DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Fotogalerija: U sklopu 100. obljetnice osnivanja naselja Sopjanska Greda održan Dječji festival sportske rekreacije i mini Olimpijada starih sportova

Odbor za obilježavanje 100 godina osnivanja naselja Sopjanska Greda, Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje i Športsko ribolovna udruga „Šaran“ Sopje jučer su u Sopjanskoj Gredi organizirali svečano obilježavanje 100-tu obljetnicu osnivanja naselja Sopjanska Greda.

Tim povodom održan je Dječji festival sportske rekreacije i mini Olimpijada starih sportova na kojoj su nastupile četiri ekipe uzrasta od I. do VIII razreda OŠ:

– Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Sloga“ Vaška čiji je voditelj bio Vinko Ivanac, a kapiten Antonela Ivanac.
– Grad Slatina, ekipu je predvodio Ladislav Varju, a kapiten je bio Leo Varju.
– PŠ Gornji Miholjac pri OŠ Eugena Kumičića Slatina pod vodstvom Jasne Kizivat, a kapiten ekipe bio je Stjepan Kovačević.
– i Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje pod vodstvom Božice Šantak dok je kapiten bio Karlo Šantak.
Za fer i korektno natjecanje bio je odgovoran glavni sudac Jozo Šantak uz asistenciju pomoćnih sudaca Stojanke Varju i Ivana Blaževića.

Svečanost je započela razgledavanjem etno zbirke na imanju obitelji Špoljarić.
Dolaskom iz BiH Spomenka se kao mlada nevjesta zaljubila u sopjanski kraj, njegovu tradiciju i kulturnu baštinu budući da je njezin suprug Zlatan već tada započeo s prikupljanjem i čuvanjem narodnog blaga koje drugi nisu znali cijeniti.

– Meni je prvo za oko zapelo kulturno-umjetničko društvo i njihove nošnje koje su uglavnom nasljedne. To mi je nešto predivno što svakako treba sačuvati, a moja svekrva koja je bila Šljovakinja nije u tome uspjela. Prepoznavši moju ljubav prema narodnim običajima stara kuma darovala mi je svoju radnu narodnu nošnju, niz domaćih platna i opreme za spavaonicu i sada se sve to nalazi u našem malom ambaru koji smo uredili i u njemu je izložen samo dio naše velike etno zbirke koja će sačuvati sjećanja na ovaj kraj jer danas u Sopjanskoj Gredi živi tek 30-ak žitelja, – ispričala nam je Spomenka Špoljarić.

U sklopu proslave bila je pripremljena i mala izložba radova umjetnika koji potječu iz Sopjanske Grede, a dio svojih uspomena ustupili su i njezini raseljeni mještani, tako da su posjetitelji mogli razgledati stare fotografije i razne povijesne zapise koji svjedoče o stogodišnjoj tradiciji Sopjanske Grede, dok je gospođa Anica Novoselac s nama podijelila svoja sjećanja na Sopjansku Gredu u kojoj je njezin suprug Josip rođen 1943. godine. Nakon njegove pogibije životni put ju je odveo u inozemstvo, da bi se nakon niza godina vratila živjeti u Sopje.

Uslijedilo je natjecanje u šest disciplina starih sportova: gađanje kozane, bacanje potkove, trke u vreći, trke s jajima u žlici, trke štulama i potezanje konopa, koje je otvorila predsjednica Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje Božica Šantak, dok je Jozo Šantak istaknuvši značaj ovakvih druženja za djecu i mlade kroz čuvanje tradicije starih sportova, pojasnio propozicije natjecanja.

Natjecanje je održano na imanju Božice i Krešimira Šantak, a evo i rezultata po pojedinim disciplinama:

Gađanje kozane:

 1. Gornji Miholjac
 2. Sopje
 3. Slatina
 4. Vaška

Bacanje potkove:

 1. Sopje
 2. Vaška
 3. Slatina
 4. Gornji Miholjac

Trke u vreći (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Gornji Miholjac
 3. Sopje
 4. Vaška

Trke u vreći (V.-VIII.r.):

 1. Gornji Miholjac
 2. Sopje
 3. Slatina
 4. Vaška

Trke s jajima u žlici (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Sopje
 3. Gornji Miholjac
 4. Vaška

Trke s jajima u žlici (V.-VIII.r.):

 1. Slatina
 2. Sopje
 3. Gornji Miholjac
 4. Vaška

Trke štulama (I.-IV.r.):

 1. Slatina
 2. Sopje
 3. Gornji Miholjac

Trke štulama (V.-VIII.r.):

 1. Sopje
 2. Slatina
 3. Gornji Miholjac
 4. Vaška

Potezanje konopa:

 1. Gornji Miholjac
 2. Vaška
 3. Slatina
 4. Sopje

U međuvremenu su upriličena revijalna natjecanja u svim disciplinama, kao i trke šinama, a u konačnom poretku pobijedila je ekipa Slatine s 27 bodova, na drugom je mjestu s 26 bodova Sopje, 3. je Gornji Miholjac s 24 boda, dok je s 12 bodova Vaška na 4. mjestu.

Priznanja, medalje i pehare, kao i prigodne darove djeci uručila je predsjednica sopjanske udruge „Podravac“ Božica Šantak, potom je uslijedila večera i zabava uz Bogy band & Batrac, a svečanost je završila uz vatromet.(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button