Home / DOGAĐANJA / Gastro-Lika uz Stjepana Jeršeka Štefa i Džentlmene na zatvaranju Slatinskog ljeta

Gastro-Lika uz Stjepana Jeršeka Štefa i Džentlmene na zatvaranju Slatinskog ljeta

Jučer je na Trgu sv. Josipa u Slatini održana završna manifestacija prigodom zatvaranja ovogodišnjeg Slatinskog ljeta koje je u suradnji s Gradom Slatinom i Turističkom zajednicom grada, vrlo uspješno organizirao Slatinski informativni centar povodom 50. obljetnice postojanja radija u Slatini.
Prema posjećenosti koncerata ovoga ljeta program je bio, mogli bi reći i više nego spektakularan. Slatinčani i njihovi gosti imali su tako prigodu uživati u nastupima vrhunskih izvođača hrvatske estrade i šire, a nastupali su: The Frajle, Slavonia band, Klapa Puntamika, Mia Dimšić, TS Slavonske lole, Cecilija, TS Fijaker, Pravila Igre, Ivan Zak i TS Kas, a kao šlag na nekoliko rođendanskih torti, odnosno velikih obljetnica koje se slave ove godine je bio koncert Stjepana Jeršeka Štefa i Džentlmena.

Večer je započela proslavom još jednog rođendana. Naime Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina povodom 10. obljetnice svog osnutka organizirala je manifestaciju pod imenom „Gastro Lika“.
Kako se rođendani slave uz tortu tako su se i slatinski Ličani, nakon što su prijašnjih godina svojim sugrađanima ponudili lički doručak i lički ručak, ovoga puta odlučili oplemeniti lički desert posluživanjem 20 vrhunskih torti koje je za ovu prigodu pripremila slatinska kraljica kolača svjetskoga glasa Sandra Jadek.

Onu prvu, rođendansku tortu u obliku ličke kape zajedno su zarezali predsjednik slatinske Udruge Ličana „Vila Velebita“ Željko Šnjarić i Stjepan Jeršek Štef, a potom su ostali članovi udruge uz pomoć učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina, zanimanja kuhar i konobar i njihovog ravnatelja Mladena Graovca, poslužili posjetiteljima preko 600 porcija torti. Ovom su manifestacijom ujedno željeli dati svoj doprinos obilježavanju 50 godina postojanja radija u Slatini, te 28. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne i karaula u Kapincima i Noskovcima, budući da je veliki dio slatinskih Ličana sudjelovao u tim, ali i ostalim akcijama tijekom Domovinskog rata.
Zahvalu Gradu Slatini, svim institucijama i ustanovama kao i svim građanima na potpori radu udruge uputio je predsjednik „Vile Velebite“ Željko Šnjarić te pozvao sve ljubitelje sporta iduće nedjelje 22. rujna na malonogometnu utakmicu koju slatinski Ličani organiziraju u suradnji s Malonogometnim klubom Slatina. Na donacijskoj malonogometnoj utakmici u sportskoj dvorani Srednje škole Marka Marulića Slatina s početkom u 18 sati, snage će odmjeriti MNK Slatina i MNK Futsal Dinamo Zagreb, a donacije će se prikupljati kroz ulaznice u visini 20 i 30 kuna, kako bi se osigurala sredstva za projektnu dokumentaciju u sklopu projekta izgradnje ”Ličke kuće” u Slatini.

Večer je nastavljena u pravom tamburaškom ozračju gdje su zvukovi tamburice TS Džentlmeni razgalili srca brojnih Slatinčana, kao i nastup Stjepana Jeršeka Štefa koji je uz ogroman repertoar vlastitih pjesama, slatinskoj publici zapjevao i hitove njemu dragih kolega, osobito Krunoslava Kiće Slabinca koji mu je i danas uzor.

