NASLOVNICAOPĆINE

[FOTO&VIDEO] SOPJE: Postavljena nova kapa na tornju zvonika župne crkve sv. Marije Magdalene

Radovi na obnovi župne crkve sv. Marije Magdalene u Sopju počeli su krajem mjeseca rujna 2023. godine, a danas (ponedjeljak) je završena prva faza, odnosno postavljena je nova kapa na tornju zvonika. 

Prije postavljanja kape na tornju zvonika, sopjanski župnik vlč. Stjepan Škvorc služio je svetu misu te blagoslovio kapu tornja. 

– U desetom mjesecu prošle godine skinuta je kapa tornja, a danas smo postavili novu. Stara kapa tornja bila je u lošijem stanju nago što smo mislili, očekivali smo da će bar hrastovo postolje biti dobro da se neće morati mijenjat, međutim pokazalo se da smo morali zamijeniti kompletnu konstrukciju. Tako je napravljena potpuno nova kapa tornja, ovaj puta od čiste hrastovine kako bi trajala što duže, te je stavljena izolacija i bakar kao pokrov, kao i pozlata na jabuci kape.  U staroj kapi tornja nismo našli nikakvu povelju koja bi govorila kada je ista postavljena i tko je izvodio radove, pa smo mi odlučili u jabuku kape tornja postaviti povelju koja bi sljedećim naraštajima svjedočila o ovome danas – rekao je vlč. Stjepan Škvorc te dodao:

– Kako je rekao naš arhitekt, ova kapa tornja bi trebala trajati i do dvjesto godina s obzirom na kvalitetu radova, pa neka je Bog blagoslovi, a mi se nadamo da će dugo trajat. Radove je provela tvrtka Krovopokrivač Lukač d.o.o. iz Virovitice, a bakar je stavljala jedna tvrtka iz Bjelovara. Mi nastavljamo sa ostalim što amo zacrtali obnovom, odnosno sređivanjem fasade i stavljanjem prozora na toranj, a još nam predstoji rušenje pripojene dvorane, odnosno sakristije koja je loša, popucala je i nagrđuje sam izgled crkve, a imamo probleme i s vlagom. Ove godine planiramo tu zgradu maknuti i sanirati dio drenaže između te dvorane i crkve, i ako budu dopustile prilike, ako bude dovoljno financijskih sredstava, planiramo promijeniti i kompletnu električnu instalaciju. Prvu fazu obnove crkve, odnosno skidanje, izradu i postavljenje kape tornja financirali smo najvećim dijelom darovima vjernika. Mogu reći da je veliki dio obitelji i župljana sudjelovao u darivanju, na čemu im od srca zahvaljujem. U obnovi cijele crkve sudjeluje i Općina Sopje, a dio sredstava ćemo dobiti i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije, tako da vjerujem da ćemo sve uspjeti napraviti kako planiramo – zaključio je vlč. Škvorc. 

Na svetoj misi, posveti kape tornja i postavljanju iste nazočilo je, uz župljane Župe sv. Marije Magdalene, i načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

– Vrlo sam zadovoljan što se napokon odradila ova prva faza obnove crkve svete Marije Magdalene ovdje u Sopju. Općina Sopje je pomogla u dijelu da smo odradili sastanke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, što smo mogli čuti i od našeg župnika. Ono što bih naglasio je da ćemo mi ostatak vrijednosti radova financirati iz proračunskih sredstava Općine Sopje, na zahtjev Župe kada to bude bilo potrebno. Ova prva faza neka bude poticaj za dalje, a Općina Sopje će uvijek stajati iza svojih mještana, svojih župljana i stoga nema sumnje ako smo svi homogeni da možemo napraviti sve što planiramo – istaknuo je načelnik Androš. 

Osim načelnika Androša, postavljanju kape tornja s jabukom i križem nazočio je i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sopje Siniša Hrgović. 

Povelja o postavljanju kape zvonika crkve sv. Marije Magdalene u Sopju 

U ime Presvetog Trojstva, Oca i Sina i Duha svetoga, amen!

Petnaestoga dana mjeseca veljače, godine 2024. od utjelovljenja Gospodina našega Isusa Krista, jedanaeste godine pontifikata pape Franje, dvadeset i sedme godine od utemeljenja Požeške biskupije, trideset i druge od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, i nazočnosti župnika vlč. Stjepana Škvorca i članova Božjeg naroda Župe sv. Marije Magdalene u Sopju, podignuta je nova kapa zvonika i križ povrh njena toranj župne crkve sv. Marije Magdalene.

Radove su izveli djelatnici tvrtke Krovopokrivač Lukač iz Virovitice. 

Neka Trojedini Bog udjeli da graditeljski trud ne bude uzaludan.

Neka to djelo ljudskih ruku bude na čast Presvete Bogorodice, zaštitnice Župe Sopje svete Marije Magdalene i na dobro svih onih koji Boga cijelim srcem traže. 

Krist danas u uvijeke. Aleluja!

Dana 15. veljače 2024. godine.

Stjepan Škvorc, župnik Župe dv. Marije Magdalene u Sopju
Arhitekt Zoran Fumić
Izvođač radova Zlatko Lukač

mf (adf; Foto: D. Fišli, R. Turkalj, Video: R. Turkalj)

Foto:

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button