DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Fotogalerija: U sklopu 100. obljetnice osnivanja naselja Sopjanska Greda održan Dječji festival sportske rekreacije i mini Olimpijada starih sportova

Odbor za obilježavanje 100 godina osnivanja naselja Sopjanska Greda, Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje i Športsko ribolovna udruga „Šaran“ Sopje jučer su u Sopjanskoj Gredi organizirali svečano obilježavanje 100-tu obljetnicu osnivanja naselja Sopjanska Greda.

Tim povodom održan je Dječji festival sportske rekreacije i mini Olimpijada starih sportova na kojoj su nastupile četiri ekipe uzrasta od I. do VIII razreda OŠ:

– Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Sloga“ Vaška čiji je voditelj bio Vinko Ivanac, a kapiten Antonela Ivanac.
– Grad Slatina, ekipu je predvodio Ladislav Varju, a kapiten je bio Leo Varju.
– PŠ Gornji Miholjac pri OŠ Eugena Kumičića Slatina pod vodstvom Jasne Kizivat, a kapiten ekipe bio je Stjepan Kovačević.
– i Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje pod vodstvom Božice Šantak dok je kapiten bio Karlo Šantak.
Za fer i korektno natjecanje bio je odgovoran glavni sudac Jozo Šantak uz asistenciju pomoćnih sudaca Stojanke Varju i Ivana Blaževića.

Svečanost je započela razgledavanjem etno zbirke na imanju obitelji Špoljarić.
Dolaskom iz BiH Spomenka se kao mlada nevjesta zaljubila u sopjanski kraj, njegovu tradiciju i kulturnu baštinu budući da je njezin suprug Zlatan već tada započeo s prikupljanjem i čuvanjem narodnog blaga koje drugi nisu znali cijeniti.

– Meni je prvo za oko zapelo kulturno-umjetničko društvo i njihove nošnje koje su uglavnom nasljedne. To mi je nešto predivno što svakako treba sačuvati, a moja svekrva koja je bila Šljovakinja nije u tome uspjela. Prepoznavši moju ljubav prema narodnim običajima stara kuma darovala mi je svoju radnu narodnu nošnju, niz domaćih platna i opreme za spavaonicu i sada se sve to nalazi u našem malom ambaru koji smo uredili i u njemu je izložen samo dio naše velike etno zbirke koja će sačuvati sjećanja na ovaj kraj jer danas u Sopjanskoj Gredi živi tek 30-ak žitelja, – ispričala nam je Spomenka Špoljarić.

U sklopu proslave bila je pripremljena i mala izložba radova umjetnika koji potječu iz Sopjanske Grede, a dio svojih uspomena ustupili su i njezini raseljeni mještani, tako da su posjetitelji mogli razgledati stare fotografije i razne povijesne zapise koji svjedoče o stogodišnjoj tradiciji Sopjanske Grede, dok je gospođa Anica Novoselac s nama podijelila svoja sjećanja na Sopjansku Gredu u kojoj je njezin suprug Josip rođen 1943. godine. Nakon njegove pogibije životni put ju je odveo u inozemstvo, da bi se nakon niza godina vratila živjeti u Sopje.

Uslijedilo je natjecanje u šest disciplina starih sportova: gađanje kozane, bacanje potkove, trke u vreći, trke s jajima u žlici, trke štulama i potezanje konopa, koje je otvorila predsjednica Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje Božica Šantak, dok je Jozo Šantak istaknuvši značaj ovakvih druženja za djecu i mlade kroz čuvanje tradicije starih sportova, pojasnio propozicije natjecanja.

Natjecanje je održano na imanju Božice i Krešimira Šantak, a evo i rezultata po pojedinim disciplinama:

Gađanje kozane:

 1. Gornji Miholjac
 2. Sopje
 3. Slatina
 4. Vaška

Bacanje potkove:

 1. Sopje
 2. Vaška
 3. Slatina
 4. Gornji Miholjac

Trke u vreći (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Gornji Miholjac
 3. Sopje
 4. Vaška

Trke u vreći (V.-VIII.r.):

 1. Gornji Miholjac
 2. Sopje
 3. Slatina
 4. Vaška

Trke s jajima u žlici (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Sopje
 3. Gornji Miholjac
 4. Vaška

Trke s jajima u žlici (V.-VIII.r.):

 1. Slatina
 2. Sopje
 3. Gornji Miholjac
 4. Vaška

Trke štulama (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Sopje
 3. Gornji Miholjac

Trke štulama (V.-VIII.r.):

 1. Sopje
 2. Slatina
 3. Gornji Miholjac
 4. Vaška

Potezanje konopa:

 1. Gornji Miholjac
 2. Vaška
 3. Slatina
 4. Sopje

U međuvremenu su upriličena revijalna natjecanja u svim disciplinama, kao i trke šinama, a u konačnom poretku pobijedila je ekipa Slatine s 27 bodova, na drugom je mjestu s 26 bodova Sopje, 3. je Gornji Miholjac s 24 boda, dok je s 12 bodova Vaška na 4. mjestu.

Priznanja, medalje i pehare, kao i prigodne darove djeci uručila je predsjednica sopjanske udruge „Podravac“ Božica Šantak, potom je uslijedila večera i zabava uz Bogy band & Batrac, a svečanost je završila uz vatromet.(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot