DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Fraternite Catalogne Croatie Virovitičko-podravska županija nagradila Poveljom humanosti

Gospođa Josett Roig (1944.) predsjednica je udruge Bratstvo Katalonije i Hrvatske sa sjedištem u Perpignanu, centru  departmana Istočni Pirineji na jugozapadu Francuske. To je dio Katalonije koji je tokom povijesti pripao Francuskoj i ima jako bogato civilizacijsko-kulturno nasljeđe. Udruga je osnovana 1991. početkom agresije na Hrvatsku na poticaj našijenca iz Orahovice Ivice Perkovića i njegove supruge Španjolke Carmen Perez koji žive u tom kraju, u mjestu Le Boulou, na granici sa Španjolskom.

Gđa. Roig magistra je farmacije koja je zavoljela Hrvatsku i stala u njezinu obranu na humanitaran način šaljući tegljače humanitarne pomoć od Osijeka, Siska, Petrinje, HVIDRE u Zagrebu,  Slatine, Orahovice, bolnice u Tolisi u Bosanskoj Posavini i dr. U proteklih 29 godina poslali su minimalno 2-3 tegljača pomoći godišnje (u početku hrana i odjeća, lijekovi, a zadnjih 15-tak godina uglavnom medicinska pomagala i bolnički kreveti). Dobrobiti ovih donacija osjetilo je više od 1.000 bolesnika i slabopokretnih osoba koje su koristile ova pomagala u svojoj bolesti i nemoći posredstvom društava Crvenog križa u Slatini i Orahovici.

– Zahvaljujemo se brojnim francuskim građanima toga kraja (jako darežljiva bila je trgovačka kuća Auchan iz Perpignana, kao i brojni domovi za stare osobe) koji su na poticaj duše i srca ove udruge: Josett, Carmen i Ivice, darovali svoje vrijeme, novac i donacije. Sama riječ HVALA uvijek je nedostatna, ali ako iza nje stoje naše molitve i simpatije za naše donatore, to je ipak nešto više u ovoj prolaznosti, a pravu hvalu i nagradu očekujemo od dragoga Boga, – ističe ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.

Josett Roig koja je tijekom godina naučila ponešto hrvatski jezik i dobila hrvatsko državljanstvo, predsjednik dr. Tuđman dodijelio joj je 1997. visoko odlikovanje za humanitaran rad – Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Ove 2020. Virovitičko-podravska županije dodijelila je udruzi svoje visoko priznanje Povelju Humanosti koju je iz ruku župana Igora Androvića i predsjednika Županijske skupštine Mirana Janečića primala na svečanoj sjednici Županijske skupštine VPŽ 3. rujna u perivoju obnovljenog dvorca Janković u Suhopolju.

Gospođa Roig imala je priliku razgovarati nekoliko minuta s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem koji je na čuđenje mogao prakticirati svoj francuski jezik i u Suhopolju. Kasnije su i ostali članovi udruge razgovarali s premijerom o njihovom humanitarnom doprinosu uz neizostavno zajedničko fotografiranje.

Josett Roig htjela se na hrvatskom jeziku zahvaliti na Povelji humanosti, ali protokol sjednice joj to nije dozvolio.
Ipak neizgovorenu zahvalu prenosimo u cijelosti :

Štovane dame i gospodo,

Bratska udruga Fraternite Catalogne Croatie dovezla je u proteklih 29 godina više od 50 šlepera humanitarne pomoći: odjeće i obuće, hrane, te medicinskih kreveta i pomagala za bolesne i nemoćne osobe.

Zahvaljujući Crvenom križu u Slatini i Orahovici sve je to podijeljeno onima kojima je najpotrebnije.

Sve to vrijeme naša udruga nije dobivala financijsku pomoć od državnih i lokalnih vlasti niti u Francuskoj, niti u Hrvatskoj.

Sve troškove transporta, špedicije i ostalog snosila je udruga, odnosno vodstvo udruge tisućama sati volonterskog rada, svoga novca i darovanog vremena.

Zahvaljujemo se na ovom priznanju koje nije samo za nas, već i za sve naše donatore u francuskom narodu koji su nam darivali sve što smo dovozili u Hrvatsku. Ono je i dokaz da smo časno dali naš volonterski doprinos pomažući ljudima o kojima smo čuli samo preko medija.

Još jednom, velika hvala svima na ovom značajnom priznanju. Ž i v j e l i.
(mf/Izvor: CK Slatina, V. Jelenčić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button