DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINEUncategorized

FOTOGALERIJA: U Voćinu održano 13. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i ove je godine organizirala Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj pod geslom „Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi“ te obilježavanje 30. obljetnice masakra nad 47 civilnih žrtava koje su srbočetnici okrutno pobili u prosincu 1991. godine.

Veliki broj hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, sastalo se na Prebendi gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja.

S Prebende su se hodočasnici u tradicionalnoj pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama zaputili u dvorišni prostor voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz memorijal „U Majčinu naručju“ položio vijenac, a djeca 47 lampiona u čast voćinskim žrtvama nakon čega je u svetišnoj crkvi PBDM predvodio koncelebrirano misno slavlje.

–  Memorijal je izraz naše vjere, očitovanje naše nade i svjedočenje ljubavi prema onima koji su položili svoje živote za našu slobodu, – istaknuo je biskup Škvorčević, a potom su s posebnim poštovanjem kazivana imena svih nevinih žrtava stradalih na današnji dan te kobne 1991. godine.

U pokorničko-molitvenoj procesiji bili su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Igor Pavković te predstavnici gradova i općina s područja Virovitičko-podravske županije među kojima i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, te načelnik Općine Voćin Predrag Filić, zatim predstavnici brojnih institucija, vjerskog i društvenog života, kao i mnogi hodočasnici.

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, na kojemu su nazočili visoki predstavnici državne i lokalne vlasti.

Emotivnim govorima, u kojima su se prisjetili svih onih koje su svoje živote položili na oltar domovine s posebnim pijetetom na žrtvu koju je općina Voćin podnijela tog kobnog prosinca 1991. godine kada je na zvjerski način od strane srbočetničkog agresora pobijeno 47 stanovnika te općine, nazočnima su se obratili: ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, te izaslanik predsjednika RH umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

– Naši hrabri branitelji pokazali su svoju vjeru i svoju snagu, ljubav prema domovini i ljubav prema ratniku poklonivši ovom pitomom mjestu slobodu s ponosom ali i tugom zbog stradanja nevinih žrtava. Život i dalje mora teći, i teče, ali zaboraviti se sigurno neće, – istaknuo je ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi.

– Danas nakon 30 godina, kao i svake godine stojimo ovdje i pitamo se kome su bile krive te nevine žrtve i kako je moguće da nakon toliko godina za te zločine kao i mnoge druge u Domovinskom ratu nitko nije odgovarao. Nažalost mržnja je uzela naše živote, razrušila je naše domove i crkve, i to možemo obnoviti, ali ratne rane u srcima onih koji su izgubili svoje najmilije sigurno nikada neće zacijeliti, – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Ono što sam vidio ovdje u Voćinu svjedoči tomu da nećemo zaboraviti sve ove ljude stradale prije 30 godina jer će ova djeca i brojni mladi koji su također danas hodočastili, vjerujem nastaviti ovu tradiciju održavanja hodočašća i kada nas, koji te ratne strahote još pamtimo, više ne bude, – rekao je između ostaloga izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić.

– Žrtva ovih nevinih ljudi mora biti sankcionirana, moraju se otkriti zločinci i stvarno je 30 godina za pravdu previše. Nadam se da će međunarodna suradnja biti uvjetovana izručenjem onih koji su počinitelji i da će satisfakcija nad ovim masakrom za rodbinu i žrtve biti konačna, – naglasio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić.

– Kažu da čovjek umire dva puta, prvi puta kada napusti ovozemaljski život, a drugi puta kada padne u zaborav. Ovi naši mučenici, žene, djeca, starci i hrvatski branitelji, živjet će dok živi i posljednji Hrvat. I danas nam je potrebno zajedništvo kakvo smo imali tijekom Domovinskog rata u izgradnji bolje budućnosti za sve građane Republike Hrvatske, a posebno za nove naraštaje koji će baštiniti hrvatsku tradiciju, povijest, a posebice povijest o stvaranju slobodne i samostalne domovine, – rekao je izaslanik predsjednika RH umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

Molitvu je predvodio župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Dejan Ilić.

Uz spomenik poginulim i nestalim mještanima Voćina i Huma prvi vijenac i upaljene lampione položile su obitelji voćinskih žrtava i obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, zatim su vijence položili: izaslanik predsjednika RH general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić i saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić zajedno sa izaslanikom ministra obrane Brankom Hrgom, izaslanik ministra unutarnjih poslova RH Siniša Knežević, predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave predvođeni virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade stožernim brigadirom Josipom Čarnijem. Nakon njih su upaljene lampioni položili hodočasnici.

Ovo, 13. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj održano je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Općine Voćin.

– 13. Hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj proteklo je besprijekorno, te smo i ovu obljetnicu obilježili dostojanstveno, prisjetili se žrtava Voćina i još im jedanput odali počast, te se prisjetili da na žalost za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao.
Mi ćemo unatoč svemu i dalje dolaziti ovdje, županijska HVIDR-a će i dalje biti organizator ovoga hodočašća te ćemo nastojati da žrtve Voćina nikada ne padnu u zaborav, – rekao je predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button