DOGAĐANJANASLOVNICA

[FOTO&VIDEO] Udruga vinogradara i voćara ”Sveti Rok” Kozice obilježila blagdan sv. Vinka

Spomendan svetog Vinka najpopularniji je kao Vincekovo u našim krajevima i obično dan kad se blagoslivljaju vinogradi i trsovi. Sveti Vinko je zaštitnik vinograda i vinogradara, a i samo njegovo ime podsjeća na vino. 

Na Vincekovo vinogradari već tradicionalno prvi put u novoj vinogradarskoj godini pohode vinograde, te simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima. Domaćini po trsovima vješaju kobasice i kulene da grozdovi u novoj godini budu veliki poput kulena, a trsovi se zatim krste domaćim vinom. Svog zaštitnika vinogradari mole za još bolji urod u novoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Odrezane grančice vinove loze vinogradari odnose doma, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ”grozdići” prema kojima vinogradari predskazuju kakva će biti ovogodišnja berba.  
 
Blagdan svetog Vinka obilježava se 22. siječnja, ali vinogradari ga obično obilježe vikenda uoči ili, ako blagdan spada četvrtak ili petak, vikend poslije. Tako je bilo i danas (nedjelja) u Kozičkom vinogorju, gdje su Udruga vinogradara i voćara ”Sveti Rok” Kozice i Mjesni odbor Kozice obilježili sutrašnji blagdan. 
 
Centralni dio obilježavanja zbio se u vinogradu potpredsjednika Udruge vinogradara i voćara ”Sveti Rok” Kozice Zvonka Kiša, gdje su ceremoniji nazočili predsjednik spomenute udruge i Mjesnog odbora Kozice Josip Cader, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, te članovi kozičke udruge i ostali vinogradari Kozičkog vinogorja. Vinskog biskupa vrlo je slikovito utjelovio poznati slatinski maratonac Pavo Tutenov, koji je i vodio cijelu ceremoniju uz ministranta Josipa Podboja. 
 
Vinski biskup posjetio je i vinograd Dalibora Medvada, gdje je također vodio ceremoniju posvete vinograda, a kako je to danas bilo u Kozičkom vinogorju pogledajte u fotogaleriji i videu koje vam donosimo.
mf (adf, bs; Foto&Video: D. Fišli)
 
Video pogledajte OVDJE.
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button