DOGAĐANJANASLOVNICA

Foto&video: Održana velika vatrogasna vježba „Potres 2023.“ – Vatrogasci VPŽ ponovno pokazali odličnu spremnost

U subotu, 4. studenog 2023. godine s početkom u 22 sata započela je velika županijska vatrogasna vježba pod nazivom „Potres 2023.“.

Vježbu je organiziralo Zapovjedništvo Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, a u istoj je sudjelovalo 160 vatrogasaca s područja cijele Virovitičko-podravske županije s 48 vozila.

Ova velika vježba održana je na širem slatinskom području, a osim vatrogasaca u njoj su sudjelovali i djelatnici i volonteri županijskog Crvenog križa koje je predvodio predsjednik Društva Crvenog križa VPŽ i predsjednik Gradskog društva CK Slatina Vladimir Jelenčić.

Vježbom su koordinirali v.d. zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine Tomislav Uher i zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus koja je istu ocijenila vrlo uspješnom.  

– Vatrogasci su se uvježbavali kroz 14 sektora te su prošli vježbe situacija koje bi nas mogle zadesiti u slučaju potresa. Vježba je uspješno završena, a sve situacije i svi scenariji su uspješno svladani. Kroz ovu vježbu naišli smo na nekoliko različitih scenarija i problema, no njih smo riješili. Upravo tome i služe vježbe da bi se susretali s eventualnim problemima i rješavali ih na vatrogasnim vježbama, a ne na stvarnim intervencijama, s ciljem kako bi bili što uspješniji upravo na vatrogasnim intervencijama kada do njih dođe, – pojasnila je zapovjednica Fras Venus te dodala:

– Sve češće nas zadešavaju tehničke intervencije, a sve manje požari. To pokazuje i statistika od ove godine u kojoj smo do sada imali preko 800 različitih vatrogasnih intervencija, što je duplo više u usporedbi s prošlom godinom kada ih je bilo 400. Ove godine od tih 800 čak preko 600 su bile tehničke intervencije. Dakle sve češće i sve više je takvih intervencija gdje vatrogasci moraju biti i kreativni te se snalaziti u različitim situacijama s opremom koju imamo, – zaključila je županijska vatrogasna zapovjednica.

Vatrogasce za vrijeme vatrogasne vježbe obišao je i zamjenik virovitičko-podravskog župana i načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, kao i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine i načelnik Stožera civilne zaštite grada Slatine Ilija Nikolić koji je nakon završene vatrogasne vježbe i postrojavanja jutros u 2 sata pozdravio vatrogasce i sve sudionike. Tom je prigodom pohvalio njihovu spremnost zahvalivši im se na svemu što su do sada učinili i što još uvijek čine u spašavanju života i imovine ljudi na području naše županije, ali i puno šire.

(Mihaela Feldi; Foto&video: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button