NASLOVNICAŽUPANIJA

Fotogalerija: Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na sjednici Županijske skupštine VPŽ: Nikada nismo bili politički konsolidiraniji, ekonomski napredniji i razvojno dinamičniji kao što smo sada

Svečanom sjednicom Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije i njena 30. obljetnica u samostalnoj Hrvatskoj Ovogodišnja svečana sjednica održana je u Rustikalnoj dvorani u Višnjici, a nazočio joj je, uz brojne druge uzvanike i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Sve prisutne na početku je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović, koji ih je proveo kroz povijest ovog područja, od prvog spomena županije u 13. stoljeću, preko uloge VPŽ u obrani Domovine, do danas, kada se ona trajno mijenja zahvaljujući i sredstvima EU.

  • Sa svojih 13 općina i tri grada Virovitičko-podravska županija u ovih je 30 godina proživjela brojne promjene na gospodarskom i društvenom planu. Od 1993. godine održano je 169 sjednica županijskih skupština i više od 2400 točaka dnevnog reda, a kroz županijsku vijećnicu prošlo je preko 420 vijećnika i zamjenika. U svojih osam mandata, Županijska skupština kao predstavničko tijelo bila je i ostala aktivni čimbenik ovog razvoja donoseći brojne odluke na korist svih žitelja – rekao je Dinko Begović.

U svom govoru župan Igor Andrović se osvrnuo na 30 godina postojanja Virovitičko-podravske županije i podsjetio na promjene koje su prvo Hrvatska, a zatim i ovo područje prošli u tom periodu: međunarodno priznanje, obrana teritorija u nametnutom ratu, članica UN-a, NATO-a i punopravna članica Europske unije, euro kao službena valuta, ulazak u Schengen…

  • U svim sektorima naše izravne nadležnosti; školstvu, zdravstvu, socijali, brigom o prirodnoj i kulturnoj baštini, turizmu, sportskoj infrastrukturi, sustavom županijskih cesta i prostornom planiranju, napravljeni su veliki i itekako vidljivi iskoraci. Danas dajemo pozitivan i potvrdan odgovor jednoj od najvećih reformi u području školstva – cjelodnevnoj školi. Od 4. rujna, učenici četiriju naših škola započinju školsku godinu kao godinu velikih promjena. Te škole bit će obnovljene, suvremeno opremljene, a učenici će dobiti mogućnost drugačijeg modela odgoja i obrazovanja, učenja i poučavanja, model koji smo dosad mogli vidjeti samo u drugim državama članicama Europske unije – rekao je, između ostalog, župan Igor Andrović i dodao kako se nastavljaju ulaganja u sustav obrazovanja, uz značajnu pomoć Vlade RH.

Istaknuo je da se za razliku od prije 30 godina, kada su prioritet bili projekti uvođenja telefonije i telefonskih priključaka, investicije danas odnose na projekt širokopojasnog interneta, da u odnosu na nekad, kada su jedini projekti bili uvođenje osnovne komunalne infrastrukture, danas Županija ulaže u sustave navodnjavanja, Centar za pametnu poljoprivredu, geotermalni potencijal te obnovu dvoraca kao važnog dijela kulturne baštine. Ulaže se u zdravstvo, nove vrtiće i škole, a župan je naglasio i niz mjera i potpora kojima pomažu školarcima, studentima, umirovljenicima.

Govorio je i o standardu koji, kaže, iz godine u godinu raste, zahvaljujući potpori Vlade RH, ali i uspješnoj suradnji s gradovima, općinama, kao i drugim županijama, ustanovama, tvrtkama…

  • Niz je većih i manjih projekata koje realiziramo zajedno s Vladom RH, kao i s općinama i gradovima na području cijele naše županije, pa tako i danas moram spomenuti naš krucijalan projekt brze ceste, čija izgradnja je započela ove godine. Budući da za njenu realizaciju imamo podršku Vlade RH i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, vjerujem da ovaj projekt više nitko ne može zaustaviti. Bilježimo stalan pad broja nezaposlenih osoba, porast broja zaposlenih, kao i rast prosječne neto i bruto plaće. To je prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima, njihovom ulaganju u ljude, u nove tehnologije, i zbog toga zahvaljujem našim poduzetnicima i poljoprivrednicima, jer zahvaljujući njima, i povlačenju novca iz EU fondova, bilježimo pozitivne ekonomske pokazatelje – rekao je župan te zahvalio svima koji su u ovih 30 godina svojim radom i iskustvom doprinijeli razvoju i napretku županije.

