NASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

Glasnici istine i Općina Nova Bukovica organizirali memorijalnu utrku u spomen na poginulog hrvatskog branitelja Tomislava Mikića

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ i Općina Nova Bukovica danas su organizirali memorijalnu utrku u spomen na poginulog hrvatskog branitelja Tomislava Mikića koji je tijekom Domovinskog rata poginuo na Mokrom brdu nadomak Ćeralija 5. listopada 1991. godine.

– Velika nam je čast što možemo našom sportskom žrtvom odati počast Tomislavu Mikiću zajedno s članovima njegove obitelji, njegovim suborcima i ostalim hrvatskim braniteljima koji nikada neće zaboraviti ni jednu hrvatsku žrtvu, ni jednog svog heroja, a Tomislav Mikić upravo je to bio, – istaknuo je predsjednik Glasnika istine Pavo Tutenov. 

Jedan od Mikićevih suboraca bio je i Mato Bubaš, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ.

– Sjećam se toga dana kao da je bilo jučer. U jednoj od akcija oslobađanja okupiranog papučkog dijela slatinskog područja na žalost 5. listopada poginuo je Tomislav Mikić, a ranjeni su bili Zlatko Hmelik, Josip Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti. Tomislava je kao vozača borbenog vozila direktno pogodio neprijateljski protuoklopni projektil i tu nije bilo pomoći. Kao njihovi suborci mogli smo jedino osigurati izvlačenje njegovog tijela i spašavanje svojih prijatelja koji su na taj način ostali na životu.

U istoj akciji, nakon napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski branitelji Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović koji je kasnije razmijenjen, dok se Mirko Vučeta još i danas vodi kao nestali hrvatski branitelj, – prisjetio se tih krvavih dana Mato Bubaš te i ovoga puta naglasio:

– Zahvaljujući braniteljskim udrugama i suborcima poginulih hrvatskih branitelja, njihova se imena ne zaboravljaju. Vjerujte da je hrvatska sadašnjost toliko surova, da evo danas mi ovdje nismo i da to kroz medije ne izađe na vidjelo, nitko ne bi ni znao da je na današnji dan Tomislav Mikić poginuo, a ne bi se sjetili ni ostalih pripadnika 64. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde čiji je pripadnik bio i Mikić.
Ljudi koji su dali svoje živote na početku Domovinskog rata bili su prije svega hrvatski domoljubi, hrvatski sinovi, heroji koji su ustali, digli se da obrane ovaj naš kraj. Iz tog razloga već niz godina inzistiram da Hrvatski časnički zbor Grada Slatine potakne da se Tomislavu Mikiću, Mirku Vučeti i Željku Leichu dodijeli visoko odlikovanje Republike Hrvatske i od toga neću odustati, – rekao je Bubaš te posljednje riječi tijekom svog obraćanja uputio supruzi pokojnog Mikića.

– I zato Višnja koliko god da boli i dan danas, tebe i tvoju djecu, budi ponosna jer Tomo je bio heroj Domovinskog rata i bila mi je izuzetna čast što sam poznavao tog čovjeka, – zaključio je Bubaš.

Svoju potporu obilježavanju obljetnica poginulih hrvatskih branitelja, pa tako i ove 5. listopada kada se prisjećamo Tomislava Mikića potom su iskazali zamjenik gradonačelnika Grada Slatine i potpredsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić i načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun.

Tom su prigodom istaknuli kako je na svima nama zadaća čuvati ovaj dio naše povijesti od zaborava te prenositi sjećanja mladima koji će nastaviti obilježavati važne datume i odavati počast poginulim hrvatskim braniteljima da se nikada ne zaboravi.

Emotivnim govorom zahvalu svima koji su došli odati počast paljenjem svijeća i molitvom Tomislavu Mikiću uputila je njegova supruga Višnja u svoje, i ime svoje dvije kćeri i unučadi te ostale obitelji.

Uz predsjednika Glasnika istine Slatinčanina Pavu Tutenova ovu su memorijalnu utrku od Mokrog Brda do Nove Bukovice, rodnog mjesta Tomislava Mikića, istrčali Josip Bukovac, Robert Knapić, Zlatko Milošević i Mario Krznarić iz Nove Bukovice uz logističku potporu također Novobukovčanke Ivane Novak.  

Na ciljnom odredištu maratonce su uz članove obitelji Tomislava Mikića i načelnika Općine Nova Bukovica Tomislava Bračuna dočekali i članovi Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Nova Bukovica na čelu s predsjednikom Franjom Kraljikom.
Nakon odavanja počasti paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Nove Bukovice, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica služena je sveta misa zadušnica za poginulog hrvatskog branitelja Tomislava Mikića koju je predvodio novobukovački župnik, vlč. Ivan Štivičić.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj, Ivana Novak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button