FOTO GALERIJENASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

Fotogalerija: U prigodi 32. obljetnice osnivanja „samostalne bukovačke satnije“ održane Sportske igre hrvatskih branitelja 2023.

U prigodi obilježavanja 32. obljetnice osnivanja voda ZNG-a i „samostalne bukovačke satnije“, danas su u Miljevcima održane Sportske igre hrvatskih branitelja koje su započele intoniranjem Hrvatske himne i odavanjem počasti poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje.

Nazočne hrvatske branitelje i ostale goste potom je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Nova Bukovica Franjo Kraljik.

Zahvalivši se svima koji pomažu rad njihove Udruge te predstavnicima braniteljskih udruga na odazivu, prisjetio se samih početaka obilježavanja osnutka „bukovačke satnije“ kako je nazvana 1991. godine, na što se čekalo punih 20 godina. 

– Mi smo nastavili tu tradiciju i našu smo udrugu osnovali upravo s ciljem kako bi Nova Bukovica mogla nastaviti s obilježavanjima obljetnica vezanih uz Domovinski rat, te kroz sportske igre i druženja čuvati sjećanja na te slavne dane. Naša budućnost su mladi, ali na ovakvim sportskim igrama želimo okupiti hrvatske branitelje, da imaju svoj dan, podruže se i pokažu svoje sposobnosti u skladu sa svojim godinama, – istaknuo je Kraljik, te pojasnio propozicije sportskih natjecanja u tri discipline: visećoj kuglani, elektronskom pikadu i streljaštvu zračnom puškom.

S nekoliko riječi obratio se i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš koji je također naglasio značaj ovakvih okupljanja za braniteljsku populaciju.

– Kao predsjednik Odbora za hrvatske branitelje inzistiram da se što više obljetnica održava na ovoj županiji, da što više branitelja dolazi na ta naša okupljanja, a pomlađivanje udruga je neminovno i na tom polju moramo se maksimalno zalagati. Jedan od koraka je novoosnovana Udruga djece hrvatskih branitelja koja je naša budućnost i danas-sutra ti mladi ljudi bit će nam na ispomoći, – rekao je Bubaš zahvalivši se nazočnim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, ali i na svim aktivnostima kroz rad svojih udruga.

Potom je sve nazočne pozdravio načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun koji je tom prigodom istaknuo kako su živa sjećanja hrvatskih branitelja neprocjenjiva vrijednost za očuvanje istine o Domovinskom ratu, a koja se i ovakvim druženjima čuvaju od zaborava.

– Želim vam zahvaliti za svu vašu žrtvu koju radite i koju ste dali prije tridesetak godina. Ovaj vaš doprinos za boljitak Hrvatske, za bolji život na ovim prostorima nije završio 95., stalno je tu, to se jako dobro vidi i svaka vam čast na tome, – istaknuo je načelnik Bračun te naglasivši daljnju potporu Općine radu UHBDDR Nova Bukovica službeno je otvorio ovogodišnje Sportske igre hrvatskih branitelja.  

Igre su održane u miljevačkom Hrvatsko-slovačkom domu, a ostvareni su slijedeći rezultati:

Viseća kuglana (sudjelovalo 8 ekipa):

  1. TO UHDDR Bakić (Ivan Petak, Ivan Grahovac, Željko Kokorić)
  2. ZUiČ HVIDR-a VPŽ (Franjo Bucić, Stjepan Pavić, Franjo Sterle)
  3. UHBDDR Nova Bukovica (Darko Meter, Josip Penov, Darko Bašić)

Elektronski pikado (sudjelovalo 9 ekipa):

  1. UHDVDR Slatina (Danijel Kastaneti, Zdenko Zdelar)
  2. UHBDDR Nova Bukovica (Damir Grdić, Siniša Terek)
  3. UDVDR Slatina (Ivić Sekić, Damir Bogati)

Streljaštvo zračnom puškom (sudjelovalo 5 ekipa):

  1. UHBDDR Nova Bukovica (Stjepan Krahulec, Slavko Mađarić, Franjo Kraljik)
  2. Sportska udruga Zvonimirovac (Dražen Puškadija, Zdravko Ribić, Josip Piskać)
  3. UDVDR Slatina (Dragan Kovačić, Zvonko Hufnagel, Danijel Kastaneti)

Medalje su najboljima uručili predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Nova Bukovica i predsjednik Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica Franjo Kraljik, vijećnik novobukovačkog Općinskog vijeća Darko Meter i predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać.
Potom je potpredsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Nova Bukovica Darko Bašić uručio pehare u znak sjećanja na ovogodišnje Sportske igre hrvatskih branitelja članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina, temeljnih ogranaka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sladojevci i Bakić, Sportske udruge Zvonimirovac, te Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ i Udruge HVIDR-a Slatina čiji su predstavnici dobili u znak zahvale i dodatne pehare za svu potporu koju su pružili novobukovačkoj braniteljskoj udruzi na čelu sa svojim predsjednicima Matom Bubašem i Nenadom Križićem.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele odličja druženje je nastavljeno uz prigodni domjenak.

Prije početka Sportskih igara hrvatskih branitelja 2023. u prigodi 32. obljetnice osnivanja „samostalne bukovačke satnije“ odana je počast poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i biste prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u središtu Nove Bukovice.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Darko Lacković)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button