DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Fotogalerija: Svečanom sjednicom obilježen Dan Virovitičko-podravske županije, nazočio i premijer Andrej Plenković

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije jučer, 3. rujna proslavljen je Dan Virovitičko-podravske županije. Ovogodišnja svečana sjednica održana je na otvorenom, u perivoju Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, a između ostalih nazočio joj je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Sve prisutne na početku je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić te istaknuo da je današnje mjesto održavanja proslave Dana županije prilagođeno epidemiološkoj situaciji, no da je značajno jer će biti mjesto budućih susreta i novo odredište turističke i kulturne ponude te da prikazuje naslijeđe i baštinu bogate povijesti Virovitičko-podravske županije.

U svom govoru župan Igor Andrović istaknuo je Centar za posjetitelje Dvorac Janković primjer toga da je Virovitičko-podravska županija prepoznala priliku i mogućnosti koje su otvorene ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Naglasio je da Županija uz pomoć tih, ali i vlastitih sredstava, ulaže u sve segmente života: u zdravstvo, obrazovanje, gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

– Naša se županija već dugi niz godina nalazi u samom vrhu po povučenim EU sredstvima, a razlog tome je spoj dobrih ideja te sinergija svih županijskih institucija, gradova i općina. Bez te skladne simbioze puno toga se ne bi ostvarilo. Prema podacima HGK i Otvorenog proračuna najviše ulažemo u poljoprivredu po glavi stanovnika, a dokaz tome su projekti koje upravo završavamo. Naši najveći infrastrukturni projekti su projekti u poljoprivredi, to su sustavi navodnjavanja vrijedni više od 50 milijuna kuna, Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu vrijedan 40 milijuna kuna i Tehnološko inovacijski centar koji ovih dana otvara svoja vrata, vrijedan 18 milijuna kuna – rekao je župan te naveo niz drugih projekata iz područja zdravstva, obrazovanja, gospodarstva i turizma čiji je Županija bila nositelj.

Pred Županijom su dva velika kapitalna projekta, a riječ je o brzoj cesti i sušionici povrća, naglasio je župan.

– Za brzu cestu je sredinom srpnja raspisan natječaj za radove za izgradnju etape tri čvor Špišić Bukovica – čvor Virovitica u vrijednosti 97 milijuna kuna. Naravno u idućim razdobljima, u novoj financijskoj perspektivi, trebat će puno više sredstava da se ta brza cesta završi u punom profilu koja će značiti još bolji i brži razvoj Virovitičko-podravske županije. Drugi projekt je sušionica povrća koju pripremamo i financira se kroz Razvojni sporazum 2. Ona će dati dodatni gospodarski zamah ovom području, stvoriti nova radna mjesta i otvoriti vrata brojnim kooperantima s područja naše županije, ali zasigurno i cijele Slavonije i Podravine – rekao je župan i zahvalio Vladi RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na potpori i nastojanjima da se postigne ravnomjeran razvoj svih županija u Hrvatskoj.

Dan županije čestitao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Josip Đakić podsjetivši na stotine civila i branitelja iz Virovitičko-podravske županije koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske.

– Ova naša mala županija dala je ogromne žrtve u Domovinskom ratu, a danas liječi rane svih tih posljedica. Danas ova županija treba i želi što prije dobiti brzu cestu kao poveznicu i žilu kucavicu koja će puniti naše poduzetničke zone, koja će stvarati preduvjete za razvoj i gospodarski napredak – rekao je Josip Đakić istaknuvši da će to biti ostvareno uz pomoć Vlade RH.

– Vjerujem da ćemo svi dalje raditi kako bi Virovitičko-podravska županija bila još ljepša, još bogatija, sretnija i zadovoljnija. Mislim da i dalje imamo potencijala, a da ćemo ga uz vašu pomoć i ostvariti – rekao je Đakić.

Čestitkama u povodu Dana županije pridružio se i premijer Andrej Plenković istaknuvši da je Virovitičko-podravska županija mala, ali agilna županija.

– Danas ovdje u Suhopolju gledajući obnovljeni dvorac Janković možemo vidjeti u praksi što znači agilnost ljudi koji koriste sve mogućnosti koje su im na raspolaganju kako bi podigli razvoj svoje županije – rekao je premijer te pohvalio Virovitičko-podravsku županiju kao jednu od županija koje su odlično iskoristile reformu fiskalne decentralizacije.

– Zajedno Županija, gradovi i općine, u odnosu na vrijeme prije reforme, ostvarili ste 90 posto prihoda više. To vas čini akterima koji mogu realizirati one programe i projekte koje ste obećali na lokalnim izborima i koje kontinuirano provodite kako biste poboljšali i podigli kvalitetu života ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je premijer i dotaknuo se projekta Slavonija, Baranja i Srijem u sklopu kojega je, kako kaže, gotovo 2 milijarde kuna uloženo u projekte vezane uz Virovitičko-podravsku županiju.

Brzu cestu ocijenio je kao strateški nužnim projektom za županiju.

– Prometna infrastruktura je ključna tema koju ćemo staviti na stol, ne samo kroz ovu višegodišnju financijsku perspektivu koja će nam dati mogućnost da pokušamo dovršiti sve ono što je strateški bitno za Hrvatsku, a siguran sam da je ovaj prometni pravac bitan. To je naša zadaća i idemo prema tom cilju – naglasio je premijer.

Istaknuo je kako su na današnjoj sjednici Vlade donijeli nove odluke o potpori gospodarstvu.

– Zahvaljujući mjerama koje smo poduzeli mnogi radnici u privatnom sektoru danas rade kod svojih poslodavaca, a ti poslodavci su uspjeli održati svoje aktivnosti zahvaljujući nizu valova i mjera koje je ova Vlada poduzela. Na tom tragu su i poruke poslane danas kako bi svi mogli planirati svoje aktivnosti do konca ove godine, a onda, vjerujem, u idućoj godini, nakon turbulentne 2020., idemo snažno prema gospodarskom rastu i oporavku – naglasio je premijer Plenković.

Svečanoj sjednici su, između ostalih, nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, župan brodsko-posavski Danijel Marušić, župan međimurski Matija Posavec, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, gradonačelnici i načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije među kojima je bio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, zatim predstavnici regionalne i lokalne samouprave, državni tajnici, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, predstavnici državnih uprava, gospodarskih i obrtničkih komora, vjerskih zajednica, udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
(www.icv.hr, ml/Foto: D. Fišli)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button