DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Glasnici istine na Memorijalnoj utrci Pakrac – Bučje

U sjećanje na 16. siječnja 1992. godine kada je obavljena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje u Domovinskom ratu, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” Slatinčani Pavo Tutenov i Goran Draksler, Virovitičanin Željko Lukačević te Zlatko Milošević i Robert Knapić iz Nove Bukovice  sudjelovali su u nedjelju 16. siječnja na devetoj Memorijalnoj utrci  Pakrac – Bučje.

Memorijalnu utrku pod nazivom „Stazom mučeništva“ organizirala je Udruga logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje. Osim Glasnika istine još su trčali Igor Vuković i Marjan Cindrić članovi Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije ˝Heroji ne umiru˝, Mato Pauković iz Prerovca, pakračka ultramaratonka Sendi Štrbac i Duško Štrbac počasni član Glasnika istine koji im je i uputio pozivnicu za obilježavanje ovog događaja. Logističku podršku trkačima tijekom utrke pružao je  Željko Žgela član Pakračkog DVD-a .

Na svom putu prema Bučju sudionici utrke zastali su kod mjesta pogibije Vjenceslava Štrbca, inače Duškovog brata i oca spomenute maratonke Sendi, kao i kod  Spomen obilježja poginulim braniteljima 127. virovitičke brigade kod Brusnika gdje su im paljenjem svijeće i molitvom odali počast.

Logor Bučje prvi je koncentracijski logor u Domovinskom ratu  koji je postojao od sredine  kolovoza 1991. Kroz logor je prošlo oko 300 ljudi. Sudbina 22 logoraša ostala je nepoznata te se oni vode kao nestali. Na mjestu logora uređeno je Spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu pustinjaku. Dolaskom na ciljno odredište u Bučje trkače su dočekali  članovi udruge organizatora te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić  i ostali sudionici komemorativnog skupa.

dj

Foto:  Željko Žgela,Matija Kulhavy,Mato Pauković

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button