DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

GKiČ Slatina “Kreativno pisanje” s Ivanom Bodrožić

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, 14. i 15. lipnja se održala radionica kreativnog pisanja s poznatom spisateljicom Ivanom Bodrožić.
Ivana je rođena u Vukovaru, ali je dio djetinjstva provela u Kumrovcu, a opću gimnaziju je pohađala u Zagrebu. Magistrirala je na studiju filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je nagrađivanih i prevođenih zbirki poezije, romana i zbirki priča kao što su: “Prvi korak u tamu”, “Hotel Zagorje”, “Prijelaz za divlje životinje”, “100% pamuk”, “Rupa”, itd. Djela su joj prevedena na desetak stranih jezika, a za svoj književni rad nagrađena je uglednim domaćim i inozemnim nagradama kao što su nagrada Goran za mlade pjesnike, nagrada Kiklop, nagrade za najbolji roman.

Zainteresirani sudionici ove radionice su mogli iskoristiti priliku pobliže upoznati ovu, nekima omiljenu spisateljicu, ali isto tako podosta naučiti o prvim koracima u pisanju poezije, kratkih proznih priča ili cijelih romana.

Ivana je uspjela na opušten i pristupačan način pojasniti osnove pisanja i ukazati na prve korake kojih se treba pridržavati kako bi se bolje izrazili u ovoj vrsti izražavanja.

Od segmenata književnog djela koji se sastoje od lika, sukoba, sinopsisa, dijaloga, pa sve do književnog istraživanja kako bi bili vjerodostojni u pisanju.

Već na kraju prvoga dijela radionice sudionici su imali “domaći zadatak” napisati karakterizaciju lika koju su u drugom dijelu ponaosob prezentirali uz diskusiju. Bilo je tu i više od same karakterizacije likova. Neki su napisali i cijele priče, a od osobite vrijednosti su bile književničine sugestije, smjernice i savjeti.
Iako se približavao završetak ove, nadasve zanimljive, radionice, spisateljica je svim sudionicima zadala zadatak da napišu dijalog s okarakteriziranim likom kojeg je svatko prvotno opisao i da se kroz nekoliko dana ponovno okupe kako bi razmijenili iskustva i napravili još jedan korak bliže kvalitetnijem i kreativnijem pisanju.

– Cilj nam je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina provoditi kvalitetne programe koji će okupiti publiku sa specifičnim interesima. Jedan od takvih programa je i radionica pisanja koju vodi poznata spisateljica Ivana Bodrožić i koju smo upravo održali. S obzirom da se Ivana okušala u različitim književnim vrstama, smatrali smo da je to izvrstan temelj za provođenje radionice ovakvog tipa. Iako su njene radionice inače u puno dužim intervalima, mislim da je ovom skraćenom dvodnevnom verzijom ipak uspjela potaknuti na pisanje sve zainteresirane koji nisu znali kako početi pisati, – ispričala nam je za kraj ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Sanja Pajnić.

Na samom kraju spisateljica je pročitala kratku priču iz svoje knjige koja će uskoro ugledati svjetlo dana. Mi smo imali ekskluzivu, a svi znatiželjni čitatelji neka još malo pričekaju.

mf (Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button