NASLOVNICAOPĆINE

[FOTO&VIDEO] Ivanje u Sopju: ”Ako nestane tradicionalnih običaja, nestat će i sela”

Svake godine, večer uoči blagdana sv. Ivana Krstitelja, u Sopju se posebnim programom obilježava ljetni solsticij ili suncostaj, vrijeme najduljeg dana i najkraće noći u godini, odnosno ”Ivanje”, a tako je bilo i ove godine.
 
Velik broj posjetitelja pristiglih s područja općine Sopje, susjednih općina i grada Slatine okupio se u predvečernjim satima na platou iza zgrade Općine kako bi pogledao, ali i sudjelovao u lilanju.
 
”Lilanje na Ivanje” je višestoljetni običaj koji se u Sopju održava na jedinstven način. Suvremena tehnologija donosi mnoge promjene u životu ljudi, ali nošnja, pjesma i običaji opstali su, a ”Ivanje” je Sopjanima posebno u srcu. To je nastavak duge tradicije koja počiva na drevnom vjerovanju da se tim običajem može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto. Nekad su to bili narodni običaji, a već dugi niz godina sopjansko lilanje je organizirana manifestacija. I dok se u mnogim krajevima ”Ivanje” prepoznaje po krijesovima, u Sopju je to preskakanje vatre i lilanje.
 
Lilanje je službeno otvorio načelnik Općine Sopje Berislav Androš čestitavši imendan svim Ivanama i Ivanima, te onima koji nose izvedenice tog imena.
 
– Za tu svečanost Sopjani pripremaju lilaljke, rašljaste štapove u kojima je pričvršćen snopić slame. Mnogi mještani svih uzrasta sudjeluju u lilanju tako da zapale slamu i vrte štap s gorućom slamom oko sebe u visini glave, što stvara posebni ugođaj u mraku. Najbolje lilaju pojedinci koji najdulje i najbrže vrte gorući štap – objasnio je lilanje načelnik Androš te dodao ”ako nestane tradicionalnih običaja, nestat će i sela”. 
 
Ove godine zalilalo je preko 20 lilaša svih uzrasta, a među njima i načelnik Androš. Svim lilašima uručene su medalje i zahvalnice za sudjelovanje. Osim lilanja, malo iskusniji lilaši zavrtili su zapaljenu čeličnu vunu u za to posebno napravljenim spravicama, što je osobito izazvalo pažnju svih gostiju.
 
Uz lilanje održan je i kulturno-zabavni uz Suhopoljske tamburaše. Ovogodišnje ”Ivanje” održano je pod pokroviteljstvom Općine Sopje, a u organizaciji KUD-a ”Podravac” Sopje. 
 
Članovi Općinskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sopje, na čelu s predsjednikom Josipom Matićem, za sve su posjetitelje i sudionike pripremili grah.
mf (adf; Foto: D. Fišli)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button