DOGAĐANJANASLOVNICA

Fotogalerija: 13. otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju čobanca – Ekipa Caffe bara Havana i ove godine skuhala najbolji čobanac u Slatini

U sklopu projekta ”Aktivniji, zdraviji i osnaženi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji”, te povodom obilježavanja Dana grada Slatine i 724. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine, Udruga HVIDR-a Slatina danas je vrlo uspješno organizirala tradicionalno Otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju slavonskog čobanca.

13. po redu prvenstvo održano je pod pokroviteljstvom Grada Slatine i Turističke zajednice grada Slatine na parkirališnom prostoru između Zavičajnog muzeja i Parka 136. slatinske brigade u Slatini gdje je svoje umijeće u kuhanju ove slavonske delicije pokazalo 19 ekipa koje su osim iz Slatine i okolnih naselja pristigli i iz Orahovice, Voćina, Duge Međe, Suhopolja i Virovitice.

Natjecanje je otvorio predsjednik slatinske HVIDR-e i dogradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić dok je gradonačelnik Denis Ostrošić svim natjecateljima uručio zahvalnice za sudjelovanje na prvenstvu i pregače koje su ove godine izradili učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina smjer krojač.

– Organizacijom ove manifestacije želimo nastaviti tradiciju koja doprinosi bogatstvu društvenog života u Slatini, a naši se sugrađani rado odazivaju na ovakve manifestacije na kojima se mogu družiti, vidjeti stare prijatelje ili upoznati nove, a sve to uz onaj kulinarski aspekt koji promovira našu tradicionalnu slavonsku kuhinju čiji je sastavni dio na daleko poznati slavonski čobanac.
Korona je učinila svoje i ljudi su željni druženja i zajedništva tako da je ovo prvenstvo u kuhanju čobanca bilo pun pogodak, tim više što je obogatio proslavu Dana grada Slatine, –  rekao je Nikolić koji se tom prigodom zahvalio Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, Gradu Slatini i Turističkoj zajednici Grada Slatine, te svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta slatinske HVIDR-e. 

Nakon što su dvočlane ekipe odradile svoj posao, stručni žiri u sastavu: predsjednik žirija, direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, Andrijana Bauer i Dragutin Fišli, kušanjem uzoraka svakog pojedinog čobanca gdje su se ocjenjivali elementi: boja, gustoća, okus i ukupni dojam, ocijenili su one najbolje.

Tako je prvo mjesto majstora kotlića s prošlog 12. otvorenog prvenstva Slatine u kuhanju čobanca obranila ekipa Caffe bara Havana, drugi su bili kuhari Autoelektrike Igor, a treći NK Kozice.

Pohvalnice te kotlić kao zasluženu nagradu najboljima je uručio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Odaziv građana je bio izuzetan tako da su svi kotlići ostali gotovo prazni, kao i dva kotla tradicionalnog čobanca od ovčetine kojim su članovi Udruge Ličana „Vila Velebita“ Slatina kroz projekt „Gastro Lika“ počastiti građane uz neizostavno točeno Velebitsko pivo.
Na žalost daljnje druženje zaustavila je obilna kiša koja nije pokvarila ukupni dojam ove, vrhunski organizirane manifestacije slatinske HVIDR-e koja se s nestrpljenjem iščekuje i sljedeće godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button