DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

“Glasnici istine” po 7. puta organizirali memorijalni maraton “Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!”

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine” po 7. je puta, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, organizirala memorijalni maraton od Seone kod Našica do Slatine, pod nazivom „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!”.

Maratonci su i ove godine trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina (legendarne „Šoploherove grupe”) koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina a čiji je član bio i Goran Draksler član udruge Glasnici istine.

Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine. Od tada se na taj dan svake godine sastaju njegovi suborci, posjećuju njegovo posljednje počivalište i odaju mu počast. Na samom startu u Seoni, rodnom mjestu Davora Šoplohera ispred njegove rodne kuće ispratile Davorova supruga Cvijeta i njegove sestre s ostalim članovima obitelji, te mještani i članice Udruge žena Seone koje su od samog začetka ovog memorijalnog maratona velika pomoć i podrška u Glasnicima istine u organizaciji.

U ime svih sudionika domaćinima se zahvalio Pavo Tutenov, predsjednik Glasnika istine, koordinator i voditelj ovog memorijalnog maratona dok je u ime udruge žena Seona riječi zahvale Glasnicima istine uputio tajnik udruge Željko Tomić.

Na svom su putu maratonci su zastali u Donjoj Motičini gdje su ih dočekali načelnik Općine Željko Kovačević sa suradnicima i predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Našice Davor Batrac Keks, kao i u Novoj Bukovici gdje su kao i uvijek dočekali načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i predsjednik Općinskog vijeća te predsjednik udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Franjo Kraljik sa svojim članovima udruge.

Dolaskom u Slatinu Glasnicima istine u moto pratnji pridružili su se članovi moto klubova Speed i moto klub Respect iz Slatine te članovi moto kluba kumovi iz Virovitice koji su ih ispratili do slatinskog gradskog groblja gdje je održan komemorativni skup kod posljednjeg počivališta Davora Šoplohera.

Paljenjem svijeća počast su mu odali članovi njegove obitelji, Šoploherovi suborci među kojima i načelnik PP Orahovica Krunoslav Bot, Marina Kraljić voditeljica ureda ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Ilija Nikolić zamjenik gradonačelnika grada Slatine koji obnaša dužnost gradonačelnika, Mato Bubaš predsjednik Odbora za branitelje Virovitičko-podravske i predsjednik ZUiČ HVIDR-a Vpž, Nenad Križić zamjenik načelnika policijske uprave Virovitičko-podravske ,predsjednik udruge djece hrvatskih branitelja Vpž Jurica Culej sa suradnicima, predsjednik UHDDR Vpž Vlado Kočiš s predsjednicima temeljnih ogranaka, general Mirko Horvatin ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije „Barun˝ Krapinsko zagorske županije, Krunoslav Cukor ispred Časničkog zbora grada Slatine, Darko Božičković i Ivan Đuzel predsjednik i dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin ,Ozren Rastija predsjednik UDVDR-a gradski odbor Slatina, predstavnici motoklubova Speed i Respect iz Slatine te moto klub Kumovi iz Virovitice kao i mnogobrojni građani.

Predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine” Pavo Tutenov i Davorova supruga Cvijeta, zahvalili su se svim sudionicima maratona, predstavnicima institucija i brojnim građanima što su svojim dolaskom dali svoju podršku Davorovim suborcima što je dokaz da će sjećanje na njihovog „Šefa” živjeti zauvijek.

Na ovogodišnjem memorijalnom maratonu uz Glasnike istine: Pavu Tutenova, Gorana Drakslera i Željka Lukačevića sudjelovali su predsjednik Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru” Igor Vuković i član udruge Marijan Cindrić, a svoj doprinos dali su i Josip Bukovac i Davor Čiček koji su se maratoncima priključili u Novoj Bukovici.

Neophodna logistička pratnja maratoncima bili su Cvijeta Šoploher, Ivana Novak i Stjepan Jagić a ogroman doprinos u dijelu osiguranja maratonaca na cesti dali su djelatnici i policije policijskih postaja Našice, Orahovica i Slatina odnosno policijskih uprava Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske.

(mk, Tekst: Glasnici istine, Foto: Ivana Novak, D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button