NASLOVNICAUDRUGE

„Glasnici istine“ na 8. memorijalu od Islama Latinskog do Novigrada

U povodu 27.obljetnice VRO Maslenica, Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune Osijek organizirala je 8. memorijalnu utrku od Islama Latinskog do Novigrada u dužini od 18 km.

Među dvadesetak trkača pristiglih iz Udruge Hrvatski dragovoljac Osijek, Maraton kluba Hrvatski sokol Osijek te Udruge maratonaca Sisačko moslavačke županije „Heroji ne umiru“, na Memorijalu su bili i stalni sudionici ove memorijalne utrke, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, odnosno Pavo Tutenov, Mario Kovač, Robert Poljanac, Duško Štrbac te Hrvoje Medved dok su Zlatko Prugovečki i Ivan Medved bili logistička podrška.

Prije samog starta u Islamu Latinskom kod Zelenog hrasta održan je komemorativni skup na kojemu su mnogobrojna izaslanstva paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odala počast poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade, a to su još jednom učinili i u Kašiću kod spomen obilježja Križa od slavonskog hrasta.

U ime svih sudionika ove memorijalne utrke svijeću je zapalio Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“.

Pozdravne riječi nazočnim trkačima uputio je Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Osijek koji im se zahvalio na dolasku i sudjelovanju te simbolično „dao znak“ za start 8. memorijalne utrke.

Za vrijeme trajanja komemorativnog skupa pored Kašića protrčali su sudionici memorijalne utrke koji su pozdravljeni od strane nazočnih na komemorativnom skupu, a na trenutak je zastala i četveročlana delegacija trkača u sastavu Damir Černić, Bonny Tokić, Pavo Tutenov i Ivica Lenard, predsjednik Udruge Hrvatski Dragovoljac iz Osijeka koji je u ime svih trkača paljenjem svijeće odao počast poginulim Kunama.

Tradicionalno, sudionici ove utrke zastaju i u Paljuvu gdje također kod spomen obilježja odaju počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Maslenica. Svijeću je u ime svih trkača zapalio Mato Pauković koji je ranjen u spomenutoj operaciji 1. veljače 1993. godine nedaleko ovog spomen obilježja.

Veterani 3. gardijske brigade Kune Osijek dočekali su trkače na ciljnom odredištu u Novigradu gdje ih je u ime načelnika Općine Novigrad Jose Klapana, pozdravio općinski vijećnik Nenad Baraba, a potom je održana sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u crvi rođenja Blažene Djevice Marije u Novigradu.
(mf/Izvor: Glasnici istine, m.k i p.t)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button