji, kao i neizostavnu načelnicu Općine Tovarnik Ružu Veselčić – Šijaković, ubijenom su svećeniku još jednom zahvali na žrtvi koju je podnio u stvaranju lijepe naše domovine Hrvatske.

Tekst : ” Glasnici istine – hrvatski maratonci / Fotografije : Stjepan Zec


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button