NASLOVNICAUDRUGE

Glasnici istine: 11. memorijalna utrka „Logor Bučje“, Pakrac-Bučje

U sjećanje na 16. siječnja 1992. godine kada je obavljena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje u Domovinskom ratu, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, Slatinčani Pavo Tutenov i Goran Draksler, Virovitičanin Željko Lukačević te Josip Bukovac i Robert Knapić iz Nove Bukovice sudjelovali su jučer, 16. siječnja 2024.g. na 11. memorijalnoj utrci Pakrac – Bučje, a na poziv poznatog hrvatskog ultramaratonca i počasnog člana Glasnika istine Duška Štrbca.

Na Memorijalnoj utrci u organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“, Glasnici istine su redoviti sudionici od samih početaka, odnosno prvog memorijala 2014. godine.

Uz Glasnike istine i Duška Štrbca sudjelovali su još i Igor Vuković, Srećko Zaplatič i Marjan Cindrić, članovi Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ te Dejan Šoufek iz Novske član Udruge rekreativnog trčanja „Nexe team“ iz Našica, dok su logistička podrška bili pakračka ultramaratonka Sendi Štrbac, nećakinja Duška Štrbca i Željko Žgela član pakračkog DVD-a.

Na svom putu prema Bučju sudionici ove memorijalne utrke zastali su kod mjesta pogibije Vjenceslava Štrbca, Sendijevog oca i Duškovog brata kao i kod Spomen obilježja poginulim braniteljima 127. virovitičke brigade kod Brusnika te im paljenjem svijeća odali dužnu počast.

Po dolasku na ciljno odredište u Bučje sudionici memorijalne utrke priključili su se Komemorativnom skupu na kojem su nazočila mnogobrojna izaslanstva te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Logor Bučje prvi je koncentracijski logor u Domovinskom ratu koji je postojao od sredine kolovoza 1991., a kroz koji je prošlo oko 300 ljudi, dok se 22 logoraša još uvijek smatraju nestalima.

Na mjestu logora uređeno je Spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu pustinjaku.

(mf; Izvor: predsjednik Udruge Glasnici istine Pavo Tutenov; Foto: Igor Vuković, Željko Žgela, Željko Lukačević)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button