Stjepan Jeršek Štef karijeru je započeo 1969. godine kada mu je bilo 15 godina tako da ove godine slavi veliki jubilej od 50 godina na glazbenoj sceni. Put je bio kako kaže trnovit kada se za razliku od danas morao stepenicu po stepenicu boriti za svoje „mjesto pod suncem“. Primjer tomu su nastupi na festivalima kada je trebalo nekoliko godina za pravo nastupa u finalnoj večeri, a tada je to bio jedini put plasiranja nove pjesme javnosti.
S 38 godina snimio je svoj prvi album „Slavonsko more“ s pjesmama domoljubnog karaktera, a tek 93. prvi put nastupio na festivalu Zlatne žice Slavonije u Požegi. Od tada je nastupio na mnogim festivalima, a najdraži mu je baš taj u Požegi koji je puno doprinio njegovoj karijeri, iako ga ljuti što je današnji Aurea Fest u posljednje vrijeme smanjio udio zastupljenosti tamburaške glazbe.
Sada je to sve naravno jednostavnije u doba moderne tehnologije ali s druge strane i teže jer se ponovno mora boriti za eter budući da je tržište preplavljeno novim mladim pjevačima s atraktivnim spotovima. Kako kaže, njemu je i danas najbitnije imati kvalitetnu pjesmu s tekstom koji će publici prenijeti poruku, ispričati priču, dirnuti srce.

Ove godine je nakon duže pauze izdao svoj osmi album „Ljube se dva goluba“ s kojega su neke pjesme zauzele svoj prostor u eteru, dok drugima treba ipak malo vremena da bi zaživjele, a nagrada je svakom izvođaču kad publika pjeva tu pjesmu, kaže Jeršek koji danas surađuje sa svim najboljim autorima glazbe i tekstova koji nešto znače u Hrvatskoj.

Velika mu je potpora bez koje ne bi mogao opstati sve te godine njegova supruga Gordana, sin i kći, te petero unučadi koji mu daju snagu za život. Glazba je prisutna u cijeloj njegovoj obitelji, svi su vezani uz folklor, te kroz glazbenu školu njeguju svoj talent za glazbu, jedino je najmlađem unuku Šimunu draži nogomet.
Rado se prisjetio i anegdote kada mu je u početcima karijere supruga ponudila da pređe na njezino djevojačko prezime Tijardović kako bi lakše uspio, jer je naš poznati skladatelj Ivo Tijardović bio bratić njenog oca.

Iako je nastupe radio s brojnim sastavima, najdraži su mu koncerti uz Džentlmene koji su svoju karijeru započinjali s njim, kako kaže odrastali uz njega, a danas mu je i sin Ivan dio tog odličnog tamburaškog sastava.

Ovaj osječki tamburaški sastav na glazbenoj je sceni od 1998. godine i broji sedam članova od kojih je njih pet zajedno već 17 godina, a novi članovi su pristigli uvođenjem dodatnih instrumenata odnosno ulaskom u vode pop tamburaške glazbe.
2000. godine snimanjem svoje prve pjesme imena „Pjesmom je probudite“ svom sastavu daju modernije ime te Zlatna grana postaje TS Džentlmeni. Kako kažu imali su tada i ideju uvesti nove instrumente kao što je bubanj koji bi dao malo drugačiji, moderniji zvuk tamburaškoj glazbi no za to nisu imali hrabrosti, a kako vrijeme nosi svoje sada su i oni dio svijeta pop tamburaške glazbe, što je publika prepoznala i voli.
Svi su članovi sastava glazbeno obrazovani, vole i žive za glazbu, a u sastavu su: Hrvoje Grbeša (brač I.), Zoran Kuna (vokal), Mario Mumlek (prim), Ivan Jeršek (bas), Darko Čuvidić (brač II.), Bojan Đurić (bubanj) i Bojan Benčić (gitara).

Najnoviji uradak im je pjesma „Zakon ljubavi“ koja je odlično primljena i u eteru radio postaja i kod publike, a Džentlmeni iza sebe imaju tri službena albuma s 30-tak snimljenih pjesama, a stalno se radi na novim pjesmama i nastupima kojima su obišli pola svijeta.

U novije vrijeme izostavili su nastupe na festivalima jer vrlo uspješno i sami promoviraju svoje pjesme.
Od samih početaka Štef im je bio vjetar u leđa i iako su im se vremenom gradeći vlastite karijere putevi razišli, kada god imaju priliku nastupaju zajedno. Tako su i sinoć Džentlmeni napravili izvrsnu uvertiru u nastup Stjepana Jeršeka Štefa, a zajednički su potom rasplamsali žar slatinske publike koja je i ovoga puta uz ples i pjesmu provela ugodnu nedjeljnu večer na zatvaranju ovogodišnjeg Slatinskog ljeta.
(mf/Foto: Mihaela Feldi/Robert Turkalj)

x

Check Also

HBOR objavio mjeru za obrtna sredstva COVID-19 za MSP poduzetnike u turističkim djelatnostima

Mjera COVID-19 za TURIZAM – povoljni HBOR krediti za obrtna sredstva od 100.000 EUR – ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org