Home / NASLOVNICA / „Glasnici istine“ organizirali 2. memorijalni biciklistički maraton Voćin-Baćin

„Glasnici istine“ organizirali 2. memorijalni biciklistički maraton Voćin-Baćin

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“  po drugi puta prošle je nedjelje, 20. listopada organizirala Memorijalni biciklistički maraton od Voćina do Baćina u duljini od 110 km kojim se želi odati počast žrtvama Domovinskog rata u Baćinu u Općini Hrvatska Dubica u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je 21. listopada 1991. godine počinjen jedan od najvećih srbočetničkih zločina u Domovinskom ratu – pokolj nad 56 civila dok je u Voćinu ubijeno i masakrirano 47 osoba u prosincu 1991. godine.

Cilj ovog biciklističkog memorijalnog maratona  na kojem su sudjelovali Pavo Tutenov, Mato Bubaš, Martin Bišćan i Matija Kolar iz Slatine te Mario Kovač iz Virovitice uz logističku podršku Marine Tutenov bio je povezati Voćin i Baćin te ukazati javnosti na velike žrtve ova dva mjesta tijekom Domovinskog rata u kojem su počinjeni stravični zločini, a za koje još nitko nije odgovarao!

Na startu u Voćinu sudionike ovoga događaja dočekali su načelnik općine Voćin Predrag Filić, te predsjednik i dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Voćin Darko Božičković i Ivan Đuzel, a nakon odavanja počasti nevinim žrtvama srbočetničkog terora u Voćinu i pozdravnih riječi načelnika Filića, biciklisti su krenuli put Baćina, a na svom putu zastali su kako bi odali dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima u  Kamenskoj, Brusniku, Pakracu te na lokaciji Trokut blizu Novske.

Dolaskom na ciljno odredište u Baćin bicikliste su dočekale načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić i njezina zamjenica Željka Vuković.

Nakon odavanja počasti nevinim civilnim žrtvama Baćina, načelnica Karagić povela je bicikliste u obilazak Spomen sobu te im iskazala zahvalnost na inicijativi i organizaciji ovoga biciklističkog maratona, kako se žrtve Baćina i Voćina nikada ne bi zaboravile.

Komemorativni skup koji okuplja mnogobrojne braniteljske i stradalničke udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnike jedinica lokalne samouprave kao i mnogobrojna visoka izaslanstva održava se svake godine 21. listopada.
(mf, p.t/Foto: Glasnici istine, m.k.)

 

x

Check Also

PONOS HRVATSKE – Jandroković: ‘Vi zaslužujete poštovanje cijele naše zemlje’

Svakom od njih predsjednik Sabora Gordan Jandroković stisnuo je ruku, upoznao ih, poslušao njihove priče, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org