Dan županije čestitao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, podsjetivši na stotine civila i branitelja iz Virovitičko-podravske županije koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske. Govoreći u kontekstu modernih izazova, spomenuo je i one klimatske, napomenuvši kako se ova županija, kao i druge, iz pomoć ministarstava i stručnih timova treba okrenuti prevenciji i iznalaženju kvalitetnih rješenja za na tom planu.

  • Sretan sam i zadovoljan da danas s vama uz sve projekte koji su odrađeni, u društvu svih nas koji zajednički radimo i stvaramo neke nove slike ove županije koje s ponosom možemo poslati ne samo u cijelu domovinu, već i cijeli svijet – rekao je Josip Đakić.

Čestitkama u povodu Dana županije pridružio se i premijer Andrej Plenković. U uvodnoj riječi naglasio je važnost decentralizacije koja je konkretno utjecala i na područje Virovitičko-podravske županije.

  • Iz tog razloga, od 2017. do 2022. godine prihod VPŽ rastao je gotovo za 80 posto. Tu smo politiku decentralizacije materijalizirali i kroz zakonski okvir koji omogućuje veće prihode našim županijama, gradovima i općinama, a koje potom mogu konkretnije realizirati svoje ciljeve. Svih pet slavonskih županija dio su našeg Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ovdje ste realizirali više od 300 milijuna eura, što je sjajno postignuće, a u narednom periodu planiramo dati Gradu Virovitici, kao sjedištu županije, na raspolaganje dodatnih 18 milijuna eura. Nikada nismo bili politički konsolidiraniji, ekonomski napredniji i razvojno dinamičniji kao što smo sada – rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je u posljednjih nekoliko godina Vlada radila na dva paralelna procesa, a to su realizacija onih strateških ciljeva koji su dogovoreni s lokalnim akterima, dok je drugi bio odgovor na ekonomsku, financijsku, socijalnu krizu te rješavanje pitanja elementarnih nepogoda. Izdvojio je prometnu povezanost kao jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata Vlade danas.

  • Hrvatska je povezanija, ulaže se u cijelu infrastrukturu, zračne i pomorske luke, ceste. Jučer (četvrtak) smo potpisali ugovor za posljednjih 5 kilometara koridora 5C, koji će integrirati  Baranju u mrežu autocesta. Do Uskrsa će biti gotova autocesta Lekenik-Sisak, 18. rujna će biti probijena druga cijev tunela Učka. Istarski poluotok potpuno je integriran. Radovi traju na cesti od Farkaševca do Bjelovara; a počela je treća etapa ceste prema Virovitici. U sljedećih nekoliko godina ćemo završiti tih nekoliko brzih cesta koje nedostaju, kako bi  mreža cestovne infrastrukture bila kompletirana. Nakon cesta, ostaju nam ulaganja u  željeznicu, dosad najveća investicija – poručio je premijer.

U povodu početka nove školske godine, najavio je kako je pred Hrvatskom razdoblje najvećih ulaganja u obrazovnu strukturu.

  • Iz osnovnog dijela plana Nacionalnog oporavka i otpornosti (NPOO), uključujući aneks koji je jučer (četvrtak) usvojen na Vladi, kao i dijelom sredstava iz višegodišnjeg financijskog okvira, izdvojeno je oko 1,7 mlrd eura za škole, sportske dvorane i vrtiće. Cilj nam je jednosmjenska nastava u cijeloj Hrvatskoj, a ovaj program cjelodnevne nastave pokazat će se dobrim za obitelji i djecu, koja će imati više sadržaja u samoj školi – istaknuo je premijer.

Svečanoj sjednici su, između ostalih, nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, zastupnici u EU parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, županica karlovačka Martina Furdek-Hajdin, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koprivničko-križevački Darko Koren, bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić i vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, državni tajnici Sanja Bošnjak, Tugomir Majdak i Tomislav Družak, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, gradonačelnici Virovitice Ivica Kirin i Orahovice Saša Rister, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac… Bili su tu i načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, predstavnici državnih uprava, gospodarskih i obrtničkih komora, vjerskih zajednica, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i brojni drugi.

Svečanost sjednice prekrasnim nastupima uveličao je Stjepan Lach, a prikazan je i promotivni film koji je režirao Robert Knjaz “Zašto Virovitičko-podravska županija”, koji se može vidjeti ovdje.
(www.icv.hr, www.vpz.hr, vlada.gov.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button