DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAOPĆINE

FOTOGALERIJA: Na Mjesnom groblju u Četekovcu održan komemorativni skup balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora 2023.

Danas je na četekovačkom groblju točno u 9 sati i 5 minuta započela komemoracija u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog terora koji je započeo upravo u to vrijeme 4. rujna 1991. neprijateljskim minobacačkim napadom što je označilo početak stravičnog pokolja i masakra na ovom području.

Samo u jednom danu svoje živote izgubilo je 24-ero nedužnih mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga u jednom od najvećih zločina na području Virovitičko-podravske županije.

Tradicionalno, i ove je godine uoči komemoracije u Četekovcu, polaganjem cvijeća i svijeća na grobovima žrtava na njihovim posljednjim  počivalištima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, te svetom misom koju je u crkvi sv. Terezije Avilske u Mikleušu predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama ovoga masakra.

HVIDR-a Slatina i ove je godine organizirala „Memorijalnu hodnju Četekovac-Mikleuš“, tako da su brojni sudionici komemorativnog skupa u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog masakra stigli jednosatnom memorijalnom hodnjom od Mikleuša do mjesta sjećanja i molitve na groblju u Četekovcu.

Baloni sjećanja

Učenici i učitelji Osnovne škole Mikleuš također su točno u 9 sati i 5 minuta u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata s područja općine Mikleuš odali počast puštanjem 34 bijela balona put nebeskih visina u spomen na jednu od najvećih tragedija u Domovinskom ratu. Ovim činom djeca su pokazala koliko je važno sjećati se svih događaja iz povijesti, jer onaj tko poznaje svoju prošlost cijenit će i poštovati sadašnjost i budućnost.

U nazočnosti obitelji, prijatelja i suboraca poginulih žrtava Domovinskog rata s ovoga područja nakon pozdrava Domovini, te spomena imena svih nevinih žrtava, komemorativni skup je započeo polaganjem vijenaca i lampiona.

Počast su odala brojna izaslanstva:

– Izaslanstvo obitelji žrtava zajedno s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom županijskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem, zajedno s predstavnicima Općine Mikleuš predvođenih načelnikom Općine Mikleuš Robertom Grabarom i predsjednikom Općinskog vijeća Miroslavom Lazarom;

– izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić u pratnji saborske zastupnice, predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković;

– izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović u pratnji izaslanika ministra obrane Dalibora Bajčija, voditelja Područnog odjela za poslove obrane Osijek;

– U ime glavnog ravnatelja hrvatske policije vijenac je položio njegov izaslanik, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Marcel Štrok u pratnji svog zamjenika Nenada Križića i ostalih suradnika;

– zatim župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u pratnji dožupana Marija Klementa i ravnateljice za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesne Šerepac;

– u ime prijateljskog Grada Donje Stubice, gradonačelnik Nikola Gospočić i  predsjednik Gradskog vijeća Nikola Boromisa;

– gradonačelnik Grada Orahovice Saša Rister;

– zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac

– zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić u pratnji gradskih pročelnika Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića;

– načelnik Općine Voćin Predrag Filić zajedno s načelnicima općina s prostora Virovitičko-podravske županije

– načelnik Općine Jarmina Goran Ileković

–  načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun

–  zajednički vijenac su položili u ime Hrvatskog časničkog zbora Gradskog odbora Slatina brigadni general u miru, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade HV Josip Černi, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Gradskog odbora Slatina, pukovnik u mirovini Vlado Međumurac, načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Vinkovci, brigadir u mirovini Darko Dujić;

– te u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata PP Orahovica 1990./1991. predsjednik Miroslav Vuleta.

Godine bezbrojnih pitanja, a tek pokoji odgovor bez opravdanja

U svom obraćanju nazočnima u ime domaćina, načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar prisjetio se ovog strašnog zločina koji se dogodio 4. rujna 1991. godine te je postao najtužniji dan u povijesti naselja Balinaca, Četekovca i Čojluga.

Nakon više od tri desetljeća ponovno stojimo ovdje prisjećajući se onoga što bismo svi najradije zaboravili, ali nećemo i ne smijemo. To je najmanje što možemo učiniti za one na čije grobove danas palimo svijeće i čijoj se žrtvi poklanjamo.

Iz godine u godinu ponavljamo da oni koji su ugasili živote hrvatskih sinova moraju odgovarati za učinjeno. Kažu da se istina na kraju uvijek otkrije, ali put do nje je predug, najduži za obitelji mučenika čija su imena uklesana na ovom spomeniku.

