DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

GAK Leo Srdoč: “Tabernakul” putuje na 64. Festival hrvatskih kazališnih amatera u Vodice

Hrvatski sabor kulture i ove godine organizira 64. Festival hrvatskih kazališnih amatera.
FHKA je godišnja smotra najboljih amaterskih kazališta i kazališnih skupina. Zadaća festivala jest poticajno djelovanje na razvoj kazališnog amaterizma u Hrvatskoj i razvoj publike te prezentacija najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja amaterskih kazališnih udruga i sekcija koje djeluju u Hrvatskoj i inozemstvu (udruge Hrvata izvan RH), svih kazališnih poetika koje njeguju kazališne skupine: klasičnog, pučkog, plesnog, alternativnog teatra te druge vrste kazališnih izričaja.

Poziv na festival je dobilo i naše Gradsko amatersko kazalište “Leo Srdoč” pod vodstvom Olivera Jukića za svoju predstavu “Tabernakul”. Predstava rađena prema istoimenoj kratkoj priči Jurice Pavičića koju je oživjela Svjetlana Carić i režirao Oliver Jukić sada je morala proći i “oko” selektora. Glumci Ivan Santner, Svjetlana Carić, Ivan Baltić, Bojana Crnobrnja, Ines Jagec, Toni Bosak, Lucija Katalinić i Željka Novotni 13. ožujka su izveli predstavu pred selektorom, glumcem Dubravkom Sidorom.

Ubrzo je stigao potvrdan odgovor da je “Tabernakul” selektiran za državnu smotru amaterskih kazališta.

Na ovaj festival smo bili pozvani i prošle godine s predstavom “Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice”, međutim, zbog organizacijskih razloga nismo mogli otići. Naime, ta predstava je zahtijevala angažman dvadesetak ljudi, među kojima je bilo i male djece, te jednostavno nije bilo moguće odraditi takav put. Ove godine je predstava manja, te svakako planiramo ići na festival i okušati se među najboljim amaterskim kazalištima u Hrvatskoj. U svakom slučaju zadovoljni smo drugim uzastopnim pozivom na smotru najboljih kazališnih amatera u Hrvatskoj, jer ti pozivi nam potvrđuju da radimo dobre stvari s puno srca i duše. Rad na pripremi za festival nikako neće omesti pripremu predstave za ovogodišnje Slatinske kazališne večeri, kao i rad na organizaciji istih. Ove godine planiramo vrlo kvalitetan i bogat program, a što se tiče naše predstave, poslušali smo sugestije mnogih naših sugrađana, pa ćemo se ovaj put predstaviti komedijom – rekao nam je Oliver Jukić.

Što reći, već da smo ponosni što kazalište “živi” u našem gradu i što to prepoznaju i drugi.

(nm/Ratka Turk, Izvori: Hrvatski sabor kulture, Oliver Jukić, Foto: Radio Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button