DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

„Glasnici istine“ istrčali 5. memorijalni polumaraton Osijek-Laslovo

U povodu 32. obljetnice sjećanja na privremenu okupaciju Laslova, a u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kluba Laslovo, 24. studenog 2023. održan je 5. memorijalni polumaraton Osijek-Laslovo koji je startao ispred umjetničke instalacije „Crveni fićo“ u Osijeku, a na njemu su sudjelovali i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, Robert Knapić, Nenad Pelengić, Josip Bukovac i Ivana Novak kao logistička podrška.

Uz njih su na ovoj memorijalnoj utrci sudjelovali i Osječanin Robert Kasumović kao inicijator ovog memorijalnog polumaratona te Siniša Kanis, dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko-podravske županije.

Laslovo je malo slavonsko mjesto koje su složno i hrabro branili Hrvati i Mađari, kao i pripadnici Internacionalnog voda pristiglih iz nekoliko zemalja, a obrana Laslova od velikosrpske agresije trajala je 152 dana, do 24. studenog 1991. godine, kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja u kojem su bili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara.
U obrani Laslova, koje je prije Domovinskog rata imalo 1.370 stanovnika, poginulo je ukupno 48 branitelja i civila.

Na komemorativnom skupu u povodu 32. obljetnice privremene okupacije Laslova polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima Laslova i civilnim žrtvama odale su brojne delegacije među kojima i ministar hrvatskih branitelja te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved, zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš, laslovački branitelji, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, predstavnici MORH-a i MUP-a, predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave te drugi okupljeni u čast žrtvama Laslova, a prije svih paljenjem svijeće počast su odali sudionici petog Memorijalnog polumaratona Osijek-Laslovo koji su tradicionalno paljenjem svijeća odali počast i na trasi trčanja u Ernestinovu.

nm (Tekst i foto: Glasnici istine, P.T. i I.N.)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button