Zato mi, koji se danas ovdje prisjećamo naših preminulih, moramo ustrajati na tome da se krivci za ova zlodjela pronađu, to je naš dug prema istini, nevinim žrtvama i obitelji, – rekao je načelnik Grabar.

Ove tužne obljetnice prisjetio se i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

– Dok je Ministarstvo hrvatskih branitelja funkcionalno ono što Domovinski rat predstavlja i žrtva hrvatskih branitelja neće biti zaboravljena. I zbog toga se ovdje okupljamo svake godine.
Na žalost prisutan je pokušaj prekrajanja povijesti ali mi to nećemo dozvoliti i puno je toga učinjeno te smo danas pod okriljem Europske zajednice, a naša zemlja uistinu je Lijepa naša.

Kada pogledamo ovu crkvu i sve ono što je obnovljeno odmah možemo napraviti u našem srcu mjesta za ponos jer u temeljima svega toga upravo su, na žalost, krv, patnja i suze hrvatskih branitelja i cijelog hrvatskog naroda koji je to morao svojom mukom izboriti, – istaknuo je izaslanik Janović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, Josip Đakić u svom je obraćanju između ostaloga rekao:

– Teško je govoriti kao i svih ovih godina o zvjerstvima koja su se dogodila ovdje u Četekovcu, Čojlugu i Balincima. Teško se sjećati tih slika, teško je zamisliti Zašto?
Do sada smo na ovom mjestu puno puta konstatirali da je pravosudna suradnja upitna ili se koristi u nedovoljnoj mjeri između država, a sada mogu reći da ona uopće ne postoji kada su u pitanju hrvatske žrtve.

No nećemo ostati skrštenih ruku, bit ćemo slijednici istine i tražiti pravdu te kazniti one počinitelje koji su okrvavili ruke na ovome mjestu, – rekao je Đakić.

Na kraju komemorativnog skupa u Četekovcu molitvu za sve žrtve predvodio je župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, vlč. Ivan Štivičić.

Odmah po završetku komemoracije, u Mjesnom domu u Četekovcu u organizaciji Udruge HVIDR-a Slatina održano je znanstveno predavanje i okrugli stol pod nazivom „Stradanje Četekovca, Čojluga i Balinaca 4. rujna 1991.“.
Gost predavač bio je prof. dr. sc., dr. sc. Miljenko Brekalo, hrvatski pravnik i povjesničar, redoviti profesor u trajnom zvanju s Instituta društvenih djelatnosti Ivo Pilar, Područnog centra Osijek koji je i suorganizator ovoga događaja, dok je moderator znanstvenog skupa bio predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić.

Na samom kraju s nekoliko su se prigodnih riječi brojnim hrvatskim braniteljima, policajcima i ostalim posjetiteljima tribine obratili uvaženi gosti, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, brigadni general u miru, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade HV Josip Černi i ratni zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde HV Ivan Roštaš.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Nenad Križić, OŠ Mikleuš)

Gospodine, ti nisi Bog mrtvih,

Već živih.

U tebi žive svi koje si pozvao.

Njihova su imena patnjom upisana u ovu hrvatsku grudu i naša sjećanja, i ne dajmo zaboravu da ih izbriše.

Sjećamo se danas svih nevinih duša kojima je tog 4. rujna život položen u tvoje ruke.

Sjetimo se…

Ivana Biškupovića,

Ivana Biškupovića ml.

Ike Biškupović,

Jurja Borovca,

Josipa Butorca,

Nikole Butorca,

Duška Košoroga,

Adama Krupe,

Mije Lovrenca,

Nikole Magdića,

Marije Matičić,

Milana Mlakara,

Zlatana Pinčara,

Josipa Potočnika,

Ivana Rukavine,

Mande Rukavina,

Marka Rukavine,

Marka Rukavine,

Franje Sabo,

Marka Sabo,

Mile Starčevića,

Josipa Tonca,

Terezije Troha,

Rozalije Vlatković,

Sjećamo se i nevinih duša kojima je te jeseni život, također, položen u tvoje ruke.

Sjetimo se…

Stjepana Mlakara,

Mihalja Božića,

Milana Dunkovića,

Nikole Paića,

Zvonka Potočnika,

Perice Sabo,

Ane Kovač,

Đure Kovača,

Stjepana Kovača,

Zlatka Kovača,

Katice Martinković,

Tomislava Martinkovića,

Stjepana Treska.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button