DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAOPĆINEŽUPANIJA

FOTOGALERIJA: Na Mjesnom groblju u Četekovcu održan 31. komemorativni skup balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora

Danas je na četekovačkom groblju točno u 9 sati i 5 minuta započela komemoracija u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog terora koji je započeo upravo u to vrijeme 4. rujna 1991. neprijateljskim minobacačkim napadom što je označilo početak stravičnog pokolja i masakra na ovom području.

Samo u jednom danu svoje živote izgubilo je 24-ero nedužnih mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga u jednom od najvećih zločina na području Virovitičko-podravske županije.

Tradicionalno, i ove je godine uoči komemoracije u Četekovcu, 3. rujna polaganjem cvijeća i svijeća na grobovima žrtava na njihovim posljednjim počivalištima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, te svetom misom koju je u crkvi sv. Terezije Avilske u Mikleušu predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u zajedništvu sa župnicima Slatinskog dekanata, odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama ovoga masakra.

HVIDR-a Slatina i ove je godine organizirala „Memorijalnu hodnju Četekovac-Mikleuš“, tako da su brojni sudionici komemorativnog skupa u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog masakra stigli jednosatnom memorijalnom hodnjom od Mikleuša do mjesta sjećanja i molitve na groblju u Četekovcu.

U nazočnosti obitelji, prijatelja i suboraca poginulih žrtava Domovinskog rata s ovoga područja nakon pozdrava Domovini, te spomena imena svih nevinih žrtava, komemorativni skup je započeo polaganjem vijenaca i lampiona.

Počast su odala brojna izaslanstva:

– Izaslanstvo obitelji žrtava zajedno s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije;

– izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, predsjednik Odbora za ratne veterane i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić u pratnji saborske zastupnice, predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora Vesne Bedeković;

– zajednički vijenac su potom položili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, i izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek;

– izaslanik ministra Unutarnjih poslova RH, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević u pratnji svog zamjenika Nenada Križića i ostalih suradnika;

– zatim župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović u pratnji dožupana Marija Klementa i Igora Pavkovića, i predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović

– u ime domaćina načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar i predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Lazar sa suradnicima;

– u ime prijateljskog Grada Donje Stubice, gradonačelnik Nikola Gospočić i  predsjednik Gradskog vijeća Nikola Boromisa sa suradnicima;

– gradonačelnik Grada Orahovice Saša Rister sa suradnicima;

– zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac

– zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić u pratnji gradskih pročelnika Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića;

– načelnik Općine Voćin Predrag Filić i predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić sa suradnicima

– Zajednički vijenac položili su načelnici općina s prostora Virovitičko-podravske županije, Mirko Rončević iz Čađavice, Berislav Androš iz Sopja, Alen Jurenac iz Čačinaca, Tomislav Durmić iz Zdenaca, Hrvoje Miler iz Špišić Bukovice i Josip Vučemilović iz Gradine;

–  načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i predsjednik Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica Franjo Kraljik,

– te u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata PP Orahovica 1990./1991. predsjednik Miroslav Vuleta.

Zločinci još uvijek nisu kažnjeni

U svom obraćanju nazočnima u ime domaćina, načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar prisjetio se ovog strašnog zločina koji se dogodio 4. rujna 1991. godine te je postao najtužniji dan u povijesti naselja Balinaca, Četekovca i Čojluga.

– 31 godina je prošla, a kao da je bilo jučer. Ista bol, ista patnja. Teško je pronaći riječi kojima se mogu opisati strašni događaji iz te kobne 1991. godine.
Povijest ovog našeg kraja je ispisana četničkom rukom naših dojučerašnjih susjeda koja je na okrutan način ugasila živote naših mještana Čojluga, Četekovca i Balinaca, ostavivši duboke ožiljke i krvave rane na duši.

Zašto?

Pitanje na koje i dalje nema odgovora jer opravdanja za taj čin nema.

