DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

„Glasnici istine“ po 5. put organizirali Memorijalni maraton „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!“

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ po 5. je puta, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, organizirala memorijalni maraton od Seone kod Našica do Slatine, pod nazivom „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!“.

Maratonci su i ove godine trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina.
Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine. Od tada se na taj dan ili vikend najbliži tom datumu, svake godine sastaju njegovi suborci, posjećuju njegov grob i odaju mu počast, a na inicijativu jednoga od njih, poznatog slatinskog ultramaratonca i člana Glasnika istine Gorana Drakslera.

Na ovogodišnjem memorijalnom maratonu sudjelovalo je trinaest trkača: počasni član Glasnika istine iz Zagreba Duško Štrbac, zatim Slatinčani Goran Draksler, Pavo Tutenov i Nenad Pelengić s trenutačnom adresom u Njemačkoj, Željko Lukačević, Mario Kovač i Christian Hrvoić iz Virovitice, Sandro Dolovski iz Dobrovića, Robert Knapić i Zlatko Milošević iz Nove Bukovice, Robert Kasumović iz Osijeka, te Jasna Plemeniti i Siniša Kanis iz Našica, dok su logistika bili Cvijeta Šoploher, Stjepan Jagić i Ivana Novak.

Maratonci su se okupili u Seoni rodnom mjestu Davora Šoplohera ispred njegove rodne kuće od kuda su ih na maratonsku dionicu dugu gotovo 45 kilometara do Slatine, ispratile Davorova supruga Cvijeta i njegove dvije sestre s ostalim članovima obitelji, te brojni mještani i članice Udruge žena Seone koje se svake godine uključuju u organizaciju Memorijala. U ime svih sudionika domaćinima se zahvalio Pavo Tutenov, predsjednik Glasnika istine, koordinator i voditelj ovog memorijalnog maratona.

Na svom su putu maratonci zastali u Donjoj Motičini gdje ih je dočekao načelnik Općine Željko Kovačević sa suradnicima, zatim u Novoj Bukovici gdje su s trkačima počast poginulim hrvatskim braniteljima odali načelnik Tomislav Bračun i predsjednik novobukovačkog Općinskog vijeća i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica Franjo Kraljik sa suradnicima, dok je u Slatini na gradskom groblju održan komemorativni skup kod posljednjeg počivališta Davora Šoplohera.

Predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov i Davorova supruga Cvijeta, zahvalili su se svim sudionicima maratona, predstavnicima institucija i brojnim građanima što su svojim dolaskom dali svoju podršku Davorovim suborcima što je dokaz da će sjećanje na njihovog „Šefa“ živjeti zauvijek.

Paljenjem svijeća dužnu počast odali su članovi obitelji Davora Šoplohera, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije „Barun“ general Mirko Horvatin, prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi i zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, zatim predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Šoploherovi suborci, predstavnici motoklubova Speed Slatina i Kumovi Virovitica te članovi Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ predvođeni Goranom Drakslerom također članom Davorove ekipe.

Molitvu za preminulog Davora Šoplohera, kao i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, predvodio je predsjednik Glasnika istine Pavo Tutenov zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos organizaciji ovogodišnjeg memorijala, osobito trkačima što nisu odustali unatoč lošem vremenu koje ih je pratilo veći dio zacrtane rute.

Nakon komemoracije u prostorijama slatinskog Moto kluba Speed na nogometnom stadionu Antuna Tone Butorca u Slatini upriličen je prigodni domjenak, te su uručene zahvalnice sudionicima i zaslužnima za obilježavanje obljetnice.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Glasnici istine – Mario Kovač, Ivana Novak)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button