DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

„Glasnici istine“ na 4. memorijalnom polumaratonu Osijek – Laslovo

U povodu 31. obljetnice sjećanja na privremenu okupaciju Laslova, a u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kluba Laslovo, jučer, 24. studenog održana je 4. memorijalna utrka Osijek – Laslovo sa startom ispred umjetničke instalacije „Crveni fićo“, na kojoj su sudjelovali i članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov i Robert Knapić .

Uz njih na memorijalnoj utrci sudjelovali su Laslovčani Josip Čes i Eugen Šimić, Osječanin Vladimir Lalić, Zlatko Romanović iz Antunovca, te dopredsjednik udruge UHBL PTSP Virovitičko-podravske županije Siniša Kanis iz Našica, a uz logističku podršku ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske i članice udruge „Glasnici istine“ Ivane Novak iz Nove Bukovice.

Laslovo, malo slavonsko mjesto koje su branili složno i hrabro Hrvati i Mađari kao i pripadnici Internacionalnog voda pristiglih iz nekoliko zemalja. Obrana je trajala 152 dana, od 26. lipnja 1991., uz teške borbe od samih početaka sve do 20. studenoga, kada je okupirano Ernestinovo, a Laslovo ostalo u okruženju.

Unatoč okruženju, obrana je trajala sve do 24. studenoga, kada su se preostali branitelji i civili odlučili na proboj prema Osijeku, što je bio jedini izlaz, a iz okruženja je izašlo 267 branitelja i civila.

Na komemorativnom skupu u povodu 31. obljetnice privremene okupacije Laslova polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima Laslova i civilnim žrtvama odale su brojne delegacije među kojima i ministar hrvatskih branitelja te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš, laslovački branitelji, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Laslovčanin Ladislav Bece, te brojni drugi, a prije svih paljenjem svijeće počast su odali sudionici 4. memorijalne utrke Osijek-Laslovo koji su tradicionalno paljenjem svijeća odali počast i na trasi trčanja u Ernestinovu.
(mf/Izvor: Glasnici istine, p.t/Foto: Glasnici istine, i.n. i p.g.)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button