DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Gastronomija i umjetna inteligencija: TIC Virovitica i Veleučilište u Virovitici potpisali sporazum o suradnji

U Veleučilištu Virovitica, potpisan je sporazum o suradnji između virovitičkog Veleučilišta i novog Tehnološko-inovacijskog centra (TIC) u Virovitici. Sporazum su potpisali dekan Oliver Jukić i ravnateljica Ivana Nemet uz nazočnosti saborske zastupnice i predsjednice Upravnog vijeća Veleučilišta Vesne Bedeković, te Bojana Mijoka, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Sporazumom će se studentima, predavačima i cijeloj akademskoj zajednici s virovitičkog Veleučilišta u Tehnološko-inovacijskom centru omogućiti dva nova laboratorija. U njima će se provoditi praktikumi za gastronomiju i enologiju u okviru Studija turizma te ICT sektora, konkretno umjetne inteligencije.

Laboratorijska oprema i računala vrijedni su oko 200.000,00 kuna. Investicija je to virovitičkog Veleučilišta s ciljem razvoja znanosti, obrazovanja i gospodarstva na području Virovitičko-podravske županije, ali i šire. Na Veleučilištu je danas oko 350 studenata i svi oni nakon završenog stupnja obrazovanja žele pronaći svoje mjesto na tržištu rada. Veleučilištu nedostaje mjesta za nove laboratorije, a suvremen TIC, koji se nalazi u susjedstvu, pokazao se izvrsnim partnerom za nove izazove, kaže dekan Oliver Jukić.

– Prepoznali smo priliku za suradnju naših dviju institucija, ali i s lokalnom zajednicom.  Kad govorimo o gastronomiji i enologiji, nadovezat ćemo se na postojeći laboratorij, a za drugi, iz područja ICT-a, već je nabavljeno računalo za umjetnu inteligenciju i bit će nabavljeno nekoliko setova za rad s Internet of things tehnologijom, koju će moći koristiti naši studenti na izbornim predmetima i djelatnici. Cilj nam je što više sredstava prelijevati u znanstveno-istraživačke projekte i infrastrukturu potrebnu za istraživanja – rekao je Jukić.

TIC će svoja vrata prvim korisnicima otvoriti u lipnju ove godine, no već sada postoji velik interes za suradnju koji su pokazali institucije, udruge, proizvođači.

Ravnateljica Ivana Nemet podsjetila je kako je vizija 17,6 milijuna kuna vrijednog projekta TIC-a, a koji je realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.

– Tek razvojem znanosti možemo pomoći i razvijati i gospodarstvo i grane koje su obuhvaćene ovim našim projektom. Pohvalno je da suradnju možemo uspostaviti unutar županije i da uz postojeće sada imamo i novog partnera s kojim ćemo surađivati. Dio naših prostora dodijeljen je tako Veleučilištu za potrebe laboratorija i praktikuma, a TIC će se svojim znanjem i resursima svakako uključivati u vježbe i predmete gdje god se za to ukaže potreba – istaknula je I. Nemet.

Veleučilište u Virovitici današnjim sporazumom o suradnji daje primjer i cijeloj Hrvatskoj, ocijenila je saborska zastupnica Vesna Bedeković, ujedno i predavačica, te predsjednica Upravnog vijeća Veleučilišta.

– Primijenjena istraživanja imaju neposredan utjecaj na poboljšanje prakse i ta je misija od velikog značaja za Hrvatsku – suradnja s gospodarstvom i dobrobit za lokalnu zajednicu. Posljedica primijenjenih istraživanja su novi, stručno osposobljeni kadrovi. Ne samo da će pozitivno utjecati na razvoj virovitičkoga gospodarstva, već su i izvrstan primjer drugima – istaknula je V. Bedeković.

Županijski pročelnik za gospodarstvo i razvoj Bojan Mijok pohvalio je partnerski odnos TIC-a i Veleučilišta Virovitica u novim istraživanjima.

– Sigurni smo kako će se kroz suradnju s akademskom zajednicom, lokalnom samoupravom i gospodarstvom ovaj projekt pokazati održivim i kvalitetnim. Već sada, dok je u završnoj fazi opremanja, TIC je tražen partner za nova istraživanja na području ne samo agronomije, već i enologije, pa i ICT-a, a to najbolje pokazuje upravo ovaj primjer – rekao je B. Mijok.
(www.icv.hr/Foto: Matija Rođak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button