FOTO GALERIJENASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

Fotogalerija: U stoljetnoj Sopjanskoj Gredi održan 2. festival sportske rekreacije na selu

Jučer je u stoljetnoj Sopjanskoj Gredi održan 2. festival sportske rekreacije na selu u organizaciji Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ „Podravac“ Sopje i Športsko-ribolovne udruge „Šaran“ Sopje.

Ovaj je festival svoju tradiciju započeo prošle godine u prigodi obilježavanja 100. obljetnice osnivanja naselja Sopjanska Greda, dok je ove godine pojačan novim ekipama, a poslužio je i kao svojevrsna mini Olimpijada starih sportova u sklopu priprema za nastup na 48. Olimpijadi starih sportova u Brođancima u nedjelju, 28. kolovoza.
Budući da je Festival ove godine ugostio i Ukrajince smještene u Višnjici, poprimio je i međunarodni karakter, što imaju u planu i proširivati mogućim gostovanjem mađarskih prijatelja iz Starina i Martinaca.

Tako je na 2. festivalu sportske rekreacije na selu nastupilo pet ekipa uzrasta od I. do VIII razreda OŠ:

– Ekipu Slatine predvodila je voditeljica Stojanka Varju, a pod kapitenskom palicom Eme Varju nastupili su: Ana Helena Grđan, Patrik Gašpar, Filip Grđan i Matej Šokac.
– Ekipu Gornjeg Miholjca predvodila je Jasna Kizivat, a kapiten je bila Lea Radočaj uz koju su nastupili i: Tomislav Miljković, Luka Klement, Andrej Kordi, Iva Horvat, Ivan Klement, Ana Klement i Ena Beneš.
– Ekipu Vaške predvodili su Dorotea Dvojak i kapiten Kristijan Lasan, a nastupili su još i: Barbara Trošić, Leon Dvojak i Marko Trošić.
– Ekipu iz Ukrajine predvodila je Maryna Honcharenko, a kapiten je bila Natalija Spivak. Za ekipu su nastupili Ukrajinci Rastislav Grishko i Anastasia Mialo pojačani Vaščanima u sastavu: Oskar Dvojak, Matej Golubić, Antonia Šimatić, Marta Šimatić, Robert Kupres i Lara Kupres.
– Ekipu Sopja i Sopjanske Grede predvodili su Božica Šantak i kapiten Luka Grgić uz kojega su nastupili i: Julijan Benković, Ivan Šantak, Marko Šantak, Matej Šantak, Kristijan Benković, Jasna Šantak, Hana Benković, Petra Šantak, Kristian Kokorić i Ema Karafa.
Za fer i korektno natjecanje bio je odgovoran glavni sudac Vinko Ivanac uz asistenciju pomoćnog sudca Ladislava Varju i svesrdnu pomoć Stojanke Varju.

Svečanost je započela razgledavanjem etno zbirke na imanju Spomenke i Zlatana Špoljarića koja je ove godine pojačana zanimljivom izložbom oldtimera.
Dolaskom iz BiH Spomenka se kao mlada nevjesta zaljubila u sopjanski kraj, njegovu tradiciju i kulturnu baštinu, a upoznavši svog supruga Zlatana našle su se dvije srodne duše jer on je već tada započeo s prikupljanjem i čuvanjem narodnog blaga koje drugi nisu znali cijeniti.
Vremenom su povećavali svoju zbirku na kojoj bi im pozavidjeli i mnogi muzeji diljem Hrvatske.

– Bila bi naša zbirka i veća, te još ljepša da imamo mogućnosti izgraditi prostor te u njega složiti naše starine po cjelinama kako bi bile preglednije. Želja mi je složiti starinsku spavaću sobu, kuhinju… jer tada bi to bila još ljepša priča, ovako smo puno toga „nagurali“ u ovaj mali ambar, – ispričala nam je Spomenka istaknuvši kako je podržala svog supruga i u ljubavi prema oldtimerima.

