DOGAĐANJANASLOVNICA

Gdje ima volje (srca) nađe se i načina

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli stradalima na potresom pogođenom području

Nakon katastrofalnog potresa 29. prosinca 2020. u Banovini cijela Hrvatska, kao i svi iseljeni Hrvati, digli su se na noge kako bi pomogli stradalnicima. Formalne strukture pomoći (Civilna zaštita, Crveni križ…) nisu se stigli organizirati u potpunosti prvih 48 sati. Zato su mnogi građani samoinicijativno pokazali svoje veliko srce i vrlo kratkom vremenu organizirali kupovinu neophodnih namirnica te osigurali prijevoz do porušenih sela.

Među njima su bili i mještani Voćina i Ćeralija (uglavnom doseljeni Hrvati s Kosova 1992.-93.) koji su i sami prošli Kalvariju napuštanja svojih stoljetnih domova u letničkom kraju. U organizaciji nogometnih navijača „Brđaci“ iz Voćina za tili čas velikodušno je prikupljeno 3,5 tone hrane i higijenskih potrepština i s 3 kombija već 30. prosinca pomoć je odvezena u sela sjeverno od Petrinje i podijeljena potrebitima od kuće do kuće. U organizaciji navijača NK Ćeralije dva kombija, s oko 2,5 tone pomoći isti dan odvezena su i podijeljena u selima istočno od Petrinje.

Mudar potez učinilo je i 10-tak darivatelja krvi iz sela Josipovo koji su već 30.-og bili na terenu u porušenim selima kao interventna ekipa za popravljanje krovova. Isto je učinio i slatinski profesor Hrvoje Žunec sa svojom ekipom iz Virovitice u glinskom kraju. Vanja Čuča i Denis Kokorić odvezli su specijalno vozilo s kranom s istom željom da što prije bar nekima pomognu. Do informacija tko je u kakvoj potrebi došli su putem društvenih mreža.

– Osim spomenutih, puno je ljudi dobroga srca koji su priskočili u pomoć i još uvijek skupljaju potrepštine, te pomažu na druge načine, stoga se s brojnim srčanim herojima danas mogu dičiti sva mjesta u Hrvatskoj.
Velika im hvala što su zanemarili svoj komfor na Novu godinu i bez kalkulacija otišli pomoći bližnjima u nevolji i time im dati nadu da nisu ostavljeni sami sa svojom mukom, – ispričao nam je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.
(www.radioslatina.hr, vj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button