Mi koji se danas ovdje prisjećamo naših preminulih, koji su braneći svoj kućni prag i svoje najmilije na oltar domovine položili ono najvrijednije – svoje živote, moramo ustrajati na tome da se krivci za ova zlodjela pronađu i da oni koji su ugasili živote naših nedužnih sinova odgovaraju za učinjeno, – rekao je načelnik Grabar.

Ove tužne obljetnice prisjetio se i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, te državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

– Gledajući ovaj prekrasan kraj teško je zamisliti sav užas koji se desio na ovim obroncima prije 31 godinu, tu silnu mržnju, nasilje, potrebu za ubijanjem, pljačkom… Mi jako puno govorimo o oprostu. Oprost je u našoj prirodi, kulturi i temeljima onoga što jesmo, međutim pravog oprosta bez pokajanja nema. A nismo baš uvjereni da je došlo do pravog pokajanja kod onih koji su sudjelovali ili bar prešutno odobravali užas koji se ovdje desio.
Zbog toga se moramo sastajati ovdje i sjećati ovih ljudi koji su se svojom krvlju, svojom patnjom, i suzama i patnjom svojih obitelji, ugradili u temelje moderne Hrvatske države, u temelje onoga što mi danas imamo. Oni su temelj naše slobode, – istaknuo je izaslanik Janović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, Josip Đakić u svom je obraćanju između ostaloga poručio:

– Vjerujem da dokazi koje imamo jasno govore o tome što se ovdje dogodilo, da je nužno bilo odmah poslije 1995. tražiti po Interpolu tjeralice za sve one koji su počinitelji ovih zločina i vjerujem da će tako biti u konačnici. Svima nama teško je čekati taj trenutak, osobito kada je sve manje živih svjedoka, iako policijski zapisi o svemu jasno govore.
Stoga se okupljamo ovdje da bi se poklonili ovoj strašnoj žrtvi s dubokim pijetetom i sjećanjem te kako se ovakvi zločini nikada ne bi ponovili. Ja sam na tragu istine jer zajednički možemo doći do cilja, a cilj je osuditi one koji su počinitelji, – istaknuo je izaslanik Đakić.

Na kraju komemorativnog skupa u Četekovcu molitvu za sve žrtve predvodio je župnik novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, vlč. Dejan Ilić.

Odmah po završetku komemoracije u Mjesnom domu u Četekovcu u organizaciji Udruge HVIDR-a Slatina održana je tribina na kojoj su o stradanju Četekovca, Čojluga i Balinaca 4. rujna 1991. godine govorili ratni zamjenik zapovjednika Policijske postaje Slatina Đuro Matovina i mladi hrvatski povjesničar, doktor znanosti Natko Martinić Jerčić iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dok je moderator tribine bio predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić.

U svom su se izlaganju isto tako osvrnuli na događaje koji su prethodili strašnom zločinu u Četekovcu, Čojlugu i Balincima, a potom i stradanju Voćina.
Isto tako istaknuta je važnost obrane ovoga dijela Hrvatske kroz operativna djelovanja hrvatskih branitelja na prostoru bivše općine Podravska Slatina.

– Zahvaljujući mladim snagama, dvojici mladih povjesničara, Mihaelu Puljiću i Dini Matazu, koji su dobili potporu općina Mikleuš i Nova Bukovica za snimanje dokumentarnog filma o tragediji  Četekovca, Čojluga i Balinaca, što će biti samo jedan od tri planirana filma o događajima iz Domovinskog rata na prostorima Virovitičko-podravske županije, te je nastavak njihovog dosadašnjeg rada, kao i knjigama kojima su zabilježene povijesne činjenice iz Domovinskog rata autora Miroslava Gazde i Miljenka Brekala, ovaj dio Hrvatske povijesti i istina o Domovinskom ratu ostat će trajno sačuvani za generacije koje dolaze, – istaknuli su predavači tribine Đuro Matovina i Natko Martinić Jerčić.

Na samom kraju s nekoliko su se riječi brojnim hrvatskim braniteljima, policajcima i ostalim posjetiteljima tribine obratili uvaženi gosti, izaslanici Josip Đakić i Špiro Janović te u ime domaćina načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button