DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

„Glasnici istine“ organizirali 12. Memorijalni maraton „Da se ne zaboravi Baranja´91.“, Osijek-Batina

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a u suradnji s Općinom Draž organizirala je u subotu 19. kolovoza 2023. 12. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom ˝Da se ne zaboravi Baranja´91.˝.

Uz članove udruge Glasnici istine: Pavu Tutenova, Zlatka Miloševića, Nenada Pelengića i Maria Kovača na memorijalnom maratonu sudjelovali su i stalni sudionici Zlatko Romanović iz Antunovca, Ivica Lenard iz Josipovca, Robert Kasumović iz Osijeka, Csaba Karakas iz Vardarca, te po prvi puta Dino Krajcar iz Kneževih Vinograda i Josip Bukovac iz Nove Bukovice uz logističku podršku Marine, Anite i Brigite Tutenov.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca ispred Spomen obilježja.

Tako su ispred Drvenog križa na Biljskoj cesti paljenjem svijeća odali počast svim Baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka a također odana je počast i kod Spomen obilježja trojice poginulih osječkih branitelja.

U Bilju su maratonce dočekali: Željko Cickaj, načelnik općine Bilje, Ivan Pilinger, predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje, Damir Buček, službenik Jedinstvenog upravnog odijela te hrvatski branitelji iz Bilja.

Tradicionalno sudionici ovog događaja zastaju u Vardarcu kod obitelji Bočkai, Elizabete i Ištvana koji od prvog memorijalnog maratona 2011. godine u svome domu pripremaju okrjepu maratoncima.

U Grabovcu su maratoncima doček i okrjepu pripremili načelnik Općine Čeminac Danijel Rešetar, ratni dozapovjednik 61. lad PZO Koprivnica Zoran Lulić, bojnik u miru i počasni predsjednik istoimene udruge, te predsjednik DVD-a Grabovac Josip Špoljarec.

Ispred Spomen obilježja u Grabovcu simboličnim paljenjem svijeća odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i mještanima Grabovca.

U Kneževim Vinogradima doček i okrjepu maratoncima pripremila je Općina Kneževi Vinogradi, a pozdravne riječi sudionicima maratona uputio je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić uz kojega su bili kao i godinama prije nazočni Tihomir Krajcar, Igor Keri i Božo Rastija.

Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu sudionike 12. Memorijalnog maratona ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91.˝ dočekali su: ispred Ministarstva hrvatskih branitelja Stipo Rimac, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih  branitelja Tome Medveda, zatim predsjednik Turističke zajednice Općine Draž Filip Golubov te predstavnica Općine Draž Valentina Matijević, a svojim dolaskom podršku Glasnicima istine iskazali su i Slatinčani Krunoslav i Mirela Bot te predsjednik UDHOS-a Baranja Zlatko Jožef.

Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.

Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Gajiću u poznatom  izletištu ˝Carev podrum˝ svim sudionicima i zaslužnima za pomoć u organizaciji zahvalnice su svečano uručili predsjednik Udruge ˝Glasnici istine˝ Pavo Tutenov, predsjednica Općinskog vijeća Općine Draž Eva Balatinac te izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stipo Rimac.
(mf/Izvor: Glasnici istine, p.t, m.k)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button