NASLOVNICAUDRUGE

„Glasnici istine“ po prvi puta organizirali biciklistički maraton Voćin-Baćin

Jučer su se članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, Mario Kovač i Darko Dolovski  uz logističku podršku Gorana Drakslera uputili na još jedan maraton.
Ovoga puta riječ je o biciklističkom maratonu koji su „Glasnici istine“ po prvi puta organizirali nakon sudjelovanja na mnogobrojnim memorijalnim utrkama i maratonima diljem Republike Hrvatske.
Radi se o biciklističkom maratonu Voćin-Baćin.

Dionica od Voćina do Baćina u Općini Hrvatska Dubica u Sisačko-moslavačkoj županiji duga je 110 km.
„Glasnici istine“ organizirali su ovaj maraton kako bi se poklonili žrtvama iz masovne grobnice u Baćinu gdje je na zvjerski način 21. listopada 1991 ubijeno 56 žitelja Baćina i Cerovljana. Poslije Ovčare druga je to masovna grobnica u Domovinskom ratu po broju stradalih.
Maratonce je jučer iz Voćina ispratio načelnik Općine Predrag Filić, no prije starta zajednički su se po tko zna koji puta poklonili prosinačkim žrtvama u Voćinu i simboličnim paljenjem svijeća odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim stradalim žrtvama u Domovinskom ratu.

„Iako je start maratonaca  bio u 05.00 sati načelnik Općine Voćin Predrag Filić svojim dolaskom i pozdravnim riječima samo je još jednom pokazao koliko cijeni vrednote Domovinskog rata i njene žrtve kao i sav trud ˝Glasnika istine˝pronoseći istinu o Domovinskom ratu diljem Republike Hrvatske.“ – istaknuo je predsjednik Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ Pavo Tutenov.

Po dolasku na ciljno odredište u Baćin ˝Glasnici istine˝sudjelovali su na Komemorativnom skupu na kojem su pored obitelji stradalih bila mnogobrojna izaslanstva iz državnog vrha, lokalne samouprave kao i mnogobrojne udruge proistekle iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Cilj ovog biciklističkog memorijalnog maratona bio je povezati Voćin i Baćin te ukazati javnosti na velike žrtve ova dva mjesta u Domovinskom ratu u kojem su počinjeni stravični zločini, a za koje još nitko nije odgovarao!
(mf/Izvor: Glasnici istine(p.t)/Foto: Glasnici istine(g.d), TV banovina)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button