– Imali smo već stari traktor, a kada je suprug „dovukao“ kući staru trokolicu pomislila sam što će ti ta starudija, ali malo-pomalo ju je uredio i sada je čak u voznom stanju. To je bio prvi korak a onda su počeli pristizati i drugi motori kao i razni strojevi među kojima je i starinska vršilica, – dodala je Spomenka.
Od ljubavi prema starinama veća je jedino njihova ljubav jedno prema drugome i njihovoj troje djece, i sada već unučadi, a nadaju se da će najnovija prinova, unuk Lovro naslijediti tu strast i nastaviti čuvati i njegovati njihovu etnološku zbirku.

Nakon što su se dobro pogošćeni na imanju Špoljarić djeca i brojni posjetitelji vratili na imanje Božice i Krešimira Šantaka održano je svečano otvorenje 2. festivala sportske rekreacije na selu.
Tim su se povodom postrojenim ekipama i ostalim posjetiteljima među kojima se našao i župnik Župe sv. Marije Magdalene u Sopju, vlč. Stjepan Škvorc, pozdravnim riječima obratili predsjednica Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ „Podravac“ Sopje Božica Šantak, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sopje Siniša Hrgović i načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je 2. festival sportske rekreacije na selu u Sopjanskoj Gredi i otvorio.

– Drago mi je što ste tako aktivni i sudjelujete u radu i aktivnostima Općine Sopje, te ste vrijedni sudionici sopjanskog društvenog života i surađujete s drugim udrugama, a isto je tako lijepo vidjeti da ste prihvatili naše drage prijatelje iz Ukrajine. Pokažimo svima da ćemo i nadalje nastaviti gajiti tradiciju u starim sportovima koja se ne smije izbrisati i ugasiti. Stoga hvala još jednom svima vama, entuzijastima koji držite do te tradicije te kroz stare sportove promovirate svoju udrugu, svoj rad i naravno općinu Sopje,  – istaknuo je načelnik Androš zaželjevši svima puno uspjeha u natjecanjima te naglasio kako je najvažnije od svega zajedničko druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Festival je nastavljen natjecanjem u šest disciplina starih sportova: bacanje potkove, gađanje kozane, gađanje bundeve strijelom, nošenje jajeta u žlici, trke štulama i trke u vreći, dok je na kraju održano i revijalno natjecanje u disciplini trke u vreći za djecu.

Evo rezultata:

Bacanje potkove (I.-IV.r.):

1.  Slatina
2.  Vaška
3.  Gornji Miholjac

Bacanje potkove (V.-VIII.r.):

 1. Gornji Miholjac
 2. 2. Vaška
 3. Sopje i Sopjanska Greda

Gađanje kozane:

 1. Gornji Miholjac
 2. Ukrajina
 3. Vaška

Gađanje bundeve strijelom:

 1. Slatina
 2. Ukrajina
 3. Gornji Miholjac

Nošenje jajeta u žlici (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Sopje i Sopjanska Greda
 3. Ukrajina

Nošenje jajeta u žlici (V.-VIII.r.):

 1. Sopje i Sopjanska Greda
 2. Vaška
 3. Gornji Miholjac

Trke štulama (I.-IV.r.):

 1. Gornji Miholjac
 2. Slatina
 3. Sopje i Sopjanska Greda

Trke štulama (V.-VIII.r.):

 1. Sopje
 2. Slatina
 3. Vaška

Trke u vreći (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Gornji Miholjac
 3. Sopje i Sopjanska Greda

Trke u vreći (V.-VIII.r.):

 1. Sopje
 2. Slatina
 3. Vaška

Medalje, pehare i zahvalnice uručili su predsjednica sopjanske udruge „Podravac“ Božica Šantak i potpredsjednik Zlatan Špoljarić uz asistenciju Joze Šantaka, nakon čega je uslijedila zajednička večera i zabava uz Tamburaški sastav „Podravska ravnica“ te vatreni spektakl na sopjanski način gdje su osim klasičnog vatrometa prikazani i običaji lilanja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button